Organisationsutskottets betänkande

1997:501

Styrelsens verksamhetsberättelse för år 1996


Till utskottet har för beredning hänvisats Styrelsens för SFRV verksamhetsberättelse för år 1996 (StSkr 1997:502).

Sammanfattning av skrivelsen

Skrivelsen innehåller i år för första gången som konsekvens av en samlad kansliorganisation samtliga nämnders och råds verksamhetsberättelser i en enda skrivelse. Denna är uppdelad i en kortfattad sammanfattning beskrivande styrelsens eget arbete och nämndernas verksamhet. Därefter följer 29 bilagor huvudsakligen bestående av samtliga nämnders, råds och aktiebolags verksamhetsberättelser och årsredovisningar, totalt 460 sidor.

Motion

I motion OMot 1997:522 av Einar Malmström hemställs

att ombudsmötet uppdrar åt Stiftelsestyrelsen att framlägga nämndernas verksamhetsberättelser i särskilda skrivelser.

I motionen anförs att den kyrkliga mångfalden alltmer har ersatts av enhetlighet. Nämnderna förvaltar självständiga stiftelser och bör lägga fram självständiga verksamhetsberättelser. Årets verksamhetsberättelse från SFRV är ett led i en maktcentraliseringsutveckling. Motivet till förändring är knapphändigt formulerat.

Utskottet

I samband med behandlingen av verksamhetsberättelsen har utskottet hört bitr. generalsekreterare Lars-Olof Hellgren, planeringschef Anders Lindberg och auktoriserade revisorn Jan-Olof Lindberg.

Yttranden har inhämtats från ekonomiutskottet (bilaga 1), utbildningsutskottet (bilaga 2), ekumenikutskottet (bilaga 3), församlingsutskottet (bilaga 4), kulturutskottet (bilaga 5), gudstjänstutskottet (bilaga 6). Utskottet konstaterar att inga av dessa utskott, förutom ekonomiutskottet, haft några erinringar med anledning av innehållet i verksamhetsberättelsen.

Av den till verksamhetsberättelsen och årsredovisningen fogade revisionsberättelsen framgår att revisionen inte gett anledning till anmärkning beträffande årsredovisning, räkenskap och förvaltning, men att revisorerna inför slutrevisionen samtalat med styrelsens arbetsutskott om brister i löpande redovisning och intern kontroll samt att revisorerna därvid påtalat nödvändigheten av att planerade resurser tillförs kansliorganisationen för att kunna skapa en effektiv och ändamålsenlig förvaltning av verksamheten.

Utskottet konstaterar i detta sammanhang att de chefstjänstemän vid kyrkokansliet – vid hörande av dessa – inför utskottet bekräftat att den nya organisationen ännu inte fungerar i enlighet med intentionerna men att man hyser goda förhoppningar om att dessa övergångsproblem skall kunna lösas under hösten 1997.

Ekonomiutskottet har i sitt yttrande bl.a. anfört följande. Revisorerna har i sin berättelse gjort ett antal allvarliga påpekanden om förvaltningen, av vilka bristerna i den löpande redovisningen och den interna kontrollen är så anmärkningsvärda, att utskottet anser att det bör övervägas, att till det extra kyrkomötet i november 1997 "uppskjuta behandlingen av verksamhetsberättelsen till dess fullständig klarhet nåtts om orsakerna till de uppdagade bristerna och det egentliga ansvaret för dessa."

Organisationsutskottet delar ekonomiutskottets bedömning så tillvida att beredningen av ärendet gett vid handen att det föreligger brister i fråga om ekonomiska och administrativa rutiner samt att oklara ledningsförhållanden uppstått i samband med omorganisationen. Organisationsutskottet anser emellertid att dessa problem måste kunna lösas genom den pågående samordningsprocessen i det gemensamma kyrkokansliet, där en klar rollfördelning måste skapas mellan olika beslutande organ, som är verksamma inom den rikskyrkliga stiftelsens ram.

Organisationsutskottet finner att revisorernas synpunkter måste allvarligt beaktas och de problem dessa påpekat måste följas upp av stiftelsens styrelse. Organisationsutskottet anser emellertid inte att det finns tillräcklig anledning att uppskjuta behandlingen av verksamhetsberättelsen utan finner att den beredning som gjorts inom utskottet ger tillräcklig grund för slutligt ställningstagande.

