Motion till kyrkomötet

1997:12

av Anders Jarlert
om förbättrad gudstjänststatistik för Svenska kyrkan

Inför år 2000 är det ett väsentligt önskemål att Svenska kyrkan får möjlighet att presentera också den statistiska sidan av sin verksamhet på ett begripligt och lättöverskådligt sätt. Journalister och andra intresserade frågar ofta efter hur många som går i kyrkan en vanlig söndag, i hur många kyrkor det är gudstjänst en viss söndag och lokalt även hur många som går i vilken kyrka under ett år. På dessa frågor kan vi i dag inte lämna korrekta svar. Också för kyrkans eget arbete med strategiska och ekonomiska frågor är en korrekt och fullständig statistik ett nödvändigt hjälpmedel.

Utifrån de blanketter som nu används för rapporteringen av antalet gudstjänstdeltagare i Svenska kyrkan får vi uppgifter om hur många som deltagit i de olika slags gudstjänster som firats, hur dessa fördelas på huvudgudstjänster och andra gudstjänsttyper, samt per församling. Däremot är det nu omöjligt att få tillgång till uppgifter om

• antalet besökare per söndag – sammanlagt och per församling/stift,

• i hur många kyrkor det anordnats gudstjänst per söndag,

• antalet besökare per kyrka.

Detta beror bland annat på att vissa huvudgudstjänster (särskilt familjegudstjänster) firas även på vardagar, att vissa övriga gudstjänster (särskilt veckomässor och temagudstjänster) firas även på sön- och helgdagar, samt att åtskilliga församlingar anordnar flera huvudgudstjänster i flera kyrkor. Statistikblanketterna är utformade efter Kyrkohandbokens olika gudstjänsttyper och tar ingen hänsyn till om gudstjänsten firats på söndag eller vardag.

Beträffande antalet besökare per kyrka (alltså inte endast per församling) är det av stor vikt för den strategiska planeringen att enkelt kunna överblicka den aktuella situationen. I dagens läge kan dock en församling dölja de faktiska besökssiffrorna per kyrka för resursfördelande pastorat/samfällighet.

De kyrkliga handlingarna relateras för närvarande endast till befolkningsunderlaget, ej till antalet kyrkotillhöriga. Antalet döpta och konfirmerade relateras till antalet födda resp. hela årsklassen i församlingen. Särskilt i invandrartäta församlingar blir därför den statistiska bilden missvisande. Ett vitalt önskemål när kyrkotillhörigheten knutits till dopet och församlingarna arbetar med doppastoraler och dopuppföljning är att få tillgång till uppgifter om

• antalet döpta i relation till antalet kyrkotillhöriga födda i respektive församling,

• antalet konfirmerade i relation till antalet kyrkotillhöriga i årsklassen.

Ytterligare önskemål är

• att äldre gudstjänststatistik bearbetas så att jämförelser över längre tid kan göras, vilket i dag är omöjligt om man vill ha korrekta och tillförlitliga jämförelser, samt

• att statistiken görs tillgänglig för pastorat och samfälligheter så snart den är sammanställd. Den används numera på många håll internt i den strategiska och ekonomiska planeringen, och det finns inga skäl för att man på lokalplanet skall behöva avvakta rikskyrkans presskonferens för att få ta del av sina egna siffror. Den moderna tekniken (intranet) ger här nya möjligheter.

Med hänvisning till ovanstående hemställer jag

att kyrkomötet hos Centralstyrelsen begär åtgärder för att avhjälpa de brister som påtalas och vidta de förbättringar som föreslås i motionen.

Göteborg den 14 juni 1997

Anders Jarlert

[Innehållsförteckning] [Motioner till Kyrkomötet]