Motion till Kyrkomötet
2002:105
av Christer Engelhardt
om val till Svenska kyrkans beslutande organ
|
Kyrkomötet
Mot 2002:105
|
Vi har genomfört det första valet till Svenska kyrkans beslutande organ. Det har varit val till:
· ·församling, fullmäktige, eller direktvalt kyrkoråd
· ·pastoratsfullmäktige
· ·stiftsfullmäktige
· ·kyrkomöte
Kyrkovalet kostade ca 156,4 miljoner enligt uppskattad summa i utvärderingen. Även om en del av detta är s.k. engångskostnader blev kyrkovalet en kostsam verksamhet för Svenska kyrkan. Är det verkligen värt alla dessa miljoner? Behöver vi verkligen ha direktval till alla nivåer? Räcker det inte med direktval till det som skall utgöra grunden i vår svenska kyrka? Nämligen församlingen.
Kyrkoordningens andra avdelning inleds med meningarna: "Svenska kyrkan framträder lokalt som en församling. Denna är den primära enheten inom kyrkan." Lite längre ner på sidan i tredje stycket står det: "Församlingen har lokal självstyrelse men är samtidigt en del av ett stift och Svenska kyrkan som trossamfund."
Jag kan inte tolka det till annat än att det är den lokala församlingen som utgör basen i Svenska kyrkan och att det är där som vi alla har vår tillhörighet. Därför anser jag att det är till församlingen som vi skall ha direktval och till de övriga nivåerna skall det vara indirekta val, dvs. det är församlingen som via delegater väljer till de övriga nivåerna.
Även om skillnaden mellan valet 1997 och 2001 inte är så enormt stor som man kan läsa i Kyrkostyrelsens skrivelse till Kyrkomötet, 2002:8 Utvärdering av kyrkovalet 2001, anser jag att det ändå borde bli betydligt billigare med ett indirekt val än med direktval till samtliga nivåer.
Mot bakgrund av det ovan anförda föreslår jag att Kyrkomötet beslutar
att Kyrkostyrelsen får i uppdrag att utreda införandet av direktval till den lokala nivån dvs. församlingen och att resterande val sker genom indirekta val vid 2009 års kyrkoval.
Visby den 15 juli 2002
Christer Engelhardt