Mot bakgrund av nu gjorda uttalanden föreslår organisationsutskottet att ombudsmötet med godkännande lägger verksamhetsberättelsen till handlingarna.

Enligt vad som uttrycks i motionen anser utskottet, att de självständiga utrikesstiftelserna skulle ha kunnat lägga fram egna fristående verksamhetsberättelser. På grund av den nya stiftelselagen 1996-01-01 och den förändring som Stiftelsestyrelsen genomfört av kansliorganisationen från 1997-01-01 har man detta år föregripit nästa års form för verksamhetsberättelsernas framläggande, vilket utskottet för sin del godkänner.

Hemställan

Utskottet hemställer

att ombudsmötet med godkännande lägger Styrelsens verksamhetsberättelse för år 1996 (StSkr 1996:502) med tillhörande dokument till handlingarna.

att ombudsmötet avslår motion OMot 1997:522.

Sigtuna den 22 augusti 1997

På organisationsutskottets vägnar

Birgitta Johansson

Björn Ryman

Närvarande: Birgitta Johansson, ordförande, Inger Krantz, Lars Starkerud, Birgitta Björner, Iréne Pierazzi, Börje Henriksson, Berit Möllebäck, Bengt Englund, Sten Johansson, Margareta Holmberg, Kristian Nylund, Kjell Söderberg, Birgitta Reimer, Jan-Anders Jansson och Runar Patriksson.

Biskop Tord Harlin har deltagit i utskottets överläggningar.

Ekonomiutskottets yttrande

1997:501y

Med anledning av StSkr 1997:502

Till organisationsutskottet

Utskottet har beretts tillfälle yttra sig över rubricerade verksamhetsberättelse och får med anledning härav anföra följande sedan vi haft tillfälle inhämta synpunkter och information från förste och andre vice ordföranden i Stiftelsens styrelse Levi Bergström och Stina Eliasson, förvaltningschefen Lars-Olof Hellgren samt revisorerna Åke Blomqvist, Gudrun Larsén, Jan-Olof Lindberg, Karl-Erik Nibell, Gustav Nilsson och Bo-Gustaf Sorby.

I sin berättelse gör revisorerna ett antal allvarliga påpekanden om förvaltningen, av vilka bristerna i den löpande redovisningen och den interna kontrollen är så anmärkningsvärda, även med beaktande av de problem som varit förbundna med den nya kansliorganisationen, att utskottet anser att det egentligen borde övervägas att enligt bestämmelserna i 5 kap 1 § arbetsordningen för ombudsmötet jämfört med 5 kap §§ 10 och 11 i arbetsordningen för kyrkomötet uppskjuta behandlingen av verksamhetsberättelsen till dess fullständig klarhet nåtts om orsakerna till de uppdagade bristerna och det egentliga ansvaret för dessa. Ombudsmötet skulle då kunna behandla ärendet i samband med det extra kyrkomötet i november 1997.

Vad gäller den nya kansliorganisationen, inger de sedan årsskiftet alltjämt rådande stora problemen med denna betydande oro. Utskottet finner sig föranlåtet att här särskilt peka på de oklara ledningsförhållandena liksom den uppenbara administrativa ineffektiviteten. Dessa frågor måste enligt utskottets mening ges högsta prioritet i Stiftelsestyrelsens nu pågående arbete, så att inte den avsedda effekten av kansliöversynen går förlorad, ett annars – enligt utskottets mening – reellt hot mot verksamheten i kyrkokansliet.

Berättelsen i övrigt föranleder ingen utskottets kommentar.

Sigtuna den 21 augusti 1997

På ekonomiutskottets vägnar

Suzanne Fredborg

Anders Karlberg

Närvarande: Suzanne Fredborg, ordförande, Lars Rydje, Lisen Ridne, Inga-Lisa Eklundh, Birger Jansson, Ann-Marie Hallin, Ruth Hallenius, Ulla Samuelsson, Lennart Dahlin, Gösta Äng, Boris Olson, Tore Johansson, Karl-Erik Nibell, Sten-Arne Persson och Birger Palo.

