Församlingsutskottets betänkande

1997:2

Konfirmandböcker för vuxna


I detta betänkande behandlas en motion om konfirmandböcker för vuxna.

I motion 1997:33 av Nils-Ola Andersson och Jan Erik Ågren hemställs

att kyrkomötet hos Centralstyrelsen hemställer om ett initiativ för att lämplig litteratur för vuxenkonfirmander snarast tas fram.

Motionen

I motion 33 påtalar motionärerna att antalet vuxna som vill konfirmeras ökat under de senaste åren. Motionärerna anför att en viss åldersförskjutning skett, i jämförelse med tidigare, hos den grupp som efterfrågar vuxenkonfirmation. Många vuxenkonfirmander är nu i 50–60-årsåldern.

Motionärerna konstaterar att de konfirmandböcker som finns på marknaden inte är framtagna för vuxna konfirmander. De anser därför att initiativ skall tas för att få fram lämplig litteratur för vuxenkonfirmander.

Bakgrund

Konfirmation idag

Konfirmationen har i vår kyrka tidigare förbundits med tillträdet till nattvarden och därmed kravet på grundläggande kunskaper i kristen tro. Därför har undervisning i trons huvudstycken varit en huvudsak i konfirmandarbetet. Genom ett beslut som fattades av 1979 års kyrkomöte skildes nattvardsadmissionen från konfirmationen. Teologiskt sett innebar detta beslut en markering av dopets betydelse och en tidigare innebörd av konfirmationen försvann därmed. Tyngdpunkten i konfirmationen ligger idag på dopbekräftelsen och förbönen snarare än på den enskildes bekännelse.

Den syn på konfirmationen som kommer till uttryck i riktlinjerna för konfirmandarbetet 1994 är att målet för konfirmandarbetet är att visa på livet i Kristus och i kyrkan genom att:

• ge konfirmanderna redskap att tyda sitt liv på dopets grund

• ge konfirmanderna tillfälle att lyfta fram de frågor de själva bär på

• ge konfirmanderna erfarenhet av att kristen tro och kyrkans liv handlar om de centrala livsfrågorna

• ge konfirmanderna erfarenhet av gudstjänstgemenskap och andakt

• ge konfirmanderna möjlighet att påverkas av och ta ställning till kyrkans budskap

• ge konfirmanderna hjälp att uttrycka sin tro och sitt tvivel

Bakgrunden till denna målsättning ansluter till det av Utbildningsnämnden och Församlingsnämnden år 1990 antagna dokumentet "Undervisning för alla, mål och grundprinciper för Svenska kyrkans undervisning".

Dagens konfirmandarbete

I dagens konfirmandarbete, både vad gäller unga som vuxna, lämnar man allt oftare de traditionella konfirmationsmaterialen åt sidan, för att i stället i samtal utgå från den livssituation och de frågor deltagarna har. Dessa får då belysas och bearbetas utifrån evangeliet och den kristna tron. Tro är inte enbart kunskap på ett teoretiskt plan, utan något som berör människan på djupet. I Riktlinjer för konfirmandarbetet tydliggörs "att varje människa, i all sin ofullkomlighet, har förmågan att utifrån sina egna erfarenheter och förutsättningar bearbeta och formulera sin tro". Här liksom i så många andra sammanhang i vår kyrka där möten mellan människor sker krävs det en pedagogisk och en metodisk kompetens hos ledaren.

Konfirmation av vuxna

År 1994 genomförde Församlingsnämnden en kartläggning av konfirmationen av vuxna i Svenska kyrkan. Av den framgår att det i församlingarna finns en ganska stor frihet och en personlig anpassning i det specifika konfirmandarbetet.

Inom ramen för projektet genomfördes en enkät som visade att det under år 1993 förekommit konfirmation av vuxna i 13,2 % av pastoraten i Sverige och under en femårsperiod bakåt hade det förekommit i 30,4 % av pastoraten. Totalt konfirmerades 210 vuxna under år 1993, med en relativt jämn fördelning mellan kvinnor och män. Undervisningen skedde till största delen enskilt, 76,8 %, medan 16,2 % bedrevs i grupp. 7 % av de vuxenkonfirmerade fick inte någon undervisning före konfirmationsakten.

De vuxna gav följande motiv till varför de ville bli konfirmerade:

- fördjupning och undervisning, att samtala om sin tro

- tidigare tillhört annat samfund och vill jämföra med tidigare tolkning och genom konfirmationen markera ett samfundsbyte

- blev aldrig konfirmerad i tonåren, konfirmationsakten viktigare än undervisningen

- p.g.a. rådande praxis att vara konfirmerad för att komma ifråga för kyrklig tjänst, i detta fall är också akten det viktiga.

