Läronämndens yttrande

1997:502

med anledning av motioner om religionskunskap som kärnämne i skolan

Till läronämnden har för yttrande överlämnats OMot 1997:503 och 508.

Betydelsen av religionskunskapsämnet för skolan, samhället och den enskilda individens utveckling framgår i läronämndens yttrande Ln 1995:505 där bl.a. följande anfördes: "Enligt läronämndens uppfattning bör religionsundervisningen utformas på ett sådant sätt att skolans grundläggande målsättning att främja tolerans och mångfald ges en överordnad prioritet. Detta mål tillgodoses bäst genom en allsidig och saklig behandling av olika religioner och livsåskådningar och är inte oförenlig med en strävan att aktivt stimulera eleverna till självständiga ställningstaganden i olika tros- och livsfrågor. Sådana ställningstaganden förutsätter tvärtom en bred kunskap om olika trostolkningar och hur de präglat samhällsutvecklingen inte minst i vår egen kulturkrets. En sådan strävan är ytterst förankrad i respekt för den enskilda människans värdighet och självbestämmande, dvs. i den kristna människosyn som har en central plats i en evangelisk-luthersk trostradition."

Hävdandet av religionskunskapsämnets betydelse är inte ett hävdande av kristna särintressen i samhället. Det är ett uttryck för omsorg om skolans bildningsuppdrag att ge förutsättningar för en rik och mångfaldig kultur. Religionskunskapsämnet och dess innehåll är därför väsentligt för samhälle, kyrka och den enskildes personliga utveckling.

Uppsala den 12 augusti 1997

På läronämndens vägnar

GÖRAN BEXELL

Klas Hansson

Närvarande: Göran Bexell, vice ordförande, biskop Tord Harlin, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, utn. biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Bengt Wadensjö, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Henrik Svenungsson, Birger Olsson, Björn Skogar, Cristina Grenholm, Curt Forsbring, Anna-Lena Weberup, Catharina Stenqvist, Astrid Andersson Wretmark.

[Innehållsförteckning] [Betänkanden till Ombudsmötet]