Snabbprotokoll

Evangelieboken

Gudstjänstutskottets betänkande 1997:3

MOTIONERNA

I motionerna 14 och 32 till kyrkomötet framläggs förslag som berör Den svenska evangelieboken.

I motion 1997:14 av Börje Henriksson m. fl. hemställs

att kyrkomötet beslutar att psalmbokens "evangeliebok" kompletteras med lämpliga psalmförslag vid nästa revidering.

I motion 1997:32 av Gösta Äng hemställs

att kyrkomötet beslutar att versen Luk. 16:9 återinföres i sitt sammanhang i vår svenska psalmbok, 17:e sönd. e. Tref.

UTSKOTTET

Motion 1997:14

Utskottet instämmer i motionärernas bedömning att psalmförslagen i den gamla evangelieboken varit ett stöd för den enskilda andakten och kunnat belysa och fördjupa söndagens texter.

I arbetet med 1983 års evangeliebok fattade kyrkomötet beslut endast om kyrkoårets struktur, kollektböner och textserier, medan annat sådant som i den tidigare evangelieboken varit föremål för beslut i kyrkomötet lades åt sidan som frågor av redaktionell art. Det gällde exempelvis uppsatsen om kyrkoåret i Svenska kyrkan, bibelregistret, lektionariet och de här aktuella psalmförslagen.

Senare har Centralstyrelsen genom Församlingsnämnden låtit utarbeta ett nytt lektionarium som är anpassat till det reviderade kyrkoåret med sina nya textseri er. Detta lektionarium har således utan beslut i kyrkomötet redovisats för Centralstyrelsen och ingår i nytryckta psalmböcker. Bokförlaget som utger psalmboken tar själv ställning till om det skall ingå som en del av det redaktio nella arbetet.

Lektionariet är i likhet med psalmförslagen ett stöd för den enskilda andakten, men kan också användas i församlingens gudstjänstliv.

Utskottet har en grundläggande, starkt positiv syn på sådana åtgärder som kan ge stöd för lekmännens deltagande i gudstjänstlivet och den enskilda andakten. Utskottet instämmer i den bedömning som gjordes vid 1983 års kyrkomöte att här nämnda delar inte behöver bli föremål för beslut i kyrkomötet, men att de kan utarbetas genom initiativ från Centralstyrelsen och som en del av det redaktionella arbetet få sin plats i psalmboksutgåvorna.

Hur psalmförslag i evangelieboken redaktionellt eller rent typografiskt skall utformas finner inte utskottet anledning att ta ställning till. Psalmer kan anges i anslutning till söndagen eller dess texter eller i ett särskilt appendix för att belysa och fördjupa förståelsen av texterna. Dessa psalmer skall dock inte anges på ett sådant sätt att de uppfattas som föreskrivna. De skall vara förslag till hjälp främst i den enskilda andakten.

Motion 1997:32

Utskottet vill i likhet med läronämnden visa på den viktiga principiella fråga som motionen väcker: vilka principer skall ligga till grund för evangeliebokens perikopindelning? Vilka skall principerna vara för hur man avgör var läsningen skall inledas och avslutas? Hur bryter man ut en bibeltext ur sitt större samman hang?

Utskottet önskar till Centralstyrelsen framföra att det är av synnerlig vikt att den arbetsgrupp som skall göra en översyn av evangeliebokens perikopindelning tydligt redovisar de principer som ligger till grund för arbetet, så att det står klart vilka teologiska, exegetiska, hermeneutiska och pedagogiska principer som här har spelat in.

I detta sammanhang önskar utskottet att arbetsgruppen tar med Lukas 16 vers 9 i sina överväganden och möjligen också gör en jämförelse med perikopindel ningen i våra nordiska systerkyrkor samt övriga kyrkor inom Borgå-överen skommelsen.

HEMSTÄLLAN

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

1. beträffande psalmförslag i evangelieboken

att kyrkomötet med anledning av motion 1997:14 som sin mening ger Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört,

2. beträffande Lukas 16 vers 9

att kyrkomötet med anledning av motion 1997:32 som sin mening ger Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört.

BESLUT

Kyrkomötet beslutade

att bifalla utskottets hemställan.

[Innehållsförteckning] [Snabbprotokoll]