Fråga i Kyrkomötet
2003:11
från Key Lundegård
Att säkerställa rösthemligheten
|
Kyrkomötet

F 2003:11
|
Fråga till Kyrkostyrelsen
Enligt Lag (1998:1591) om Svenska kyrkan, 2 § stadgas följande:
Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, som i samverkan mellan en demokratisk organisation och kyrkans ämbete bedriver en rikstäckande verksamhet.
Enligt min uppfattning måste en demokratisk organisation bygga på fria val och hemlig röstning. Detta är jag övertygad om att alla demokratiska nomineringsgrupper instämmer i.
Innan relationsändringen den 1 januari 2000 skötte staten valorganisationen. De kyrkliga valen avvek något från valen till riksdag, landsting och kommuner. En skillnad var att poströstning icke var möjlig på valdagen. Ej heller tillämpades någon så kallad "onsdagsräkning" av sent inkomna poströster. Detta för att säkerställa rösthemligheten. I kyrkovalen var valkretsarna för små och med för lågt valdeltagande för att kunna garantera rösthemligheten.
Nu gällande kyrkoordning 38 kap. 53 §:
Stiftsstyrelsen bör om möjligt skicka de försändelser med förhandsröster som kommer in från expeditioner i pastorat och från särskilda röstmottagningsställen till respektive valdistrikt i så god tid att de finns hos valförrättarna när röstningen i vallokalen börjar. Detta gäller även försändelser med brevröster.
I de fall detta inte är möjligt skall stiftsstyrelsen behålla försändelserna och räkna rösterna vid sin slutliga sammanräkning.
Kyrkovalen har förändrats sedan relationsändringen. Valen till kyrkomöte och stiftsfullmäktige har tillkommit. För valen till dessa kan mycket väl en så kallad "onsdagsräkning" ske men då enbart på valkretsnivå. Någon registrering på valdistriktsnivå kan inte göras då detta omedelbart bryter rösthemligheten. För valen till samfälligheter och församlingar gäller vad som tidigare sagts att valkretsarna är för små och med för lågt valdeltagande.
I förslag till ändring i kyrkoordningen utökas möjligheten till förhandsröstning till att gälla till och med valdagen. Detta gör att problemet med rösthemligheten kommer att drabba ännu fler församlings- och samfällighetsval.
Jag ser egentligen bara en möjlighet att garantera rösthemligheten utan alltför stora ändringar i kyrkoordningen, nämligen att på valnatten enbart räkna valsedlarna till kyrkomöte och stiftsfullmäktige med en så kallad "onsdagsräkning" för dessa på valkretsnivå. Valkuvert till samfällighet och församling lämnas obrutna till respektive stiftsstyrelse, som öppnar och räknar då alla förhandsröster inkommit.
Min fråga till Kyrkostyrelsen är: Har Kyrkostyrelsen insett problematiken och kommer styrelsen att lämna ett förslag till lösning, så att Svenska kyrkan får verklig rösthemlighet vid sina val?
Key Lundegård


