Andra kyrkolagsutskottets betänkande
1997:6
Bedömning av dop inom annat samfund
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas en motion om bedömning av dop inom annat samfund än Svenska kyrkan. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Motionen
I motion 1997:23 av Christina Molander hemställs att kyrkomötet måtte besluta
1. att begära att Centralstyrelsen låter framställa en klar och stringent förteckning över de trossamfund som kan jämställas med vår dopordning, och vilka dop, som anses godkända samt
2. att begära att Centralstyrelsen framställer en lista över olika sekter vars dop ej kan godkännas.
Yttrande
I ärendet föreligger ett yttrande från läronämnden (Ln 1997:6), vilket är fogat till betänkandet som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
I motion 1997:23 sägs att det uppstått svårigheter vid bedömningen av tidigare dop i samband med att präster i Svenska kyrkan under senaste tiden inbjudit dem som inte är döpta i Svenska kyrkans ordning till dop. Motionären har efter att ha talat med flera präster funnit, att de önskar stringenta riktlinjer som de lätt kan följa. Därför föreslås i motionen som en lösning att Centralstyrelsen låter utarbeta en förteckning över trossamfund med "godkända" dop och en lista "över olika sekter vars dop ej kan godkännas". Detta ses som en ganska lätt uppgift med hänsyn bl.a. till att trossamfunden "nu skall inregistreras".
I kyrkliga kungörelsen (SKFS 1994:9) om dopet finns grundläggande föreskrifter om dop i Svenska kyrkan ordning. I kungörelsens 1 § finns föreskrifter om det som är konstitutivt för ett dop. Där står att dopet sker i Faderns och Sonens och den helige Andes namn med rent vatten genom begjutning eller nedsänkning. I 2 och 3 §§ finns bestämmelser om vem som får förrätta ett dop. Enligt huvudregeln i 2 § förrättas dopet av den som är behörig att utöva det kyrkliga ämbetet som präst i Svenska kyrkan. I 3 § anges att ett dop i krissituation får förrättas av den som tillhör Svenska kyrkan och är döpt i Svenska kyrkans eller någon annan kristen kyrkas ordning.
Utskottets överväganden
Läronämnden har i sitt yttrande 1997:6 med anledning av motion om bedömning av dop inom annat samfund framhållit som avgörande kriterium för att ett dop är ett giltigt kristet dop, att det skett i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn med rent vatten genom begjutning eller nedsänkning. Varje dop i ett annat kristet trossamfund enligt denna ordning erkänns alltså av Svenska kyrkan. Som läronämnden säger hör dessutom till Svenska kyrkans lära och ordning, att dopet är en engångshandling.
Frågor om dop i annat samfund torde i första hand uppkomma när en person anmäler sitt inträde i Svenska kyrkan. Frågorna om kyrkotillhörighet och därmed också om dop prövas enligt 3 kap. 6 § kyrkolagen (1992:300) av kyrkoherden eller annan präst i pastoratet som kyrkoherden förordnat. Det kan uppkomma situationer då den präst som har att pröva frågan om ett dops giltighet är tveksam om vad som gäller. Det är naturligt att det då sker ett samråd med biskopen. I vissa fall kan det behöva göras en prövning från Svenska kyrkans sida som helhet beträffande ställningstagande till dop i ett annat samfund. Detta är närmast en fråga för biskoparna.
Enligt utskottets mening är det inte möjligt att upprätta sådana förteckningar som motionären begär. Det föreliggande förslaget om registrerade trossamfund innebär endast en möjlighet för det trossamfund som så önskar att registrera sig och därmed få en särskild juridisk form. Av läronämndens yttrande framgår att frågan inom vilket kristet trossamfund dopet sker saknar betydelse för dopets giltighet. Ett ytterligare skäl mot de föreslagna förteckningarna är att dessa på grund av befolkningens ökade internationella rörlighet i så fall också måste uppta utländska trossamfund. Motionen KMot 1997:23 skall därför avslås.
Hemställan
Utskottet hemställer
att kyrkomötet avslår motionen KMot 1997:23.
Sigtuna den 21 augusti 1997
På andra kyrkolagsutskottets vägnar
Torgny Larsson
Gunnar Edqvist
Närvarande: Torgny Larsson, ordf., Birgith Wiklund Molberg, Gunnar Lindberg, Wivi-Anne Radesjö, Tor Frylmark, Thomas Söderberg, Herbert Sjödin, Åke Frennby, Catharina Månsson, Robert Schött, Ingrid Johansson Fjelkman, Berith Öhrnberg, Hans-Olof Hansson, Hans-Olof Andrén och Britt Louise Agrell.
Särskilt yttrande av Gunnar Lindberg
Dopet ger tillhörighet till Svenska kyrkan. Sammanhanget som dopet sker i måste därför anses viktigt. Det är ju naturligt att man präglas av sin religiösa miljö. Det kan inte uteslutas att pseudokristna samfund och sekter, typ scientologkyrkan, utför dop enligt de kriterier som läronämnden anger. Dopets verkan är inte beroende av den som utför det, men de trosföreställningar som omger den döpte måste beaktas.
Jag vill understryka och instämma i motionens grundtanke att dopets helgd kräver en observans från kyrkans sida när det gäller dop i annan än Svenska kyrkans ordning.
Läronämndens yttrande
1997:6
med anledning av motion om bedömning av dop inom annat samfund
Till läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 1997:23.
Dopet skall ske i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn med rent vatten genom begjutning eller nedsänkning. Detta avgörande kriterium för att ett dop är ett giltigt kristet dop är i överensstämmelse med allmänkyrklig ordning. Det framgår också av 1 § i den kyrkliga kungörelsen om dopet, SKFS 1994:9. Till Svenska kyrkans lära och ordning hör dessutom att dopet är en engångshandling. Frågan inom vilket trossamfund dopet sker saknar däremot betydelse för dopets giltighet.
Uppsala den 12 augusti 1997
På läronämndens vägnar
GÖRAN BEXELL
Ragnar Persenius
Närvarande: Göran Bexell, vice ordförande, biskop Tord Harlin, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, utn. biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Bengt Wadensjö, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Henrik Svenungsson, Birger Olsson, Björn Skogar, Cristina Grenholm, Curt Forsbring, Anna-Lena Weberup, Catharina Stenqvist, Astrid Andersson Wretmark.
[Innehållsförteckning] [Kyrkomötet] [Betänkanden] |