Diakoners rätt att viga och förrätta jordfästningar i Svenska kyrkans ordning

Motion 2009:64
av Runar Patriksson

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda och återkomma med förslag om att ge diakoner rätt att viga och förrätta jordfästningar i Svenska kyrkans ordning.

Motivering

Kyrkomötet har tidigare beslutat att präst, biskop och diakon ingår i det treledade ämbetet. De olika kategorierna vigs till tjänst inom ämbetet, med olika uppgifter som ska komma Gud, församling och medmänniskor till del.

Dop och nattvard är sakrament, vilka biskop och präst förrättar. Vigsel och begravning däremot räknas inte som sakrament inom Svenska kyrkan.

Vigsel och begravning kan i princip vilken medborgare som helst i Sverige genomföra då tillstånd ges av något samfund eller myndighet, men inte en diakon i Svenska kyrkan. Varken civilt utsedd eller i kyrkans ordning kan en diakon förrätta dessa gärningar.

Diakonen får utföra arbetet före vigseln eller före döden och ofta blir diakonen familjers stora stöd i glädje och nöd men får inte utföra den kommande vigselakten eller den sista tjänsten (jordfästningen) i Svenska kyrkans ordning. I stället före­kommer att andra utan diakons behörighet jordfäster i annat samfunds namn, med diakonen närvarande som statist vilket inte är de berördas önskan.

Även en vigselgudstjänst borde kunna utföras av Svenska kyrkans diakoner. Idag med den mängd civila vigselförrättare som förordnas, så anser undertecknad motionär att diakoners vigselrätt skulle styrka kyrkans andel av vigslar, utförda på kristen grund i Svenska kyrkans ordning. 

Ge diakonerna den status de är värda som kristna medarbetare inom Svenska kyrkan med full vigsel och jordfästningsrätt.

Töcksfors den 18 juli 2009


Runar Patriksson (FiSK)


Tillbaka till lista med motioner

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:04
    Mot 2009:64 

Betänkanden
G 2009:03

Debattinlägg
§ 060

Beslut av ärende
§ 091

Behandling av ärende
§ 060

Läronämndens yttrande
Ln 2009:4y