Motion till ombudsmötet

1997:505

av Marianne Upmark
om vidgade möjligheter till inomkyrklig debatt

I den stora skara som tillhör Svenska kyrkan har vår kyrka en stor men ännu till stora delar outnyttjad resurs. Att ta vara på den bör vara en av de stora uppgifterna för vår kyrka och dess framtid. Detta kan ske på många olika vägar. En av dessa är: att engagera kyrkomedlemmarna i en öppen, inomkyrklig debatt om viktiga kyrkliga frågor. Detta är samtidigt en väg för att fördjupa demokratin inom kyrkan.

De nuvarande förutsättningarna för en allmän debatt inom kyrkan, där många kan delta, är ganska begränsade. Samtidigt är behovet av debatt inom kyrkan i för vår kyrka och dess församlingar och medlemmar angelägna frågor stort och för kyrkans väl och ve viktigt, inte minst i den situation vi nu och de närmaste åren framöver befinner oss i.

Genom IT-tekniken har nya möjligheter till debatt erbjudit sig. Denna teknik ger dessutom helt nya möjligheter till direktinformation om kyrkan och dess förhållanden, exempelvis via databaser och elektroniska anslagstavlor. Dessa möjligheter bör givetvis utnyttjas av vår kyrka. Genom att genomtänkt och engagerat ta vara på den IT-resurs som vår kyrka redan har etablerat kan den inomkyrkliga debatten ges en helt annan bredd och tillgänglighet föra alla och envar.

Vid fjolårets ombudsmöte behandlades en motion i samma ämne (OMot 1996:538) men med klent resultat. Det beredande utskottet missförstod delvis motionens egentliga ärende (OO1996:510). Utskottet instämde visserligen i uppfattningen, att den nya informationstekniken möjliggör "en bredare och snabbare inomkyrklig debatt för kyrkans anställda och dess förtroendevalda och att Svenska kyrkan bör verka för att dessa möjligheter utnyttjas". Men utskottet tappade i sammanhanget bort kärnan i motionens framställning, nämligen kyrkans medlemmar och deras möjlighet till deltagande i den inomkyrkliga debatten. Trots instämmandet i sak blev det därför ett blekt gensvar i utskottets skrivning under hänvisning till de pågående rikskyrkliga utvecklingsarbetet på IT-området. Motionen avslogs och dess ärende har inte lämnat några tydliga spår efter sig i det fortsatta rikskyrkliga arbetet på området.

SFRV-styrelsen ingick i augusti i fjol ett nytt IT-avtal, och det nya Kyrknätet träder i funktion den 1 september 1997.

I några punkter kan det närmare anges, hur en inomkyrklig debatt som använder sig även av IT skulle kunna utvecklas.

1. Först av allt behöver det sägas, att en inomkyrklig IT-debatt givetvis inte skall ersätta den offentliga debatt som redan förs i kyrkliga tidningar och tidskrifter. Det som föreslås i denna motion är en utveckling och ett komplement till det som redan finns.

2. Det debattforum som här föreslås bör medvetet vara inomkyrkligt: Den grundläggande avsikten skall vara, att vår kyrkas medlemmar, förtroendevalda, präster och övriga medarbetare i församlingar, stift och på riksplan på ett bättre, snabbare och grundligare sätt och gemensamt skall kunna samtala om de många frågor och uppgifter som vår kyrka ställs inför. Detta bör givetvis ske på grundval av vår kyrkas tro och ordning.

3. Ansvaret för och administrationen av detta forum för inomkyrklig debatt skall ligga hos kyrkans egna organ, i första hand organ inom rikskyrkan och stiften. Detta är inte minst viktigt med tanke på de särskilda ansvarsregler som den nya datalagstiftningen kommer att medföra.

4. Detta debattforum bör dessutom självklart stå öppet för alla möjliga frågor och ämnen som kan vara av intresse för den kyrkliga allmänheten – och det torde vara det mesta i tillvaron.

5. Ett sådant forum skall givetvis också vara öppet och tillgängligt för alla som önskar följa och delta i de samtal som där förs. Det får därmed samma karaktär som den öppna folkkyrkan.

6. Det behöver vara församlingsinriktat: Forum skall framför allt vara inriktat på att främja utveckling och förbättring av kyrkans lokalplan, där de enskilda församlingsmedlemmarna lever. Men "lokalplan" måste samtidigt ha en mycket vid betydelse och innefatta allt sådant som direkt och indirekt inverkar på enskildas och församlingars liv.

