Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2002:10
Rätten för underårig att själv begära beslutsprövning
|
Kyrkomötet
TU 2002:10
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2002:88 om rätten för underårig att själv begära beslutsprövning. Utskottet föreslår att Kyrkomötet bifaller motionen.
Förslag till beslut
Utskottet föreslår Kyrkomötet
att med bifall till motion 2002:88 uppdra åt Kyrkostyrelsen att till 2003 års kyrkomöte lägga fram förslag till sådana ändringar i kyrkoordningen som klargör att rätten att självständigt begära beslutsprövning också tillkommer den som utan att vara valbar har rösträtt till val i församlingen eller den kyrkliga samfälligheten som meddelat det beslut som beslutsprövningen avser.
Redogörelse för ärendet
Motion
I motion 2002:88 av Erna Arhag föreslås att Kyrkomötet beslutar
att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till 2003 års kyrkomöte lägga fram förslag till sådana ändringar i kyrkoordningen som klargör att rätten att självständigt begära beslutsprövning också tillkommer den som utan att vara valbar har rösträtt till val i församlingen eller den kyrkliga samfälligheten som meddelat det beslut som beslutsprövningen avser.
Utskottet
Bakgrund
Utifrån de grundläggande demokratiska värderingar som gäller för Svenska kyrkan även efter relationsändringen mellan kyrkan och staten tillskapades i Kyrkoordningen ett inomkyrkligt överprövningssystem, beslutsprövning, som motsvarar den tidigare gällande laglighetsprövningen i 22 kap. kyrkolagen. Den sistnämnda regeln var en prövning av formell art med syfte att, i likhet med vad som gäller inom den kommunala självstyrelsen, tillse att även den kyrkliga beslutprocessen utövades på ett lagenligt sätt. Ett motsvarande inomkyrkligt regelverk finns i kyrkoordningen i huvudsak genom reglerna om beslutsprövning i 57 kap. kyrkoordningen.
Enligt 57 kap. 8 § kyrkoordningen får ett beslut av en församling prövas efter begäran av den som tillhör församlingen. Bestämmelsen motsvarar föreskriften i 10 kap. 1 § kommunallagen (1991:900) där det sägs att varje medlem av en kommun eller landsting har rätt att få lagligheten prövad genom att överklaga besluten hos länsrätten (jfr 22 kap. 1 § kyrkolagen). Varken kommunallagen eller kyrkoordningen sätter upp någon åldersgräns för medlemskap respektive tillhörighet (se 1 kap. 4 § kommunallagen och 35 kap. 1 § kyrkoordningen). För rösträtt krävs enligt kommunallagen att man senast på valdagen skall ha fyllt 18 år, dvs. blivit myndig (jfr 12 kap. 2 § kyrkolagen). För kyrkliga val är rösträttsåldern numera16 år (se 33 kap. 2 § kyrkoordningen).
I motionen hänvisas till följande uttalande från Överklagandenämnden i remissvaret över promemorian "Inventering av behov av ändringar i kyrkoordningen".
Sedan Svenska kyrkan sänkt rösträttsåldern till 16 år kan det finnas skäl att överväga en motsvarande reglering av den ålder som en klagande måste ha uppnått för att kunna begära beslutsprövning. Enligt Regeringsrättens praxis gäller nämligen att den som inte uppnått myndig ålder inte själv kan begära laglighetsprövning (RÅ79 2:43).
I det relaterade rättsfallet undanröjde Regeringsrätten en länsstyrelses beslut eftersom de klagande vid tiden för överklagande av en kommunstyrelses beslut inte uppnått myndig ålder.
Beträffande åldersgräns konstateras vidare att det i Rättegångsbalken 11 kap. 1 § sägs att
Envar kan vara part i rättegång.
Råder ej parten över det, varom tvistas, eller rör tvisten rättshandling, som han ej själv äger ingå, föres talan av den som är partens ställföreträdare.
I kommentarerna till denna bestämmelse talas om vissa begränsningar för bl.a. underåriga i Föräldrabalken. Dessa regler innebär att den omyndige i princip inte får råda över sin egendom eller åta sig förbindelser av ekonomiskt slag. Underårig som är mellan 16 och 18 år har dock i vissa hänseenden en rättslig förmåga och processbehörighet. Detsamma gäller i undantagsfall även den som inte är 16 år. Enligt allmän lag kan den omyndige t.ex. kära och svara i mål angående egendom över vilken han eller hon själv kan råda.
Överväganden
Utskottet konstaterar att ett ändrat läge för Svenska kyrkan inträdde i och med att rösträttsåldern sänktes från 18 till 16 år. Det faller sig naturligt att den som har rösträtt i Svenska kyrkan också skall ha möjlighet att begära beslutsprövning rörande beslut i kyrkliga organ. Något skäl till att knyta rätten att få begära beslutsprövning till myndighetsåldern 18 år finns inte eftersom denna rätt inte innefattar något åtagande av rättslig karaktär. Utskottet ser det som en logisk och konsekvent åtgärd att rätten att begära beslutsprövning knyts till Svenska Kyrkans rösträttsålder. Motionen 2002:88 bör därför bifallas
Uppsala den 19 september 2002
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag
Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman Eriksson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Iréne Pierazzi, Kerstin Linder, Christina Schnackenburg, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Marianne Kronbäck, Britt Louise Agrell, Lennart Koskinen, Sigvard Raask, Lisbeth Göranson.
Biskop Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggning.