Organisationsutskottets betänkande

1997:503

Sälj sorgebarnet SKUC snarast!


Till organisationsutskottet har överlämnats OMot 1997:515 av Bengt-Olof Dike, vari hemställts

att ombudsmötet som sin mening uttalar att SFRVs engagemang i SKUC/Ansgarsliden, direkt eller via SKUAB, snarast – dock senast inom ett år – skall avvecklas.

I motiven för yrkandet anförs sammanfattningsvis bl.a. att de årliga mångmiljontillskotten från SFRV är oförsvarliga och att det inte finns något behov av en central kyrklig utbildningsanläggning. Beträffande det närmare innehållet i motionen hänvisas till denna.

Ekonomiutskottet har avgivit yttrande, bilaga 1.

Rektor Bror Nyback och intendent Gerhard Egerhag vid Svenska kyrkans utbildningscentrum/Ansgarsliden (SKUC) har beretts tillfälle yttra sig inför utskottet. Vidare har inkommit en skrivelse från ordföranden i Svenska kyrkans utbildningsaktiebolag (SKUAB), Lars Jeding, bilaga 2.

Utskottet

Stiftelsen Svenska kyrkans utbildningscentrum, i det följande benämnt stiftelsen, bildades 1986 genom stiftelseförordnande av Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet (SFRV), Sigtunastiftelsen och Riksförbundet Kyrkans Ungdom. I samband härmed träffades mellan stiftarna ett tioårigt samarbetsavtal vari dessa förband sig att årligen lämna i avtalet angivna belopp. För SFRVs vidkommande var summan första året 600 000 kronor och uppgick genom indexuppräkning till 983 000 kronor under år 1996. Vidare förband sig SFRV att betala ett årligt belopp om 850.000 kronor. Härutöver skulle utbildningsverksamheten i mån av behov och tillgängligt utrymme på sedvanligt sätt tillförsäkras en rikskollekt. Samarbetsavtalet, som upphörde vid utgången av år 1996 har inte förnyats.

Kort tid efter stiftelsebildningen överlät SFRV, som då var ägare till anläggningarna vid SKUC, fastigheterna genom särskilt gåvobrev.

Alltsedan stiftelsens bildande har verksamheten visat underskott som täckts genom externa bidrag framförallt genom bidrag från SFRV. Därvid har betydande bidrag utgått från den av SFRVs styrelse förvaltade Centralrådets stödfond, vars ändamål är att inom Svenska kyrkan främja barns och ungdoms vård och fostran, samt att främja utbildning och hjälpverksamhet bland behövande. Enligt redovisning i utredningen Svenska kyrkans utbildningsorganisation (SKU 1995:10) uppgick SFRVs ekonomiska engagemang i SKUC under åren 1987-94 till 26,5 miljoner kronor. Under de två senaste verksamhetsåren har den ekonomiska situationen blivit ytterligare ansträngd huvudsakligen till följd av kapitalkostnader föranledda av en lånefinansierad nyanläggning (Västergården) om ca 35 miljoner kronor. Under åren 1995-96 har underskottet i SKUC:s verksamhet uppgått till sammanlagt 6,3 miljoner kronor.

Av stiftelseförordnande och stadgar för SKUC framgår att stiftelsen skall bedriva folkhögskoleverksamhet i Sigtuna samt i den mån det inte ankommer på annan vara Svenska kyrkans organ på riksplanet för kurs- och konferensverksamhet med syfte att tillhandahålla lämplig utbildning i olika ämnesområden för anställda, förtroendevalda och frivilliga medarbetare.

Sedan samarbetsavtalet mellan stiftarna upphört har SFRV tagit initiativ till en omorganisation av verksamheten vid SKUC. Stiftelsen, som fortfarande är ägare till anläggningen, skall fortsättningsvis endast bedriva folkhögskoleverksamhet. Denna verksamhet förutsätts finansieras genom sedvanliga stats- och landstingsbidrag. Åtgärder har redan vidtagits för att nedbringa kostnaderna i denna verksamheten bl.a. genom personalreducering.