Under år 1996 konfirmerades 334 personer i vuxen ålder. Skara stift och Stockholms stift toppar statistiken med 87 för Skara och 71 för Stockholm.

Vuxen tro

För att stödja en utveckling som befrämjar vuxen tro måste de undervisningsansvariga stödja ett oberoende av yttre auktoriteter och frimodigt som hjälp i samtalen använda material som t.ex. "Befrielsen – stora boken om kristen tro", med tillhörande handledning, vilket kan vara ett stöd för gruppen att växa och mogna tillsammans.

Vuxenkatekumenatet

En arbetsmetod som finns inom kyrkan för arbetet med vuxna är "vuxenkatekumenatet". Där har man tydligt formulerat en teologi och en pedagogik för den vuxnes väg in i kyrkans liv, där är livskunskapen viktigare än kunskapsförmedling, där betraktas livet som en resa och läraren har ersatts av en medvandrare. I katekumenatets sammanhang är de positiva erfarenheterna entydiga när det gäller att inte i första hand använda trosläroböcker eller katekeser för vuxna, utan utgå från evangeliebokens texter ur Bibeln under ett kyrkoår som utgångspunkt för samtal om den kristna tron. Modellen bygger på en kombination mellan process och rit och arbetsmetoden finns bl.a. beskriven i rapporten "Vuxenväg till tro", Göteborgs stift 1997.

Även i "Dop och kyrkotillhörighet – ett pastoralt program" betonas dialogen och processen samt "de aktiva lekmännens" roll som samtalsledare och faddrar.

Konfirmandmaterial för vuxna

Det finns idag inget aktuellt traditionellt konfirmandmaterial för vuxna. De pedagogiskt ansvariga i Svenska kyrkan liksom de större kristna bokförlagen avvisar ett sådant förslag. Däremot utifrån ett vuxenpedagogiskt resonemang bör floran av litteratur om och utbildning i ett dialogiskt sätt att möta vuxna alltid förnyas, liksom att ett erfarenhetsutbyte alltid bör finnas.

Utskottet

Konfirmandarbete bygger på ett möte mellan individer. Varje människa är unik och förutsättningarna och motiven för att deltaga i konfirmandarbetet växlar. Bland de som söker sig till församlingarna för att ta del av konfirmandarbetet finns de som är döpta men inte konfirmerade, de som inte är döpta och de som är både döpta och konfirmerade. Därför kan inte framtagande av ett konfirmandmaterial täcka samtliga vuxnas behov. Utskottet konstaterar att det redan finns en hel del litteratur som kan användas vid konfirmandarbete med vuxna.

Det ökande antalet vuxna som efterfrågar konfirmation gör naturligtvis att behovet av metodutveckling, inspiration och erfarenhetsutbyte aktualiseras. Utskottet skulle med glädje se att ett idé- och metodmaterial utgavs, t.ex. i serien Mitt i församlingen. Vidare anser utskottet att metoder skall tas fram om hur vi i församlingarna kan informera om möjligheten att bli konfirmerad efter 15 års ålder.

Församlingsnämnden arbetar i samarbete med SKS med att ta fram lämpligt material för dopundervisning av vuxna. De nya kyrkotillhörighetsreglerna aktualiserar också behovet av att särskilt se över hur vi når 18–20-åringarna samt utveckla lämpliga material och metoder för det konfirmandarbetet. Utskottet anser att initiativ behöver tas av Församlingsnämnden så att detta behov blir tillgodosett.

Hemställan

Utskottet hemställer

beträffande Konfirmandböcker för vuxna
att kyrkomötet med avslag på KMot 1997:33 ger Centralstyrelsen tillkänna vad utskottet anfört.

Sigtuna den 21 augusti 1997

På församlingsutskottets vägnar

Margareta Carlenius

Marie Schött

Närvarande: Margareta Carlenius, ordförande, Björn-Eric Carlsson, Marianne Upmark, Håkan Engström, Gunnar Prytz, Per-Olof Fristorp, Berit Bergman, Stig-Göran Fransson, Gunnar Sehlberg, Astrid Andersson, Stig Carlsson, Lennart Åslid, Kerstin Kedvall, Tomas Forsner och Ann Larsson.

Biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.

[Innehållsförteckning] [Kyrkomötet] [Betänkanden]