Motion till Kyrkomötet
2002:107
av Seth Henriksson och Urban Gibson
om möjligheten att starta och driva konfessionell grundskola och gymnasieskola
|
Kyrkomötet
Mot 2002:107
|
I nuvarande ordning för grundskolan och gymnasieskolan finns möjligheten att - efter prövning, godkännande och tillstånd av Skolverket - starta och driva en skola med konfessionell inriktning (Skollagen 9:2). För en sådan skola gäller samma grundläggande statliga bestämmelser som för övriga grundskolor respektive gymnasieskolor. Det finns redan sedan tidigare flera grundskolor och gymnasieskolor med denna inriktning inom Svenska kyrkan.
Rätten att starta och driva en konfessionell skola grundar sig ytterst på Europakonventionens bestämmelse om föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning, som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse. Konventionens bestämmelser är sedan 1995 i sin helhet inkorporerade i svensk lagstiftning och gäller som svensk lag.
Vi konstaterar, att Kyrkolivsutskottet vid fjolårets kyrkomöte behandlade en motion inom samma ämnesområde (Kl 2001:2). Utskottet uttalade sig positivt om möjligheten för församlingar att starta och driva friskolor, men ville inte att Kyrkostyrelsen skulle ta något initiativ för att identifiera lämpliga huvudmän och gav med anledning av motionen Kyrkomötet till känna vad utskottet anfört. Kyrkomötet biföll utskottets hemställan (KmSkr 2001:23).
Starka krafter driver nu opinion mot sådana skolor med det uttalade syftet att ur skollagstiftningen ta bort möjligheten att starta och driva konfessionella skolor. Vi vill mot den bakgrunden framhålla att vårt ärende gäller just detta: den legala möjligheten att över huvud taget kunna starta och driva kyrkliga friskolor även i framtiden. Om de nuvarande opinionsvindarna vinner politiskt gehör, kommer skollagen att ändras så att alternativet med konfessionella friskolor tas bort ur lagen.
Det förefaller därför vara en angelägen uppgift för Kyrkomötet att slå vakt om möjligheten för de föräldrar som så önskar att sätta sina barn i en skola på Svenska kyrkans värdegrund. Kyrkostyrelsen bör ges ett uppdrag med den inriktningen.
Mot bakgrund av det ovan anförda föreslår vi att Kyrkomötet beslutar
att uppdra åt Kyrkostyrelsen att kraftfullt verka för att möjligheten att starta och driva grundskola och gymnasieskola på Svenska kyrkans värdegrund bibehålls i den lagstiftning som reglerar det svenska skolväsendet.
Uppsala och Stockholm den 17 juli 2002.
Seth Henriksson Urban Gibson