Kurs- och konferensverksamheten har överlåtits till ett av SFRV helägt dotterbolag, Svenska kyrkans utbildningsaktiebolag (SKUAB). Bolaget har genom avtal med stiftelsen inköpt inventarier m.m. för 3,9 miljoner kronor samt övertagit ansvaret för huvuddelen av personalen vid SKUC. Genom ett femårigt hyresavtal som löper ut år 2002 förhyr bolaget den del av anläggningen som tillhör kurs- och konferensverksamheten och totalt utgör 76 procent av anläggningen. Enligt hyresavtalet betalar bolaget till stiftelsen ett belopp som utgör 3 458 000 kronor per år med prisjustering för varje kalenderår med KPI som vägledning. Detta belopp är beräknat med utgångspunkt från kapitalkostnaderna för den del av anläggningen som används för kurs- och konferensverksamhet.

SKUAB har ett aktiekapital på 100 000 kronor och eventuella underskott i bolagets verksamhet under 1997 täcks av garantiutfästelse från SFRVpå 2 miljoner kronor. SKUAB har vid styrelsemöte den 13 augusti 1997 fastlagt en framtidsstrategi med utgångspunkt bl.a. från en handlingsplan för att verksamheten skall kunna bli ekonomiskt självbärande inom två år (se bil. 2).

Enligt vad som framgår av ekonomiutskottets yttrande kan underskottet i verksamheten vid SKUC under 1997 (såväl stiftelsens som bolagets verksamhet) beräknas till 3,5 miljoner kronor.

Organisationsutskottet gör för egen del följande bedömning.

I likhet med motionären konstaterar utskottet att SFRV under lång tid tvingats betala mycket stora belopp för att täcka underskott i verksamheten vid SKUC.

Resultatet av SKUABs målsättning att kurs- och konferensverksamheten skall bli självbärande inom två år bör dock avvaktas innan ombudsmötet tar ställning till den fortsatta verksamheten vid SKUC. Om nämnda målsättning inte uppnås måste ombudsmötet ta principiell ställning till om verksamheten vid SKUC skall avvecklas eller om denna verksamhet bedöms så värdefull för rikskyrkan att den bör drivas vidare med rikskyrkliga bidrag samt vilka ekonomiska ramar som i så fall bör ställas upp.

Om en avveckling blir aktuell kräver detta enligt utskottets mening en tidig och noggrann planering där erforderlig tid måste finnas för bl.a. överläggningar med övriga stiftare, förhandlingar med personalen och dess företrädare, överföring av utbildningsverksamhet till andra organ, uppsägning av hyresavtal samt åtgärder för att åstadkomma en ekonomiskt fördelaktig avveckling av anläggningen, vars värde för närvarande är svårt att beräkna. Mot bakgrund härav framstår motionärens yrkande om försäljning senast inom ett år som orealistiskt. Utskottet avstyrker därför yrkandet i motionen.

För att ombudsmötet skall få tillräckligt underlag för framtida beslut angående SKUC krävs att SFRV under de närmaste åren lämnar en utförlig redogörelse för den ekonomiska utvecklingen vid SKUC och för planerade och genomförda åtgärder för att förbättra den ekonomiska situationen såväl i bolaget som i stiftelsen. Utskottet föreslår därför för egen del att ombudsmötet ger i uppdrag åt SFRVs styrelse att vid ombudsmötena 1998 och 1999 lämna sådan utredning. Därjämte krävs att SFRV till samma ombudsmöten lämnar utredning om hur den fortsatta verksamheten skall kunna finansieras om man finner att den fortfarande går med underskott. Allt för att ge ombudsmötet underlag för ställningstagande till om verksamheten vid SKUC bör bestå eller avvecklas.

Hemställan

Utskottet hemställer

1. att ombudsmötet avslår OMot 1997:515.

2. att ombudsmötet begär att SFRVs styrelse till 1998 och 1999 års ombudsmöten lämnar ombudsmötet sådan utredning som utskottet föreslagit.

Sigtuna den 25 augusti

På organisationsutskottets vägnar

Birgitta Johansson

Carl Norström

Närvarande: Birgitta Johansson, ordförande, Inger Krantz, Göte Karlsson, Birgitta Björner, Jan-Erik Forsberg, Börje Henriksson, Berit Möllebäck, Bengt Englund, Sten Johansson, Margareta Holmberg, Gudrun Larsén, Kjell Söderberg, Birgitta Reimer, Anna Lundblad Mårtensson och Runar Patriksson.

Biskop Tord Harlin har deltagit i utskottets överläggningar.

