Motion till Kyrkomötet
2003:54
av Stina Eliasson m.fl.
Opinionsundersökning rörande statens planer på upphävande av kyrkans vigselrätt
|
Kyrkomötet

Mot 2003:54
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en stickprovsmässig opinionsundersökning bland Svenska kyrkans medlemmar för att ta reda på deras inställning till ett bevarande eller borttagande av deras hittillsvarande rätt att med rättslig giltighet vigas samman till äktenskap i Svenska kyrkans ordning.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att sända ut en enkät till Svenska kyrkans församlingar för att ta reda på deras inställning till ett bevarande eller borttagande av deras hittillsvarande rätt att med rättslig giltighet vigas samman till äktenskap i Svenska kyrkan.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att bevaka frågans fortsatta behandling på statlig sida och i andra viktiga sammanhang.
4. Kyrkomötet beslutar att framföra en vädjan till statsministern att Svenska kyrkans medlemmar inte fråntas sin månghundraåriga rätt att med rättslig giltighet vigas samman till äktenskap i kyrkans ordning.
Motivering
Enligt tidningsuppgifter pågår inom Justitiedepartementet förberedelser för en lagändring med konsekvensen att Svenska kyrkans medlemmar förlorar sin nuvarande rätt och möjlighet att med rättslig giltighet vigas till äktenskap i kyrkans ordning. Vår kyrkas medlemmar har inte tillfrågats, om de önskar mista den rätten. I den situation som nu uppstått är det enligt vår mening högst angeläget att kyrkostyrelsen snarast möjligt och på lämpligt sätt klarlägger opinionen bland vår kyrkas medlemmar i denna fråga. Kyrkomötet bör lämna ett sådant uppdrag till kyrkostyrelsen. Kyrkomötets ledamöter, som är valda av kyrkans medlemmar, har all anledning att värna om kyrkomedlemmarnas rättigheter - i denna som i andra frågor.
Svenska kyrkans medlemmar har i århundraden kunnat vigas samman i kyrkan. Kyrkomötets kyrkorättsutskott gjorde 2001 (med anledning av motion) följande bedömning av den nutida vigselseden: "Utskottet delar motionärernas uppfattning när det gället den kyrkliga vigselns betydelse och dess starka ställning, inte bara inom kyrkan utan i samhället i stort." (Kr 2001:8). Utskottet upprepade sin bedömning följande år.
Det borde vara självklart att kyrkomötet och andra berörda kyrkliga organ skall slå vakt om och försvara kyrkomedlemmarnas rätt. Det är också angeläget att på lämpligt sätt och med det snaraste ta reda på, vilken uppfattning i frågan som Svenska kyrkans medlemmar har. Då den större delen av svenska folket allfort tillhör Svenska kyrkan, bör statsmakten rimligen vara lyhörd för den uppfattning i frågan som en övervägande opinion bland kyrkans medlemmar ger uttryck för.
Hur man lämpligen skall inhämta kyrkomedlemmarnas uppfattning i denna fråga bör övervägas av kyrkostyrelsen. En naturlig ordning i ett fall som detta, där kyrkans medlemmars hittillsvarande, månghundraåriga rätt direkt berörs i en för dem angelägen fråga, hade varit att utlysa en omröstning i saken bland Svenska kyrkans röstberättigade medlemmar i anslutning till nästkommande kyrkoval. Nu hastar emellertid ett besked om medlemmarnas inställning till följd av statsmaktens handlande. Med tanke på tidsbristen torde därför det enda alternativet vara en bred enkät bland kyrkans församlingar, kompletterad med en stickprovsmässig opinionsundersökning bland medlemmarna i Svenska kyrkan. Med tanke på tiden bör resultatet av undersökningen föreligga senast i mars 2004.
Enkätfrågan bör formuleras så enkelt och klart som möjligt. Den bör vara uttryckligen riktad till de röstberättigade medlemmarna i Svenska kyrkan och avse deras inställning till ett bevarande eller borttagande av kyrkomedlemmarnas hittillsvarande rätt att med rättslig giltighet vigas till äktenskap i Svenska kyrkans ordning.
För att Kyrkostyrelsen skall kunna företa en sådan opinionsundersökning bör anslaget till styrelsens medel till förfogande i budgeten för 2004 höjas i motsvarande mån.
Lit, Alunda och Herrljunga den 11 juli 2003
Stina Eliasson Inga Alm Ingemar Öberg


