Första kyrkolagsutskottets betänkande

1997:1

Särskilda kyrkoavgiften


Till utskottet har hänvisats motion 1997:9 av Gösta Äng m.fl., vari hemställs

att kyrkomötet hos regeringen begär en sådan ändring av kyrkolagen att minst 70 % av egendomsförvaltningarnas netto skall återföras till pastoraten i det egna stiftet och högst 30 % tillfalla Kyrkofonden.

Motionen gäller den särskilda kyrkoavgiften. För de närmare motiveringarna hänvisas till motionen.

Bakgrund

Stiftssamfälligheterna skall enligt 42 kap. 15 § Kyrkolagen betala särskild kyrkoavgift till Kyrkofonden. Den särskilda kyrkoavgiften beräknas enligt bestämmelserna i 42 kap. 16 § och uppgår till femtio procent av den nettovinst som uppkommer under räkenskapsåret på förvaltningen av prästlönefastigheterna och stiftets prästlönefond. Den särskilda kyrkoavgiften har tidigare beräknats på annat sätt.

Nuvarande reglering bygger på de förslag angående förvaltning av Svenska kyrkans finansförmögenhet som regeringen överlämnade för kyrkomötets yttrande år 1993 och som kyrkomötet, så vitt nu har betydelse, godtagit på förslag av detta utskott i betänkandet 1KL 1993:6 (Kskr 1993:9). Sedan de nya bestämmelserna härefter influtit i kyrkolagen, har de varit i sak desamma. Sålunda behölls den särskilda kyrkoavgiften oförändrad vid genomförandet av det nya system för ekonomisk utjämning inom Svenska kyrkan, som kyrkomötet behandlade 1996 med utgångspunkt i regeringens skrivelse 1996:2 och detta utskotts betänkande 1KL 1996:5. Den särskilda kyrkoavgiften är emellertid en del av systemet för ekonomisk utjämning inom Svenska kyrkan.

För innevarande år inbringar enligt uppgift från Kyrkofondens kansli den särskilda kyrkoavgiften, beräknad på fjolårets nettovinst, 176 milj. kr. till Kyrkofonden. Beloppet kan ställas i relation till vad den allmänna kyrkoavgiften samtidigt inbringar, eller 571 milj. kr.

Motionen

Yrkandet i motionen innebär krav på en nedsättning av den särskilda kyrkoavgiften med minst två femtedelar.

För förslaget framför motionärerna principiellt hållna argument, som utgår från att prästlönefastigheterna och stiftens prästlönefonder, på vars avkastning den särskilda kyrkoavgiften beräknas, i många fall blivit församlingarnas egendom på grund av enskilda donationer och att den nuvarande avgiftsnivån får antas stå i strid med donatorernas vilja.

Utskottet

Utskottet, som anmärker att frågan om egendomens rättsliga ursprung och natur är långt ifrån okomplicerad (jfr. t.ex. SOU 1997:47 Den kyrkliga egendomen s. 40 f.), vill erinra om att den nuvarande avgiftsnivån har bestämts efter kyrkomötets hörande 1993 och i enlighet med dess uttryckliga ställningstagande därtill. Som framgår både av 1993 års regeringsskrivelse och utskottsbetänkandet (RegSkr 1993:1 s. 14 ff. samt 1KL 1993:6 s. 11 f.) går det inte heller att vidta en sådan åtgärd som den i motionen nu föreslagna utan ytterligare ingrepp i det kyrkliga utjämningssystemet. Att så är fallet står i öppen dag redan vid konstaterandet att motionsförslaget skulle medföra behov av att i stället höja den allmänna kyrkoavgiften åtminstone från nuvarande åtta till mer än nio öre per skattekrona för att tillförsäkra Kyrkofonden oförändrade inkomster. Utjämningsproblematiken behandlades, som förut nämnts, ingående av kyrkomötet så sent som 1996, och det kan enligt utskottets mening inte komma ifråga att innan erfarenhet vunnits av det nya, omsorgsfullt avvägda ekonomiska utjämningssystemet företa några ingrepp i detta. Jfr. utskottets uttalanden om systemet såsom en avbalanserad helhet (1KL 1996:5, s. 3). Utskottet kan följaktligen inte nu tillstyrka bifall till motionsyrkandet.

Hemställan

Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställer utskottet

att kyrkomötet avslår motion 1997:9.

Sigtuna den 20 augusti 1997

På första kyrkolagsutskottets vägnar

Evert Josefsson

Sten Pålsson

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Börje Dahlvid, Lennart Bång, Sven Håkansson, Else-Maj Silvernagel, Ann-Marie Nilsson, Alvar Gahm, Inger Lifv, Åsa Ingårda, Annika Mellgren, Karl-Johan Nilsson, Erna Arhag, Gunnar Blomgren, Åke Utterberg och Åke Blomqvist.

Biskopen Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggningar.

[Innehållsförteckning] [Kyrkomötet] [Betänkanden]