§ 134 Kodsystem som beskriver tillgängligheten till Svenska kyrkans lokaler

Anförande § 134

§ 134 Kodsystem som beskriver tillgängligheten till Svenska kyrkans lokaler

SIGVARD OLSSON:

Ordförande och kyrkomötesdeltagare: Vi yrkar bifall till utskottets hemställan, som innebär avslag på motion 2009:45.

   Anledningen är naturligtvis att det redan pågår ett arbete i de här frågorna inom hela samhället i Sverige och också inom Svenska kyrkan. Redan i Kyrkomötet 2000 var det en motion i ärendet om tillgängligheten. Samma år la regeringen en proposition till Sveriges riksdag som innebar att man skulle fixa till så att allting blev bra när det gällde detta under tio år. Rubriken löd Från patient till medborgare. År 2004 hade vi också tre motioner här i samma ärende och då blev det också hänvisning till det förfarande som jag nyss redogjorde för.

   Svenska kyrkans centrum för handikappsfrågor vid Samariterhemmet här i Uppsala arbetar strategiskt på den nationella nivån kring dessa frågor. Försam­lingsförbundet i Stockholm har centralt fastighetsrådgivare och också där är dessa frågor involverade. Vidare finns Standardiseringskommissionen i Sverige, SIS, som har material med 33 grafiska symboler för ökad tillgänglighet. Det är viktigt att vi nu använder oss av dessa som redan finns.

   Utskottet framhåller vikten av vad som ovan sagts. Det syns vara nödvändigt att vi nu inför 2010 verkligen, var och en på sitt håll som fastighetsförvaltare lite till mans när det gäller det kyrkliga, ser till att det här är tillgängligt. Det gäller rullstolar, det gäller möjligheter att höra för dem som har nedsatt hörsel och vissa system för att kunna se och förstå vad som händer. Tack för ordet.



Bifogat dokument:

Relaterade dokument

Motioner
Mot 2009:45

Betänkanden
EE 2009:04

Debattinlägg
§ 134

Beslut av ärende
§ 163

Behandling av ärende
§ 134