7. Forum måste kunna engagera kyrkans medlemmar. Det är nödvändigt att framhålla detta särskilt, eftersom kyrkomedlemmarna som en levande och tillgänglig resurs i kyrkan alltför ofta glöms bort. Det är viktigt att i den fortsatta utvecklingen söka engagera kyrkans egna medlemmar, så att de som så önskar avgiftsfritt/för en billig penning själva kan ta del av och delta i det offentliga samtalet om kyrkans angelägenheter. IT-tekniken ger nya och förstärkta möjligheter till detta. Ett ökat engagemang av kyrkomedlemmarna är också viktigt för den kyrkliga demokratin.

8. Problemet med alla dem (främst de äldre) som inte har tillgång till eller inte kan använda sig av dator och datakommunikation måste lösas på ett konstruktivt sätt. En naturlig möjlighet är att låta pastors/församlingsexpeditionerna fungera som serviceenheter även för detta. Expeditionspersonalen kan hjälpa dem som inte behärskar data att få tillgång till material från de inomkyrkliga debattsidorna.

9. En vidgad offentlig, inomkyrklig debatt underlättas betydligt, om man är överens om var den bör föras. Man behöver mötas i samma forum. För att en sådan samling skall komma till stånd behövs en rekommendation från ledande håll i kyrkan. (Erfarenhet från Spira-projektet visar svagheten, om så inte sker). Sedan SFRV-styrelsen övervägt frågan om lämpligt forum för en inomkyrklig IT-debatt, kan därför ärkebiskopen i ett uttalande till den kyrkliga allmänheten uppmuntra kyrkans medlemmar att delta i det offentliga samtalet och vår kyrkas angelägenheter och – om de använder IT – ge en rekommendation om det forum eller de fora där de lämpligen bör göra detta. Övriga biskopar kan, var och en för den offentliga debatten i sitt stift, ge motsvarande rekommendation. En sådan rekommendation måste rimligen samtidigt ange en praktisk lösning på frågan om deltagande i IT-debatten av dem som inte har tillgång till eller inte kan använda sig av dator och datakommunikation.

10. Ett ökat deltagande i debatten förutsätter givetvis även rimliga ekonomiska villkor för den enskilde kyrkomedlemmens IT-engagemang. Det förefaller kunna ske antingen genom att Kyrknätets konferensdel öppnas för den kyrkliga allmänheten eller genom att debatten förs på kyrkans hemsidor på Internet.

Kyrkans nya IT-system tycks inte ge några förutsättningar för en öppen inomkyrklig debatt. Kyrknätet innehåller två huvudbeståndsdelar, dels kyrkobokföringsdelen, dels den del som omfattar funktionerna e-post, konferenser och databaser. Om båda huvudbeståndsdelarna gäller, att de i princip är slutna, dvs. för tillträde krävs tillstånd. Att kyrkobokföringsdelen är sluten, är en självklarhet. De övriga funktionerna kommer bara att bli tillgängliga för kyrkans organ och anställda. Den debatt som kommer att finnas på Kyrknätets konferenssidor kommer alltså att föras enbart mellan kyrkligt anställda och förtroendevalda.

Om det inte går att öppna den sistnämnda delen för den kyrkliga allmänheten, kvarstår med nuvarande förutsättningar möjligheten med Internet. Genom att från rikskyrkans och stiftens sida spegla Kyrknätets information på kyrkans hemsida/hemsidor på Internet, kan man öppna en möjlighet för kyrkans medlemmar att hålla sig underrättade om vad som händer och hämta grundläggande uppgifter (exempelvis uppgifter om organs ledamöter och adresser, kyrklig pressinformation, protokoll, utredningsmaterial etc.). På rikskyrkans och stiftens hemsidor kan sedan den inomkyrkliga debatten föras, förutsatt att den enskilde har egen Internetuppkoppling.

Under hänvisning till vad som ovan anförts föreslås

1. att ombudsmötet anmodar Stiftelsestyrelsen etablera ett databaserat forum för inomkyrklig debatt, administrerat av kyrkligt organ och avgiftsfritt/på rimliga ekonomiska villkor öppet för Svenska kyrkans medlemmar och andra intresserade;

2. att ombudsmötet uppmanar Stiftelsestyrelsen engagera stift, pastorat och församlingar i utvecklingen av ett sådant forum;

3. att ombudsmötet hemställer hos ärkebiskopen och övriga biskopar att uppmuntra kyrkans medlemmar att delta i det offentliga samtalet om vår kyrkas angelägenheter, peka på de nya och vidgade möjligheter till debatt på kyrkans hemsidor.

Stockholm i juni 1997

Marianne Upmark

[Innehållsförteckning] [Motioner till Ombudsmötet]