Utbildningsutskottets yttrande

1997:502y

Med anledning av StSkr 1997:502, Styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning för år 1996

Till organisationsutskottet

Utbildningsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över Styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning för år 1996, StSkr 1997:502.

Utskottet har vid läsningen av bilaga 12, Svenska kyrkans utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 1996, kunnat konstatera att ett arbete har påbörjats med anledning av Oskr 1995:504 med OUb 1995:502 Utbildning av förtroendevalda. Utskottet anser det vara av yttersta vikt att representanter för de förtroendevalda deltar i arbetet med den utbildningsplan som nämns i skrivelsen, så att den förtroendevaldes perspektiv får vara en utgångspunkt för utbildningens innehåll och målsättning. Utskottet vill, med hänvisning till relationsförändringarna vid sekelskiftet, poängtera behovet av att denna utbildning snarast kommer till stånd i alla stift.

Utskottet betonar vidare vikten av att arbetet med anledning av Kskr 1995:518 med 2KL 1995:6 Villkoren för prästvigning även fortsättningsvis bevakas.

Utbildningsutskottet tillstyrker att Styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning för år 1996, StSkr 1997:502, med tacksamhet läggs till handlingarna.

Sigtuna den 21 augusti 1997

På utbildningsutskottets vägnar

Inga Mårtensson

Lena Bohman

Närvarande: Inga Mårtensson, ordförande, Bengt Nilsson, Vanja Björsson, Ingrid Emanuelson, Ingmar Ullén, Göran Wahlström, Monika Sandström, Solveig Eriksson, Lisbet Båfelt, Sven Janson, Gunnar Strömbäck, Eva Thuresson, Kerstin Wikman, Lena Petersson, Monica Karlsson.

Biskop Biörn Fjärstedt har deltagit i utskottets överläggningar.

Biskop Biörn Fjärstedt antecknade som sin mening:

Det hade varit av stort värde att i verksamhetsberättelsen få ta del av utbildningsnämndens reflektioner över de internationella perspektiven på kyrkans undervisning i de olika utbildningsinsatserna och de ekumeniska kontakterna i utbildningssammanhangen. I Kyrkans hus finns Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen, som, genom sina kontaktnät och omfattande stödinsatser för utbildning i kyrkor de samverkar med, representerar en resurs av erfarenheter som är betydelsefulla även för Svenska kyrkan.

Redan under 1996 påbörjades i Kyrkans hus arbetet på en tydligare integrering av Svenska kyrkans olika arbetsorgan. I det perspektivet gjordes en gemensam satsning med Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen med syftet att tillföra internationella kyrkliga erfarenheter i grundkursutbildningen, men om detta nämns intet i redogörelsen för verksamheten under året.

Ekumenikutskottets yttrande

1997:502y

Med anledning av StSkr 1997:502
Styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning för
år 1996

Till organisationsutskottet

Ekumenikutskottet har beretts tillfälle yttra sig över aktuella delar av StSkr 1997:502. För utskottets vidkommande innebär detta avsnitten om ekumeniskt arbete samt verksamheten inom Svenska kyrkans mission, Svenska kyrkan i utlandet och Lutherhjälpen. Vidare har utskottet behandlat skrivelsens bilagor 4, 13, 14, 15, 18, 19 och 20 med verksamhetsberättelser för Expertgruppen för Europafrågor, Nämnden för Svenska kyrkans mission, Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet, Svenska kyrkans nämnd för internationell diakoni / Lutherhjälpen samt årsredovisningar för stiftelserna Svenska kyrkans mission, Svenska kyrkan i utlandet och Lutherhjälpen.

Utskottet har vid behandlingen av skrivelsen inhämtat information från biskop Jonas Jonson, Hilda Lind, Lars Strandell, biskop Rune Backlund, Margareta Ringström, Karin Israelsson, Jan Madestam och Klas Hansson.

Utskottet vill i korthet göra följande kommentarer.

Av SKMs prioriterade fem arbetsområden – något olika formulerade i verksamhetsberättelsen respektive mål- och rambudgeten – finns en spänning mellan områdena "teologisk utbildning och reflektion" och "utbildning för förändring" ("utbildning/ledarskapsutveckling" i målskrivelsen).

Projektet med mission i retur har genom nya arbetsmodeller vunnit nya erfarenheter. Ytterligare erfarenheter, inspiration och kunskap bör kunna tillföras församlingar och stift i det fortsatta arbetet.

