Andra kyrkolagsutskottets betänkande

1997:4

Vissa frågor rörande prästtjänster


Sammanfattning

I betänkandet behandlas två motioner som avser dels kostnaderna för lön till studielediga präster, dels formerna för vikariatsanställning av församlingspräster. Utskottet föreslår att kyrkomötet skall avslå båda motionerna.

Till utskottet har hänvisats motionerna

1997:16 av Sven G. Månsson, i vilken hemställs att kyrkomötet beslutar begära att Centralstyrelsen låter utreda villkoren för prästers tjänstledighet för studier och fastställa regler, så att merkostnaderna inte drabbar pastoratet samt

1997:19 av Iwan Andersson och Christina Molander, i vilken hemställs att kyrkomötet beslutar att hos regeringen begära att nuvarande författning ändras så, att alla prästtjänster tillsätts av församling eller i flerförsamlingspastorat av tillsättningsnämnd.

Motionerna

I motionen KMot 1997:16 föreslås att kyrkomötet skall begära att Svenska kyrkans centralstyrelse låter utreda villkoren för prästers tjänstledighet vid studier och fastställa regler så att merkostnaderna inte drabbar pastoraten.

I motionen KMot 1997:19 föreslås att kyrkomötet hos regeringen skall begära att nuvarande författning ändras så att även vikariat som kyrkoherde eller komminister tillsätts av församlingen eller i flerförsamlingspastorat av tillsättningsnämnden.

Bakgrund

Lön till pastoratsanställda präster betalas av pastoratet. Alla arbetstagare har med stöd av lagen (1974:981) om rätt till ledighet för utbildning möjlighet att få sådan ledighet. Enligt 33 kap. 23 § kyrkolagen beslutar stiftsstyrelsen om pastoratsanställda prästers ledighet för bl.a. utbildning. Med stöd av gällande kollektivavtal för präster, på grund av bestämmelserna i 32 kap. 11 § kyrkolagen och 1 § tredje stycket förordningen (1994:272) med instruktion för Arbetsgivarverket träffat av detta verk, kan viss lön utgå under ledighet för studier. Arbetsgivarverket har med stöd av 3 § förordningen (1976:1021) om statliga kollektivavtal, m.m. delegerat rätten att besluta i sådana frågor till respektive domkapitel.

1994 års kyrkomöte behandlade två motioner om prästers studieledighet (KMot 1994:20 och 64, 2KL 1994:14, kskr. 1994:26). Kyrkomötet beslöt att hos regeringen begära sådan ändring av gällande bestämmelser att stiftssamfälligheterna i huvudsak skall bära kostnaderna för beslut om prästers tjänstledighet för studier. Även 1995 års ombudsmöte behandlade frågan (OMot 1995:534, OF 1995:502, oskr. 1995:501) och begärde att förhandlingar i frågan skulle upptas med Kyrkofondens styrelse och representanter för stiftssamfälligheterna om formerna för bidrag till pastoraten för kostnaderna för studielediga präster.

Ett nytt utjämningssystem började tillämpas vid årsskiftet 1996/97. Inom utjämningssystemet finns bestämmelser om bl.a. strukturbidrag, som stiftsstyrelserna fördelar till pastoraten.

Vikarie för kyrkoherde och komminister anställs med stöd av 33 kap. 21 § kyrkolagen av stiftsstyrelsen.

Inom ramen för utredningsarbetet om staten och trossamfunden har Utredningen om kyrkans personal och om samfundsstöd i betänkandet (SOU 1997:44) Kyrkans personal föreslagit att pastoratsanställda präster vid tidpunkten för relationsändringen mellan staten och Svenska kyrkan skall erbjudas att gå över till anställning hos motsvarande organ i det nybildade trossamfundet Svenska kyrkan. Präster som innehar fullmaktstjänst skall om de motsätter sig övergång vara statligt anställda. Utredningens förslag remissbehandlas för närvarande.

I direktiven till det inomkyrkliga utredningsarbetet inför de förändrade relationerna mellan staten och Svenska kyrkan har Svenska kyrkans centralstyrelse gett utredningsgruppen för frågor om kyrkans personal, tillsyn över ämbetsbärare och överprövning i kyrkan i uppdrag att utarbeta förslag om hur arbetsgivarskapet för prästerna skall utformas liksom om ordningen för anställning av präster. Utredningsarbetet skall vara avslutat den 1 mars 1998.

Utskottet

Utskottet får inledningsvis framhålla betydelsen av att fortbildning av kyrkans personal, präster såväl som andra, kan ske på för dem rimliga villkor. Ordningen för prövning av ärenden om studieledighet för präster sammanhänger emellertid med frågan om arbetsgivarskapet i stort för denna personalgrupp.

Frågan om arbetsgivarskapet för prästerna för tiden efter år 1999 liksom ordningen för anställning av dessa utreds för närvarande. I avvaktan på beslut med anledning av utredningen finns det enligt utskottets mening inte skäl att ändra nu gällande ordning för prövning av ärenden om studieledighet eller vikariatsanställning. De problem som tills vidare på grund av den rådande ordningen för studieledigheter kan uppkomma för ekonomiskt svaga pastorat kan, liksom nu, lösas genom bl.a. strukturbidrag. Mot denna bakgrund skall motionerna KMot 1997:16 och 19 avslås.

Hemställan

Utskottet hemställer

1. beträffande studieledighet för präster
att kyrkomötet avslår motionen KMot 1997:16 och

2. beträffande vikariatsanställning för pastoratspräster
att kyrkomötet avslår motionen KMot 1997:19.

Sigtuna den 21 augusti 1997

På andra kyrkolagsutskottets vägnar

Torgny Larsson

Lars Friedner

Närvarande: Torgny Larsson, ordf., Birgith Wiklund Molberg, Gunnar Lindberg, Wivi-Anne Radesjö, Tor Frylmark, Thomas Söderberg, Herbert Sjödin, Åke Frennby, Anna-Lena Forsdahl, Robert Schött, Ingrid Johansson Fjelkman, Berith Öhrnberg, Hans-Olof Hansson, Hans-Olof Andrén och Britt Louise Agrell.

Biskopen Bengt Wadensjö och utnämnda biskopen Christina Odenberg har deltagit i utskottets överläggningar.

[Innehållsförteckning] [Kyrkomötet] [Betänkanden]