Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Redovisning av aktiviteter

Konferenser

Kyrkornas världsråds Advocacy week

KV har två gånger ordnat en seminarievecka vid sitt kontor i New York, i november 2003 och i november 2004. Vid båda tillfällena har också offentliga seminarier hållits med möjlighet för personer som deltar i FN:s pågående generalförsamling att delta. Under den senaste temaveckan fokuserades frågor som är aktuella i relation till arbetet inom FN-systemet. Teman som mänskliga rättigheter, fred och säkerhet samt behovet av reformering av FN:s arbete togs upp. Situationen i Sudan, Mellanöstern och Colombia togs upp särskilt. Svenska kyrkan har vid båda tillfällena deltagit och också medverkat i programmet, senaste som moderator för ett av de offentliga seminarierna som hölls i FN.

Kyrkoledarkonferens i Berlin

Våren 2002 när frågan om ett militärt anfall mot Irak debatterades och frågan också var i fokus för media bidrog Svenska kyrkan genom en personell insats i det ekumeniska arbetet. Ett intensivt arbete ägde rum i ekumeniska organisationer som KV, KEK och SKR. Biskop Jonas Jonson deltog på ärkebiskopens uppdrag i ett möte för kyrkoledare som arrangerats i Berlin av KV, den tyska evangeliska kyrkan och KEK.

Kyrkoledarna gjorde ett offentligt uttalande där de uttryckte sin djupa oro inför hotet om militär aktion och fann det angeläget att som kyrkor vara instrument för en fredlig lösning. Berlin-uttalandet tillställdes alla KV:s medlemskyrkor, regionala och nationella kyrkoråd och en unik uppslutning gavs till uttalandet. Biskopsmötet och Kyrkostyrelsen för Svenska kyrkan ställde sig bakom uttalande.

Efter att det militära anfallet inletts skickade ärkebiskopen ett brev till kyrkoledare i Irak och Mellanöstern för att uttrycka medkänsla och solidaritet.

Tools for Peace

Liv och Fredsinstitutet har genomfört dels en konsultation hösten 2003, dels en konferens hösten 2004 under samlingsnamnet Tools for Peace. Båda arrangemangen har planerats och genomförts med finansiellt stöd och aktiv medverkan från Svenska kyrkan. Konferensen var internationell och interreligiös med deltagare som var forskare, religiösa ledare, diplomater och ideellt aktiva. Syftet var att diskutera religioners roll i fredsbyggande respektive i väpnad konflikt. Ett resultat av mötet var att det blev en mötesplats för samtal och flera nätverk bildades, bl.a. ett för kvinnor i Mellanöstern och Nordafrika. Konsultationen år 2003 har dokumenterats i publikationen Tools for Peace – Life and Peace in a Globally Changing World. Rapporten från konferensen hösten 2004 är ännu inte publicerad när denna skrivelse lämnas.

Gender and Violent Conflict

Hösten 2001 stod Svenska kyrkan värd för en genderkonferens som arrangerades av arbetsgruppen för gender inom Aprodev, en organisation för kyrkorelaterade europeiska biståndsorganisationer. Konferensen öppnades den 12 september 2001 och präglades av terrorattacken i USA. Bland de medverkande var teol.dr. Anna Höglund och diakonen Gunilla Hansson, båda med erfarenhet av våld mot kvinnor under den väpnade konflikten på Balkan. Konferensen är dokumenterad i rapporten Gender and Violent Conflict, utgiven av Aprodev.

Världens Fest

I augusti 2005 håller Svenska kyrkan internationellt riksmöte i Västerås med gudstjänster, seminarier och aktiviteter på stadens torg. Ett av seminarierna har rubriken Årtiondet för att övervinna våldet och flera andra handlar om frågor inom ramen för årtiondet. Erfarenheter från Mellanöstern, Sudan och Peru kommer att förmedlas genom medverkande som levt och verkat under belägring, fredsprocess och sannings- och försoningsprocess. Frågan om kyrkors och religioners roll för att förhindra våld och bereda mötesplatser bearbetas också, bl.a. genom ett seminarium om Svenska Teologiska Institutet (STI) i Jerusalem.