SKM har genomfört en viktig utredning om missionärens roll. Utskottet noterar att man med goda skäl beslutat bibehålla titeln "missionär".

Trettondedag jul har blivit en mindre kyrkogångsdag. SKMs kollekt denna dag tenderar att minska. Detta kan kompenseras om SKM i fler församlingar får kollekten första advent.

Tidigare givare – mottagare förhållande i Lutherhjälpens biståndsarbete har utvecklats till partnerskap, hjälp till självhjälp och s.k. lokal resursmobilisering. Lutherhjälpens projekt att stimulera lokala spar- och kreditfonder i Indien och Sydafrika är exempel på ett sådant långsiktigt viktigt arbete.

För att bevara och stärka SKMs och Lutherhjälpens lokala förankring är det viktigt att slå vakt om folkrörelsekaraktären.

Lutherhjälpen och SKM har angivit konkreta ändamål när man anhållit om församlingskollekter. En sådan konkretion av ett världsvitt engagemang har uppfattats positivt i många församlingar.

De svenska utlandsförsamlingarna i Helsingfors, Oslo och Köpenhamn har en inte helt okomplicerad ställning. Genom bl.a. borgåöverenskommelsen närmar sig de nordiska folkkyrkorna alltmer varandra. Församlingarnas förhållande till folkkyrkorna i respektive land behöver därför övervägas.

Borgåsamarbetet utvecklas inom flera områden. Att en formell ekumenisk överenskommelse får genomgripande konsekvenser i det lokala kyrkolivet ger nya pastorala utgångspunkter för kyrkans arbete.

Europeiska kyrkokonferensens (KEK) och Romersk-katolska europeiska biskopskonferensernas (CCEE) möte i Graz under sommaren samlade över tio tusen deltagare. Av dessa kom cirka två tusen från vardera Rumänien och Polen. Detta antyder en ny folklig ekumenisk situation i Europa.

Att Sveriges Kristna Råd inte kan fullfölja sina åtaganden av ekonomiska skäl är oroande. Det är angeläget att jämnare fördela det ekonomiska ansvaret för rådets arbete.

SKR är inte bara viktigt som ekumeniskt organ utan utför också i den egenskapen en del av Svenska kyrkans arbete. Redovisning av SKRs arbete bör därför nästa år biläggas styrelsens verksamhetsberättelse.

Ekumenikutskottet tillstyrker för sin del att verksamhetsberättelsen med godkännande kan läggas till handlingarna.

Sigtuna den 21 augusti 1997

På ekumenikutskottets vägnar

Eskil Jinnegård

Håkan E Wilhelmsson

Närvarande: Eskil Jinnegård, ordförande, Margarethe Isberg, Rolf Forslin, Olof Lönneborg, Maja Larsson, Monica Reichenberg Carlström, Allis Olsson, Evy Jonsson, Ulla Göransson, Juhani Rantanen, Christina Schnackenburg, Christina Hjertén, Britta Olinder, Martin Wihlborg och Vivianne Wetterling.

Biskoparna Martin Lind och Anders Wejryd har deltagit i utskottets arbete.

Församlingsutskottets yttrande

1997:502y

Styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning för
år 1996

Till organisationsutskottet

Utskottet har beretts tillfälle att yttra sig över StSkr 1997:502 Styrelsens verksamhetsberättelse och årsredovisning för år 1996 i de delar som berör utskottets beredningsområde. Utskottet har därför granskat Församlingsnämndens verksamhetsberättelse och årsredovisning.

I samband med behandlingen av ärendet har utskottet beretts tillfälle att ställa frågor till Församlingsnämndens ordförande och avdelningschefen för Kyrkokansliets avdelning för kyrkolivets utveckling.

Utskottet konstaterar att det omfattande arbetet med omorganisation av de rikskyrkliga kanslierna, den så kallade Giraff-processen, som pågick under året har påverkat såväl nämndens som dess kanslis arbete. Av verksamhetsberättelsen framgår att det ändå på ett förtjänstfullt sätt bedrivits ett omfattande arbete inom nämndens verksamhetsområde.

