Gudstjänstutskottets betänkande

1997:2

Psalmboken


I motion 2 till kyrkomötet framläggs förslag som berör förnyelse av psalmboken inom tre områden: Arbetslivet, dopet och ungdomspsalmer.

I motion 1997:2 av Bengt Nilsson hemställs

att kyrkomötet begär att Centralstyrelsen ger Svenska kyrkans musikråd i uppdrag att ta fram psalmer inom de tre områden som nämns i motionen.

Bakgrund

Under arbetet som ledde fram till direktiven för 1969 års psalmbokskommitté noteras det att viktiga sidor av trosliv, kyrkoliv och arbetsliv behövde fylligare representation i psalmboken, liksom att behovet av barn- och ungdomspsalmer behövde tillgodoses på ett nytt sätt.

När vår nuvarande psalmbok antogs vid 1986 års kyrkomöte noterades behovet av ett kontinuerligt förnyelsearbete. I och med "Psalmer i 90-talet" har några av de brister som påpekats i 1986 års psalmbok åtgärdats och kompletterande material förts in.

Motionären pekar särskilt på tre områden där det fortfarande saknas aktuella psalmer.

1. Förslag på psalmer om arbete och arbetsliv fanns med i psalmkommitténs förslag "Psalmer och visor. Tillägg till Den svenska psalmboken" (SOU 1975:2). Ämnesområdet betraktades av psalmkommittén som viktigt men svårt. Tre av fyra psalmer avvisades av kyrkomötet 1975. Nr 747 med motiveringen: "En psalm om ’vår arbetsdag’ är i och för sig önskvärd. Texten har dock alltför många triviala formuleringar och svårtolkade uttryck." Nr 748 avvisades likaledes: "Textens tema är betydelsefull men ordvalet är övertydligt och har en viss trivial karaktär."
Den enda psalm som behölls inom ämnesområdet är nuvarande nr 288: Gud från ditt hus, som är en mycket ofta sjungen psalm. I 1986 års psalmbok tillkom t.ex. 182 Det ljusnar sakta och 499 Genom gatans trängsel.

2. Behovet av ytterligare nya doppsalmer gäller främst psalmer vid vuxendop. En ny psalm, nr 833 finns i "Psalmer i 90-talet."
Arbetet inom ramen för doppastoralen kan komma att öka behovet av nya doppsalmer, som också kan växa fram ur det särskilda behovet.

3. Behovet av ungdomspsalmer bejakas. Ungdomars musikstil växlar emellertid mycket snabbt och det kan vara svårt att följa den utvecklingen inom ramen för psalmboksarbetet. Ungdomars grundfrågor är i stort desamma som vuxenvärldens, men det finns en betoning på människovärdet i viss ungdomsmusik som skulle kunna tas tillvara. Om man bejakar motionärens påpekande om att ta tillvara våra stora visdiktare kan det troligen också något avhjälpa bristen på psalmer som uppskattas av ungdomar.

Inom Församlingsnämndens hymnologiska arbetsgrupp, i nära samarbete med Svenska kyrkans musikråd, pågår ett arbete att få fram nya psalmer bl a inom ovannämnda områden. Via Kyrkans Tidning har psalmmaterial kring dopet efterlysts, men uppropet har hörsammats dåligt. Försök görs också att öka samarbetet mellan de tre aktörer som arbetar med förnyelse av psalmskatten; den hymnologiska arbetsgruppen, Verbum och Anders Frostensson stiftelsen.

Inom Församlingsnämndens kansli pågår ett arbete att översätta internationella psalmer som delvis berör dessa områden.

Utskottet

Utskottet bejakar i sin överläggning behovet av ett kontinuerligt förnyelsearbete av psalmboken och noterar att så också sker genom den hymnologiska arbetsgruppen och andra aktörer.

Den typ av psalmer som motionen berör gäller områden där kyrkan har kontakt med en stor grupp människor. Det är därför av vikt att det finns psalmer som människor identifierar sig med, som de känner igen och med anslag som ej begränsar utan öppnar upp. Med fördel kan nya texter skrivas till kända melodier.

Vad gäller doppsalmer noterar utskottet att det finns många psalmer som kan sjungas vid dop av barn men att inte alla står under rubriken Dop. Behovet av psalmer att sjungas vid dop av vuxna och i synnerhet unga vuxna understryks, likaså psalmer för katekumenatet, på väg till dopet. Utskottet påpekar särskilt bristen på doppsalmer som handlar om dopets fortsättning; vad det är att leva i sitt dop, vad det innebär att vara Guds barn.

Utskottet påminner om möjligheten att i huvudgudstjänsten använda en psalm eller sång som inte står i Den svenska psalmboken. Den möjligheten är särskilt viktig för att kunna tillgodose ungdomens skiftande musikspråk.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

att kyrkomötet med anledning av motion 1997:2 som sin mening ger Centralstyrelsen tillkänna vad utskottet anfört.

Sigtuna 22 augusti 1997

På gudstjänstutskottets vägnar

Glenn Håkansson

Birgitta Larsson

Närvarande: Glenn Håkansson, ordf., Rune Entelius, Asta Karlsson, Ulla Fransson, Karl-Henrik Eriksson, Anders Åkerlund, Sven G Månsson, Ann-Marie Nylander, Elsa Spännar, Per-Göran Rosén, Birgitta Ågebrant, Bengt Linvall, Pekka Heikkinen, Einar Malmström och Ulla-Britt Emanuelsson.

Biskoparna Claes-Bertil Ytterberg och Jonas Jonson har deltagit i utskottets överläggning.

[Innehållsförteckning] [Kyrkomötet] [Betänkanden]