Seminarier

Bok & Bibliotek

Under Bok & Bibliotek-mässan i september 2004 medverkade Svenska kyrkan i seminarier med bl.a. ämnen som relaterar till arbetet att övervinna våldet. Med anledning av det fokus som legat på konflikten i Mellanöstern arrangerade Svenska kyrkan också ett seminarium med några av skribenterna i den då nyutgivna boken I skuggan av ockupationen – palestinsk kamp för nationella rättigheter, redaktör Göran Gunner och forskare vid kyrkokansliet.

Jerusalemdagen

Årligen återkommande arrangeras Jerusalemdagen i samverkan mellan kyrkor och organisationer inom det Ekumeniska Palestinanätverket. Svenska kyrkan ingår i detta nätverk tillsammans med bl.a. Caritas, Individuell Människohjälp och Diakonia. Senast hölls dagen i september 2004 i Härnösand, med bl.a. Härnösands stift och folkhögskola som lokala arrangörer.

Sudan

I samband med ett EU-möte i Nyköping våren 2001 arrangerade Svenska kyrkan i samverkan med en lokal församling ett seminarium om Sudan och oljeutvinningen inom konfliktområdena. Seminariet var offentligt och hade formen av en panel. En av de medverkande var Lundin Oil.

I november 2003 arrangerade Svenska kyrkan inom ramen för årtiondet seminariet Sudan in Focus – Challenges from the Churches in Sudan to Swedish Actors in the Peace Process. Syftet med seminariet var att följa upp den då pågående fredsprocessen och frågorna om oljeutvinning och självbestämmande i Södra Sudan. I seminariet medverkade bl.a. representanter för Sudans två kristna råd.

I november 2004 genomfördes också två seminarier med fokus på den humanitära krisen i Darfur och situationen i södra Sudan.

MR-dagarna

Svenska kyrkan var en av flera samarrangörer till MR-dagarna som genomfördes i Immanuelskyrkan, Stockholm den 15–16 november 2004. Det var tredje gången som detta forum ägde rum där forskare, praktiker, politiker och ideella aktörer kunde mötas för att lära av varandras erfarenheter i arbetet för mänskliga rättigheter. Svenska kyrkan deltog dels i den referensgrupp som projektledningen för seminariet hade, dels i den grupp som planerade forskardelen. Bland de ca 30 seminarierna fanns flera med inriktning på säkerhetsdiskussionen och försoningsprocesser.

Sårbarhet och Säkerhet

Den 8 februari 2005 arrangerade Svenska kyrkan ett seminarium i Stockholm tillsammans med Liv och Fredsinstitutet och Kristna Fredsrörelsen under rubriken Sårbarhet och Säkerhet. I seminariet deltog personer verksamma inom riksdag, försvarsmakten, vapenhandel, utvecklingssamarbete, ekumeniska nätverk och freds- och konfliktforskning. I den panel som inledde seminariet medverkade ärkebiskopen.

Kampanjer

HOPP

Sedan våren 2004 pågår HOPP-kampanjen För en rättvis fred i Mellanöstern – Häv Ockupationen av Palestina (HOPP). Bakom kampanjen står flera kyrkor och organisationer. Svenska kyrkan deltar efter beslut i mars 2003 av Kyrkostyrelsen. I samband med att kampanjen skulle lanseras skrev ärkebiskopen som Kyrkostyrelsens ordförande ett brev till kyrkoherdarna i Svenska kyrkan där en bakgrund gavs till kampanjen och en önskan om medverkan i att göra kampanjen känd framfördes.

Kampanjen behandlades vid Kyrkomötet 2004 och kampanjens ekumeniska ursprung och varje kristen kyrkas ansvar att aktivt reagera mot uppenbar orättfärdighet i världen underströks.

Den svenska HOPP-kampanjen är ett svar på KV:s inbjudan till medlemskyrkorna att på nationell nivå stödja deras internationella kampanj End the Illegal Occupation of Palestine – Support a Just Peace in the Middle East.

Inom ramen för HOPP-kampanjen har Svenska kyrkan medverkat i flera olika sammanhang och typer av aktiviteter. Ett aktivt arbete har skett i den offentliga debatten, i seminarier och i utbildning av ombud och informatörer. Hösten 2004 genomfördes en s.k. temaresa till Mellanöstern och i april 2005 öppnade ärkebiskopen ett seminarium i Stockholm på temat Folkrätten i skuggan av den israeliska ockupationen. Bland de medverkande var utrikesminister Laila Freivalds och FN:s specialrapportör för mänskliga rättigheter på de ockuperade områdena, John Dugard.

