 |









|
Läronämndens yttrande
2003:14y
Kyrkomötesuttalande i abortfrågan
|
Till Läronämnden har för yttrande överlämnats motion 2003:8 av Nils-Arne Rehnström, Kyrkomötesuttalande i abortfrågan.
I Läronämndens yttrande Ln 2002:9 anförs följande:
Läronämnden hänvisar till sitt yttrande Ln 1994:504:
I yttrande Ln 1993:513 skriver Läronämnden bland annat: "Kyrkan lär att fostret har integritet och orubbligt värde, och att mänskligt liv startar i konceptionsögonblicket. Kyrkan vill förmedla respekt och ödmjukhet inför livet."
I frågan om fostret från konceptionsögonblicket skall ses som en "människa", "person" eller "individ" har det funnits och finns något olika uppfattningar i kyrkans historia, beroende bland annat på hur man tar ställning i biologiska frågor och i mer subtila frågor om när fostret får en "själ". Här finns utrymme för olika ställningstaganden på den angivna grunden, som dock alltid innebär att fostret ses som en människa i vardande.
(...)
Allvaret i abortfrågan och dess etiska dilemma för människor som direkt berörs ger kyrkan stort moraliskt ansvar och en grannlaga själavårdande uppgift.
Läronämnden vill också påminna om vad som anfördes i Ln 1998:504:
Läronämnden understryker vikten av att både kvinnan och mannen i en abortsituation ges adekvat stöd och pastoral omsorg, både när abort övervägs och olika alternativ diskuteras och efter det att en abort genomförts.
Den pastorala omsorgen kan ges i samtal och upprättande och stärkandet av sociala nätverk, där mannen, familjen, kyrkan och samhället i stort kan bidra på olika sätt. Det är angeläget att de kvinnor som övervägt abort men fullföljt graviditeten får det stöd de behöver.
Den medicinsk-tekniska utvecklingen gör att för tidigt födda barn kan överleva i större utsträckning än tidigare. Detta väcker nya och svåra etiska frågor, både när det gäller den risk för bestående skador detta kan medföra, och vad beträffar aborter som i undantagsfall kan ske så sent som i 24:e graviditetsveckan. Läronämnden finner det angeläget att Svenska kyrkan möter behovet av etisk reflektion och pastoral insikt. Det är viktigt att kunna komma såväl föräldrar och närstående som den berörda medicinska personalen till mötes.
Uppsala den 2 september 2003
På Läronämndens vägnar
KG Hammar
Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Bengt Gustafsson och Ann-Catrin Jarl.   
|

|

|
|
 |
 |