Det fördjupade samarbetet som t. ex. under året inletts med diakoniinstitutionerna ser utskottet som en positiv kompetens- och resursförstärkning av det diakonala arbetsområdet inom kyrkan. Utskottet ser också positivt på den samverkan som sker med stiften idag och vill betona vikten av att nämnden ytterligare utvecklar samarbetet på olika områden. Nämnden har här en viktig uppgift att inspirera och stödja stiften i deras arbete.

Nämnden bör också vara uppmärksam på stiftens och församlingarnas roll såväl nu som i den tänkta framtida kyrkliga organisationen. En viktig uppgift för nämnden är därför att arbeta med framtidsfrågor och utskottet konstaterar med tillfredsställelse att det under året arrangerats flera seminarier och konferenser som varit fokuserade på sådana frågor.

Nämndens samarbete med Sveriges Kristna råd och Svenska Kyrkans Unga har förbättrats. Utskottet ser med tillfredsställelse på att nämnden nu mer aktivt arbetar med barn- och ungdomsfrågor igen och att nämnden söker finna hur den kan fungera stödjande för Svenska Kyrkans Unga i deras självständiga arbete.

Utskottets granskning av nämndens verksamhetsberättelse har inte föranlett någon erinran. Utskottet vill uttrycka sin tacksamhet till nämndledamöter och medarbetare för nedlagt arbete under år 1996.

Sigtuna den 20 augusti 1997

På församlingsutskottets vägnar

Margareta Carlenius

Marie Schött

Närvarande: Margareta Carlenius, ordförande, Britt Andersson, Håkan Engström, Gunnar Prytz, Inger Wernersson, Berit Bergman, Nils Svensson, Gunnar Sehlberg, Astrid Andersson, Eivor Hultén, Stig Carlsson, Lennart Åslid, Kerstin Kedvall, Tomas Forsner, Ann Larsson.

Biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.

Kulturutskottets yttrande

1997:501y

Över StSkr 1997:502 styrelsens för Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet verksamhetsberättelse för år 1996

Till organisationsutskottet

Kulturutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över de delar av StSkr 1997:502 som berör forskning, kultur och information.

Utskottet har tagit del av verksamhetsberättelsen, och i samband därmed till sig kallat forskningschefen Ingmar Brohed, kultursekreteraren Karin Nyberg-Fleischer och informationschefen Björn Westlund. Vid presentationen av informationsverksamheten medverkade även Karin Ljudén, enhetsledare Kommunikation och media, Johan Hasslow, pressekreterare, Camilla Ohlsson, utvecklingssekreterare och Harriet Wennberg, informationsstrateg.

Utskottet har inget att erinra mot skrivelsen.

Sigtuna den 20 augusti

På kulturutskottets vägnar

Anders Reinholdsson

Maria Klasson Sundin

Gudstjänstutskottets yttrande

1997:501y

Svenska kyrkans församlingsnämnds verksamhetsberättelse för år 1996 (StSkr 1997:502)

Till organisationsutskottet

Med anledning av från organisationsutskottet inkommen begäran, vill gudstjänstutskottet avge följande yttrande över Svenska kyrkans församlingsnämnds verksamhetsberättelse för år 1996, avseende den del av denna som ligger inom gudstjänstutskottets arbetsområde.

Gudstjänstutskottet noterar med glädje och tacksamhet att det i församlingsnämnden sker ett betydande och viktigt arbete. Under året har särskilt kollektbönboken uppmärksammats: Samlingsböner för kyrkoåret. Den är publicerad i nämndens skriftserie Mitt i församlingen.

Gudstjänstutskottet har sålunda inte något att erinra mot den avgivna verksamhetsberättelsen.

Sigtuna 20 augusti 1997

Glenn Håkansson

Birgitta Larsson

Närvarande: Glenn Håkansson, ordf., Rune Entelius, Asta Karlsson, Bengt Ivar Peterson, Ulla Fransson, Karl-Henrik Eriksson, Anders Åkerlund, Sven G Månsson, Ann-Marie Nylander, Elsa Spännar, Per-Göran Rosén, Birgitta Ågebrant, Bengt Linvall, Pekka Heikkinen och Einar Malmström.

Biskoparna Claes-Bertil Ytterberg och Jonas Jonson har deltagit i utskottets överläggning.

[Innehållsförteckning] [Ombudsmötet] [Betänkanden]