Projekt

Följeslagarprogrammet

KV driver det internationella projektet Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet till följeslagarprogrammet kom som en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. I ett brev till KV bad de om en internationell närvaro i området.

Sedan augusti 2002 har ett tiotal kyrkor och organisationer i Sverige gått samman för att driva den svenska delen, kallad SEAPPI. SKR står som huvudman. Svenska kyrkan deltar aktivt i projektet, bl.a. i urvalet och utbildning av personer som skall sändas som följeslagare.

Programmet syftar till att genom internationell närvaro försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker.

Psykosocialt arbete i humanitära insatser

Svenska kyrkan har inom kyrkornas internationella nätverk för humanitära insatser, ACT (Action by Churches Together), ett huvudansvar för att utveckla psykosociala insatser vid katastrofer. Inom ramen för detta har därför en personal-pool byggts upp och en psykosocial guide utarbetats tillsammans med två andra organisationer inom ACT-nätverket. Svenska kyrkan har sänt personal till bl.a. Colombia för att utbilda i guiden.

Guiden har bl.a. ett avsnitt om den s.k. Do No Harm-modellen. En modell som nyttjas i syfte att utforma den humanitära insatsen vid väpnad konflikt på ett sätt så att den inte förstärker faktorer som försvårar konfliktlösning. Denna tas upp i utbildningen som ges innan personal sänds ut.

SKR:s fredskulturprogram

Våren 2004 deltog Svenska kyrkan i det översynsarbete som SKR gjorde av sitt fredskulturprogram. En fråga som togs upp vid det seminarium som avslutade översynsarbetet var hur aktiviteten i Sverige inom ramen för årtiondet skulle kunna öka.

Hösten 2004 genomfördes Kyrkornas globala söndag på temat Gör mig till ett redskap för din fred. Arbetet kommer att fortsätta och 2005 kommer temat att vara aktuellt under en hel vecka.

I juni 2005 kommer en ekumenisk fredskonferens att hållas i Malmö, Gör oss till redskap för din fred. Svenska kyrkan finns dels med i planeringsgruppen dels som medverkande. Konferensen riktar sig till församlingsmedlemmar och kyrkoledare. Ett tiotal seminarier kommer att hållas och bland ämnena finns fredsarbete i Rosengård i Malmö, ungdomars roll i försoningsprocessens Sudan, försoning på Balkan. Konferensen kommer också att innehålla ett arbete i reflektionsgrupper med syftet att få fram handlingsplan för innehållet i arbetet i Sverige under resten av årtiondet.

Under våren 2005 deltar Svenska kyrkan tillsammans med Sveriges Kristna Råd, Hållands folkhögskola och Sudans Kristna Råd i ett projekt där utbyte av erfarenheter möjliggörs mellan sudanesiska och svenska ungdomar. De sudanesiska ungdomarna kommer också att delta i en ekumenisk fredskonferens i Malmö.

Building Peace Where Peace Is Always Threatened

Svenska kyrkan har sedan slutet av 1990-talet stött Lutherska kyrkans och LVF:s projekt Trauma Healing and Reconciliation Program (THRP i Liberia. Hösten 2002 publicerade LVF rapporten Building Peace Where Peace Is Always Threatened i sin serie Development Education Forum. Rapporten är skriven av prästen Hans Lindqvist som var utsänd av Svenska kyrkan till Liberia för att arbeta inom THRP. Projektet har fortsatt och utvecklat en handbok för utbildning i fredsbyggande.

I försoningens tjänst – fördjupningsmaterial

Svenska kyrkan har inom ramen för julinsamlingen 2004 tagit fram ett fördjupningsmaterial för Svenska kyrkans missions arbete i församlingarna I försoningens tjänst. Tips och Idéer för ökad kunskap, insikt och engagemang. Det är ett interaktivt material som också tar upp temat i relation till HOPP-kampanjen och frågor om fördelning av resurser i världen.

Frågan om väpnade konflikter som en orsak till hunger tas också upp i Lutherhjälpens tidning, nr 4/2004 med temat Våldet och hungern.

