Snabbprotokoll

Första kyrkolagsutskottets betänkande Avgifter för dop

Första kyrkolagsutskottets betänkande 1997:3

MOTIONEN

I motion 1997:31 av Kerstin Zetterberg hemställs

att kyrkomötet beslutar begära att Centralstyrelsen verkar för att församlingarna undviker att ta ut avgift för dop i alla sammanhang där clearing inte förekommer.

BAKGRUND

Den fråga som aktualiserats i motionen har varit föremål för ställningstaganden i såväl 1995 års kyrkomöte som i samma års ombudsmöte.

I anledning av två motioner om ersättning för tjänster åt icke-församlingsbor betonade utskottet i sitt betänkande (2KL 1995:3) "att särskilt dopet har en sådan betydelse att det inte bör medföra kostnader för någon enskild vare sig han är bosatt i den församling där den kyrkliga handlingen sker eller inte".

Även ombudsmötet behandlade en liknande fråga och uttalade sig för att avgift inte bör uttas av den enskilde för dop, OEo 1995:502

Såväl kyrkomötets som ombudsmötets uttalanden har Centralstyrelsen beaktat i sina direktiv till det kyrkliga utredningsarbetet med anledning av kommande relationsförändring. Utredningsgruppen för kyrklig ekonomi och egendom skall sålunda bl.a. i sin utredning belysa principerna för uttag av avgifter från olika verksamhetsgrenar och i anslutning härtill också pröva frågan om clearing av kostnaderna för kyrkliga handlingar. Av betydelse i detta sammanhang är härvid enligt nämnda direktiv de ovan redovisade besluten av 1995 års kyrkomöte och ombudsmöte.

UTSKOTTET

Utskottet betonar att det fullt ut ställer sig bakom syftet med motionen. Det är av flera skäl, inte minst teologiska, viktigt att den som begär dop för sig eller sitt barn inte hindras av ekonomiska orsaker. Detta gäller oberoende av om dopet ska ske i hemförsamlingen eller i någon annan församling. En generös inställning i denna fråga är grundläggande för ett trossamfund som ska vara en öppen folkkyrka. Till detta har nu kommit att dopet grundar tillhörigheten till Svenska kyrkan.

Utskottet noterar med tillfredsställelse att tidigare gjorda uttalanden av kyrkomötet och ombudsmötet i den fråga som aktualiserats i motionen skall beaktas i det pågående inomkyrkliga utredningsarbetet.

Enligt utskottet är det emellertid väsentligt att principen om avgiftsfria dop för den enskilde får genomslag så snart som möjligt. Arbetet med clearingsystemet bör därför intensifieras. Enligt senast tillgänglig sammanställning (augusti 1996) var det sammanlagt 780 församlingar, omfattande 26 procent av befolkningen, som var anslutna till dopclearing. Ökningen det senaste året lär enligt uppgift vara relativt begränsad. Mot bakgrund av detta faktum borde det därför finnas förutsättningar att med olika medel öka antalet anslutna församlingar och pastorat. Centralstyrelsen har här en viktig funktion när det gäller att stödja Pastoratsförbundet i detta arbete.

Trots ökade insatser när det gäller clearingsystemet väljer ett antal församlingar och pastorat av olika anledningar att stå utanför. Principen om avgiftsfria dop inom Svenska kyrkan bör emellertid enligt utskottets mening gälla överallt.

Det saknas enligt utskottets mening inte argument för uppfattningen att en församling som väljer att avgiftsfritt tillhandahålla dop för icke församlingsbo handlar inom ramen för vad lokaliseringsprincipen medger, särskilt med tanke på att man genom dopet blir tillhörigSvenska kyrkan och inte en viss församling. Utskottet anser att det finns skäl att med anledning av motionen ge Centralstyrelsen det här sagda tillkänna.

HEMSTÄLLAN

Utskottet hemställer

att kyrkomötet med anledning av motion 1997:31 som sin mening ger Centralstyrelsen till känna vad utskottet anfört.

BESLUT

Kyrkomötet beslutade

att bifalla utskottets hemställan.

[Innehållsförteckning] [Snabbprotokoll]