Motion till Kyrkomötet
2001:64
av Göran Wahlström m.fl.
om beräkningsgrunder för den särskilda utjämningsavgiften
|
Kyrkomötet

KMot 2001:64
|
Enligt 44 kap. 5 § kyrkoordningen skall Kyrkofondens styrelse fastställa för varje stift hur mycket som skall betalas i särskild utjämningsavgift. Kyrkofondens styrelse får besluta om beräkningsgrunden och när den särskilda utjämningsavgiften skall betalas. Detta innebär att de av stiften fastställda boksluten kan överprövas av Kyrkofondens styrelse, vilket kan förefalla märkligt mot bakgrund av lydelsen i 6 § lagen om Svenska kyrkan, där det stadgas att Kyrkomötet inte får besluta i sådana enskilda frågor som det är en församlings eller stifts uppgift att besluta i.
Prästlönetillgångarna som utgör särskilda rättssubjekt av stiftelsekaraktär med ändamålsbestämning består av fast egendom, tomträtter och prästlönefonder. Ändamålet med tillgångarna, som framgår av 9 § lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan, är att bidra till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans förkunnelse. Av samma paragraf framgår också att endast avkastningen får användas till ändamålet. Dessa båda regler är i stort desamma som gällde i den gamla Kyrkolagen och denna analogi innebär att det fortfarande är samma avkastningsbegrepp som gäller, dvs. direktavkastning och i vissa sammanhang realisationsvinster på värdepapper.
Kyrkofondens styrelse har under år 2000 beslutat om ny beräkningsgrund för den särskilda utjämningsavgiften. Enligt denna innefattas även orealiserade vinster från prästlönefonden i avkastningsbegreppet. Eftersom detta strider mot 9 § i lagen om Svenska kyrkan skulle stiften bryta mot gällande rätt om man tvingades betala utdelning och utjämningsavgift på dessa grunder.
För klarhets skull vi tillägga att vi inte ifrågasätter den solidariska utjämningspolitiken eller utjämningsavgiften, utan Kyrkofondens detaljstyrande och lagstridiga beräkningsgrunder för utjämningsavgiften, något som inkräktar på stiftens förvaltningsansvar och försvårar en optimal förvaltning av prästlönetillgångarna. Trots direkta kontakter med Kyrkofondens styrelse och begäran om omprövning av besluten från ett flertal stift har inga hänsyn tagits till stiftens önskemål. I Kyrkostyrelsens skrivelse till Kyrkomötet om mål och rambudget för Svenska kyrkan (KsSkr 2000:1) framgår att Kyrkofondens styrelse räknar med att en utvärdering och översyn av utjämningssystemet kommer att påbörjas under 2001. I ekonomi- och egendomsutskottets betänkande 2000:5 kan man läsa att utskottet räknar med att förhållandet mellan Kyrkofondens och stiftens uppdrag och intressen skall beaktas i denna översyn.
Men måste kraftigt ifrågasätta om Kyrkofondens till synes ensidiga översyn kan lösa de problem som råder angående tolkningen av 44 kap. 4-5 §§ kyrkoordningen. Stiftens uppdrag enligt 46 kap. 2-3 §§ kyrkoordningen att förvalta prästlönetillgångarna så effektivt som möjligt, med bästa möjliga uthålliga totalavkastning, beskärs av Kyrkofondens tolkning och beslut.
Mot bakgrund av det ovan anförda hemställer vi att Kyrkomötet beslutar
1. att 44 kap. 4-5 §§ kyrkoordningen ändras så att det klart framgår att det är stiften som beslutar om storleken av utdelningen från förvaltningen av prästlönetillgångarna och att storleken på den särskilda utjämningsavgiften blir en konsekvens därav, och
2. att om yrkandet under punkt 1 inte bifalles, ett klargörande om vad som menas med avkastning görs och att översynen enligt ekonomi- och egendomsutskottets betänkandet 2000:5 görs i samarbete med stiften.
Norrköping m.fl. orter den 14 mars 2001
Göran Wahlström Mona Olsson Inga-Lis Moberg
Birger Palo Joel Magnfält Bo-Gustaf Sorby
Gunhild Bolander Bengt Risberg Leif Nilsson
Inger Sköld Herbert Sjödin Bengt Nilsson
Evy Åberg Kerstin Bergman