EU-relaterat nätverksarbete

Aprodev och Concord

Svenska kyrkan är medlem och deltar aktivt i Aprodev och i Concord, ett nätverk för frivilligorganisationer som också har en svensk plattform. Inom båda dessa organisationer följer man aktivt den aktuella diskussionen inom EU:s olika organ om säkerhet och utveckling, särskilt vad gäller inverkan på utformning och finansiering av utvecklingssamarbetet såväl som av humanitära insatser. Inom Aprodev arbetar också en Mellanösterngrupp med särskilt fokus på tillämpningen av EU:s associeringsavtal med Israel.

Våld mot kvinnor

Kyrkornas Nej till våld mot kvinnor

År 2004 behandlade Kyrkomötet med anledning av motion 2004:40 Kyrkornas Nej till våld mot kvinnor och beslutade bifalla Ekumenikutskottets förslag, Eu 2004:4. Mot bakgrund av den redogörelse som görs i förslaget av olika typer av aktiviteter hänvisar Kyrkostyrelsen till den dokumentationen. Ett tillägg till redogörelsen är den uppmaning som KV hade att kyrkorna under perioden 25 november–10 december år 2004 särskilt skulle uppmärksamma temat våld mot kvinnor och barn under kampanjen On the Wings of a Dove.

Temabok om mänskliga rättigheter och mission

År 2002 gav Verbum Förlag AB ut Svenska kyrkans Missions temabok Befrielse – till ett liv i mänsklig värdighet. Målgruppen för denna bok var aktiva i församlingarna. En av de tematiska artiklarna är Kvinnokurs i Nicaragua, skriven av en utsänd medarbetare. Artikeln handlar om hur en ekumenisk kursgård blir den mötesplats kvinnor behöver för att kunna dela med sig av svåra erfarenheter om våld, men också hur de stärks av gemenskapen och kan arbeta för en förändring med möjlighet att få delta på lika villkor i samhället. Redaktören för boken hade en idé med valet av ämnen för de tematiska artiklarna, att det skulle vara ämnen som också var aktuella i Sverige. Denna artikel har också använts när församlingar tillsammans med andra organisationer ordnat samlingar för att uppmärksamma våldsproblematiken.

Studie om våld mot kvinnor i Liberia

År 2004 sände Svenska kyrkan på korttidsuppdrag en läkare med specialistinriktning på gynekologi till Phebe Hospital i Liberia för att vara en extra resurs. Under uppdragstiden genomförde hon också en studie av krigets inverkan på kvinnors situation med resultat som visade på ett omfattande våld. En uppföljande studie gjordes i slutet av 2004 med fokus på sexuellt våld. Den första studien presenterades i ett seminarium i Sveriges riksdag hösten 2004.

Uppförandekod för personal utsänd i humanitära insatser

År 2002 antog ACT en uppförandekod för utsänd personal angående sexuellt utnyttjande, Code of Conduct on Sexual Exploitation for Staff Members of the ACT International Alliance.

Den personal som Svenska kyrkan sänder ut för humanitära insatser skall ha tagit del av koden och undertecknat den.

Arbetsgrupper och nätverk

SKR:s forum vapenhandel

Inom SKR finns ett forum för vapenhandel som arbetar utifrån en plattform, antagen i februari 2002. SKR-styrelsens intention har varit att skapa en bred plattform som skall vara en resurs för SKR:s styrelse och ett forum inom hela SKR för samtal om vapenhandel. Det betyder att plattformen skall ha en ekumeniskt bred sammansättning och att den skall innehålla kompetens från många olika kunskapsområden.

Uppgiften för Forum Vapenhandel är att bl.a. att ge råd åt kyrkorna kring frågor om vapenproduktion och vapenhandel. En annan uppgift för kyrkorna är att tillsammans med andra aktörer på detta område föra en diskussion om de regelverk som styr vapenhandel, t.ex. tillämpningen av EU:s uppförandekod.

Inom ramen för detta har två vapenhandelskonferenser genomförts i Göteborg, dels i juni 2001 i samband med att Sveriges ordförandeskap i EU avslutades, dels i maj 2004. Vid båda dessa konferenser har Svenska kyrkan deltagit. Den senaste konferensrapporten är utgiven i SKR:s egen publikationsserie, Arms Trade, Final report from the 2nd ecumenical conference in Gothenburg. Planeringen för en tredje konferens har börjat.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page