Ekonomiutskottets yttrande

1997:502y

med anledning av motionen OMot 1997:515 av
Bengt-Olof Dike

Till organisationsutskottet

Utskottet har anmodats yttra sig över rubricerade motion och får med anledning härav anföra följande sedan vi haft tillfälle inhämta synpunkter och information från förste och andre vice ordföranden i SFRV:s styrelse, Levi Bergström och Stina Eliasson, förvaltningschefen Lars-Olof Hellgren, revisorerna Åke Blomqvist, Gudrun Larsén, Jan-Olof Lindberg, Karl-Erik Nibell, Gustaf Nilsson och Bo-Gustaf Sorby.

Utskottet har vidare av styrelsen för Svenska kyrkans utbildnings AB begärt in och fått en delårsrapport avseende första kvartalet 1997 för Svenska kyrkans utbildningscentrum/SKUAB samt det mellan SKUC och SKUAB den 27 mars 1997 ingångna hyresavtalet avseende SKUC:s fastigheter m.m.

Ytterligare information har därefter lämnats utskottet av tf. generalsekreteraren Ragnar Persenius och förvaltningschefen Lars-Olof Hellgren.

./. Delårsrapporten och hyresavtalet bifogas.

Motionärens inställning om en avveckling av verksamheten i SKUC/SKUAB delas i sak av utskottet. Frågan är dock hur detta sker för att minimera de ekonomiska åtagandena. Till detta återkommer vi nedan.

Vi konstaterar att SKUC:s förluster årligen har uppgått till betydande belopp som måst täckas av anläggningens intressenter – enkannerligen närmast SFRV, vars engagemang sträcker sig tillbaka till 1986. Också innevarande år förväntas en förlust i storleksordningen 3,5 Mkr.

Till bilden hör vidare att SKUC har en skuldbörda om ca. 45 Mkr, som överstiger det marknadsvärde som anläggningen bedöms ha. Det senare har uppgivits uppgå till mellan 25-35 Mkr.

I syfte att söka förnya och förbättra verksamheten och därtill undvika en hotande likvidationsplikt för stiftelsen har huvudintressenten – SFRV – tagit initiativet till en bolagsbildning- Svenska kyrkans utbildnings AB – inom ramen för den rikskyrkliga koncernen Svenska kyrkans förvaltnings AB (SKFAB), med uppgift att bedriva den utbildningsverksamhet som tidigare legat i SKUC. Bolaget har ett aktiekapital om 100 000 kronor, vilket skall relateras till de åtaganden som bolaget påtagit sig i förhållande till SKUC genom det hyresavtal som träffats den 27 mars 1997.

Beträffande detta avtal finner utskottet sig föranlåtet notera att detta löper under i första hand en tid av fem år räknat från den 1 april 1997 med möjlighet till förlängning, vilket skall jämföras med den information som SFRV:styrelsen lämnat om intentionerna för sitt vidare engagemang i SKUC. Detta redovisas i StSkr 1997:503 (sid 14-15), av vilken framgår att engagemanget avses inskränka sig till den 31 december 1999 – en uppgift som också förekommit vid utskottets utfrågningar i ärendet. Utskottet finner de först under utskottsbehandlingen framkomna uppgifterna anmärkningsvärda, då de knappast kan anses gynna en konstruktiv hantering av frågan som sådan, än mindre bidra till det förtroendefulla samarbetsklimat som utskottet anser måste vara en självklarhet i den rikskyrkliga organisationen.

Vad så angår verksamhetens framtida förutsättningar, har styrelsen för SKUAB lagt fast en målsättning, att genom rationaliseringar och ökad verksamhet halvera underskottet under år 1998 och uppnå balans i verksamheten 1999. Vissa förbättringar kan också redan nu noteras. Mot bakgrund av de förutsättningar för såväl SKUC som SKUAB som vi redovisat ovan, bedömer vi dock sannolikheten tala för fortsatta ekonomiska åtaganden från huvudintressentens sida – vilket inte är försvarbart ens i det treårsperspektiv styrelsen skisserat och än mindre under en så lång tid som det aktuella hyresavtalet löper.

En avveckling av engagemanget måste därför till om inte den ekonomiska bilden drastiskt och trovärdigt förändras till det bättre.

