Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Fråga i Kyrkomötet
2002:10
från Angela Boëthius
om receptionsarbetet med dokumentet Guds vägar

Kyrkomötet

F 2002:10

Fråga till Kyrkostyrelsen

Kyrkostyrelsen har i skrivelse till Kyrkomötet 2002:3 kort beskrivit hur ärendet Guds vägar - judendom och kristendom behandlats efter Kyrkomötets beslut om antagande i september 2001. Ärendet avses nu vara slutbehandlat.

Jag hade glädjen att som ersättare få delta i den andra sessionen av 2001 års kyrkomöte, då det historiska beslutet togs att anta ett samtalsdokument mellan Svenska kyrkan och judendomen. Det fanns intresse från hela Europa inför utgången av plenardebatten. Som ledamot i Göteborgs stifts råd för Svenska kyrkans mission, där jag har särskilt ansvar för Kyrkan och Judendomen-frågor, var det med stor spänning jag deltog. Debatten var dock ganska ljum och frågan tycktes märkligt oengagerade. Och det kan jag numera förstå - i backspegeln. För vad händer väl egentligen med ärenden som Kyrkomötet beslutar om? Hur landar sådana beslut ute i våra församlingar? Blir det något av dem eller blir de bara hyllvärmare i något arkiv? Och om ändå ingenting, eller ganska lite, händer så är det väl inte märkligt att vana kyrkomötesledamöter inte blir så upphetsade. Det vore ju helt i onödan.

Den första fråga jag fick då jag återvände till Göteborg i september 2001 var: Vad händer nu? Hur sker implementeringen? Jag blev svaret skyldig men lovade att försöka ta reda på detta. Jag gick därför, ett antal veckor efter 2001 års kyrkomöte, in på Svenska kyrkans hemsida och fann Guds vägar - ett inomkyrkligt samtalsdokument, på vilket man kunde remissvara före 31/12 1999!

Nu säger Kyrkostyrelsen att dokumentet har bearbetats, tryckts, översatts till engelska samt kommer att läggas ut på Svenska kyrkans hemsida.

· Fråga 1: När sker detta och hur ämnar man "puffa" för denna händelse? Dokumentet har ju, enligt Kyrkostyrelsens skrivelse, antagits "som grund för Svenska kyrkans fortsatta reflektion och samtal med företrädare för judisk tro och bekännelse" och skall väl också användas?

Kyrkostyrelsen säger vidare att planering av dokumentets användning i stift och församlingar skett vid årets rådslag för ekumenik i Linköping i maj 2002.

· Fråga 2: Hur får stift och församlingar veta vad som kom ut av detta?

Kyrkostyrelsen säger till sist att de sakkunniga som kommenterade dokumentet i den första versionen har ombetts att fungera som samtalspartner i receptionsarbetet.

· Fråga 3: Vad svarade dessa sakkunniga? Hur kan dessa få personer räcka till för detta arbete och hur får vi i församlingar och stift tillgång till information om på vilket sätt och i vilken ordning och omfattning dessa kan kontaktas?

Hovås den 14 oktober 2002

Angela Boëthius

Previous PageTable Of Contents


TillbakaUpp