Detta hindrar inte att de initiativ till förnyelse och förändring som nu tagits skall ges en reell möjlighet att få bli prövade. Parallellt med detta måste emellertid en omgående utredning till – förslagsvis inom ramen för SFRV – med uppgift att inventera såväl de utbildningsbehov som finns och hur dessa bäst skall tillgodoses som de skäl för och emot ett engagemang som kan finnas för att driva en verksamhet som den nu aktuella på central kyrklig nivå. En annan primär uppgift måste vidare vara att söka omförhandla det hyresavtal som nu träffats till att omfatta en kortare tidsperiod. Detta – liksom övrigt av utskottet föreslaget arbete – måste påbörjas skyndsamt så att en avveckling vid behov kan förberedas under ordnade och ansvarsfulla former och med den bestämda målsättningen att minimera de ekonomiska konsekvenserna.

Sigtuna den 22 augusti 1997

På ekonomiutskottets vägnar

Suzanne Fredborg

Anders Karlberg

Närvarande: Suzanne Fredborg, ord., Lars Rydje, Lars Öhlén, Inga-Lisa Eklundh, Birger Jansson, Ann-Marie Hallin, Ruth Hallenius, Ullsa Samuelsson, Lennart Dahlin, Gösta Äng, Bengt Olof Dike, Tore Johansson, Karl-Erik Nibell, Sten-Arne Persson, Ann Berg

Svenska Kyrkans Utbildnings AB

Organisation

Stiftelsen svenska kyrkans utbildningscentrum i Sigtuna (SKUC) inledde sin verksamhet 1986 och har under den gångna 10-års perioden bedrivit folkhögskoleverksamhet inom Sigtuna folkhögskola samt övrig kurskonferens- och utbildningsverksamhet.

I början av innevarande år beslöt styrelsen för SKUC att inom stiftelsen bedriva enbart sådan verksamhet, som uppfyller kriterierna för statsbidragsberättigad verksamhet, d.v.s. folkhögskolan. SKUC äger och förvaltar fastigheterna på Ansgarsliden.

Den övriga verksamheten bedrivs inom svenska kyrkans utbildnings AB (SKUAB). Bolaget ägs av SFRV och bedriver i huvudsak sin verksamheten på Ansgarsliden, men även på andra orter i samverkan med intressenter inom Svenska kyrkan.

Utgångspunkten för den framtida verksamheten är att de samlade resurserna och kompetensen inom SKUC och SKUAB tas tillvara.

Uppgift och policy

SKUAB är ett serviceorgan som i första hand skall svara mot utbildningsbehov som har ett rikskyrkligt och allmänt intresse, där samarbete med andra organisationer är en ledstjärna avseende både kvalitet och effektivitet. SKUAB strävar efter ett nära samarbete med olika organ inom Svenska kyrkan. Utgångspunkten för verksamheten inom SKUAB är Svenska kyrkans teologiska och ideologiska grundsyn.

Ekonomiskt skall SKUAB:s verksamhet vara självbärande.

SKUAB:s styrelse har fastställt ett program för kvalitetsutveckling av bolagets olika verksamheter.

Verksamhet

Bolagets utbildningsverksamhet kan formuleras inom tre områden:

a) Utbildningsverksamhet på uppdrag av rikskyrkan där bolaget tillhandahåller planeringsresurser och pedagogisk kompetens samt konferensservice och utbildningsadministration av hög kvalitet.

b) Samverkan med andra organisationer och institutioner. Redan idag bedrivs samarbete med SFRV och dess olika enheter bl.a. utbildningsnämnden samt en rad andra organisationer inom Svenska kyrkan. Styrelsen har fastställt ett program för att utveckla samarbete med nya organisationer.

c) Egen kurs- och konferensverksamhet. Vi prioriterar vuxenpedagogik, internationellt engagemang, miljöarbete, data- och IT-frågor, genderfrågor, kulturarbete och frågor i anslutning till de möjligheter som kristen tro erbjuder i en tid av andlighet och sökande.

Framtidsstrategi

Det pågående arbetet med framtidsstrategi har följande utgångspunkter:

a) Fortsatt arbete med frågan om SKUAB som utbildningsresurs i Svenska kyrkan.

b) Utveckling av kontakterna med gamla kunder och etablering av nya kontakter. Kartläggning av utbildningsbehov där SKUAB kan vara en resurs.

c) Utvärdering och bedömning av den verksamhet som sker inom SKUAB i skenet av de utmaningar som Svenska kyrkan står inför.

d) En handlingsplan för att verksamheten skall kunna bli ekonomiskt självbärande inom två år.

Denna inriktning av verksamheten fastställdes av styrelsen den 13 augusti 1997

Lars Jeding

Styrelsens ordförande, SKUAB

[Innehållsförteckning] [Ombudsmötet] [Betänkanden]