StSkr 1996:505
Bilaga 4 i bilaga


PASTORALINSTITUTET I UPPSALA
VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 1995

Arbetet under året
1995 har varit ett år utan större förändringar eller nysatsningar. De senaste årens förändringsarbete både vad gäller utbildningsreformen och den interna omstruktureringen av verksamheten har sökt sina goda rutiner. Rutiner får dock inte innebära stagnation. Ett rullande förändringsarbete med vardagsverksamheten har därför pågått, baserat på utvärderingar i olika former. Värt att notera är att tillströmningen till institutet under året varit ovanligt stor, som mest 79 prästkandidater i huset samtidigt. Arbetsintensiteten har därför varit hög.

I förra verksamhetsberättelsen redogjordes för ett projekt om förutsättningarna för att mäta kvalitén i verksamheten. Detta arbete avslutades under våren med förslag på olika vägar att gå vidare med denna viktiga fråga. Med tanke på omfattning och kostnader beslöt styrelsen att avvakta vidare arbete med saken i väntan på den större utvärdering av hela utbildningsreformen som aviserats.

Under höstterminen var ordinarie rektor s.k. sabbatsledig för att inom ramen för sitt tjänsteåliggande "ansvara för att pastoralteologisk forskning bedrivs vid pastoralinstitutet". De goda erfarenheterna av denna termin skapar förhoppningar om att ordningen med sabbatsterminer för pastoralinstitutens rektorer har kommit för att stanna.

Samverkan
Bilateral samverkan har under 1995 genomförts en gång under vårterminen och tre gånger under hösten.

Under lärardagarna för lärare vid de profilutbildande skolorna i februari utarbetades en plan för hur den bilaterala samverkansutbildningen kan se ut.

Pastoralinstitutets målsättning är att varje prästkandidat under utbildningsåret skall få ett par dagars samverkansutbildning vardera tillsammans med studerande från de tre andra utbildningsprofilerna. Detta genomfördes i och med höstterminen 1995.

Den bilaterala samverkansutbildningen har varit:

  • med blivande församlingspedagoger från Sigtuna 7-8 februari
  • med blivande kantorer från Sjövik 28-29 september

  • med blivande diakoner från Stora Sköndal 9 november

  • med blivande församlingspedagoger från Edelvik, Sigtuna och Jämshög 20-21 november

De s.k. studentdagarna för studerande vid de kyrkliga profilutbildningarna i den norra regionen genomfördes 20-22 mars på stiftsgården i Rättvik.

Den gemensamma samverkanspraktiken har nu genomförts i alla stift. Den låg under hösten 1995 i veckorna 42-44 och samtliga studerande vid pastoralinstitutet deltog.

Fortbildningsveckor
Fortbildningsveckor för de nyprästvigda under deras första prästår har ägt rum vid två tillfällen:

  • i Rättvik 24-28 april med 32 deltagare förutom institutets personal. Denna vecka genomfördes i samverkan med Johanneslunds teologiska institut. Därifrån deltog 18 personer.
  • på Söråkers stiftsgård 13-17 november med 25 deltagare förutom institutets personal.

Kompletterande utbildning för EFS-präst
Också detta år har kompletterande utbildning för EFS-präst, som önskar inträda i den statligt reglerade tjänsteorganisationen, genomförts. Denna gång, vårterminen 1995, som en entermins pastoralteologisk utbildning för en person. Utbildningens uppläggning genomfördes med ett individuellt schema för EFS-prästen, som "vandrade emellan" de i huset varande två kursernas (termin 1 och termin 2) undervisning. På det viset kunde EFS-prästen fylla på med den undervisning som han saknade i sin tidigare utbildning. Utvärderingen av terminen ger dock vid handen att detta inte är någon enkel lösning, varken för den person som går utbildningen eller för lärarna. De prästkandidater som fick uppleva att en person kom och gick i kursen, men aldrig riktigt hörde hemma där, gav också uttryck för en otillfredsställelse med ordningen.

Internationella kontakter
Internationaliseringsfrågorna har prioritet på institutet. I första hand förverkligas de genom studieresor för lärarna. Under året har följande studieresor genomförts:

Rektor besökte teologiska utbildningsinstitutioner i Syd-Afrika under sin sabbatstermin. Läraren i homiletik, Bo Larsson, deltog under en period av sommaren som observatör vid det predikofortbildningsprojekt, som ett stort antal teologiska institutioner genomför i Chicago, och med vilket konkret samarbete inletts.

Läraren i själavård, Magnus Lidbeck, gick vidare med kontakterna och utbytet med Luther Nortwestern Theological Seminary, S:t Paul, och deltog i deras verksamhet under en period under hösten. Lärare därifrån kommer att inbjudas till motsvarande besök hos oss.

Läraren i liturgik, Karl-Gunnar Ellverson, deltog även detta år i den europeiska katekumenatskonferensen, denna gång i Schweiz. Hans engagemang i detta arbete har givit en viktig nyorientering i institutets verksamhet. Det har också utnyttjats av församlingar och stift.

Kaplanen Anders Höglund har inom ramen för ett kontinuerligt kontaktutbyte besökt lutherska kyrkan i Polen, denna gång församlingen i Stettin.

Som vanligt har pastoralinstitutet tagit emot internationella gäster som besöker Uppsala.

Andra aktiviteter
Pastoralinstitutet har hållit kontinuerlig kontakt med Kyrkans grundkurser i Sigtuna och i Rättvik genom föreläsningar och genom information om prästutbildningen.

Pastoralkollegium
Pastoralkollegium gemensamt för de båda pastoralinstituten har genomförts den 13-15 mars på Fogdaröd, Lund.

Pastorala ramen
Liturgisk sång: Under vårterminen samlade kursen 12 deltagare och under höstterminen 30.

Röst- och talvård: Kursen hade 16 deltagare under våren och 20 under hösten.

Samtalsgrupper: Under både våren och hösten har 12 samtalsgrupper träffats. Varje grupp har samlats fyra gånger per termin med i genomsnitt 10 deltagare.

Under året har fortbildningsdagar anordnats för samtalsledarna vid fem tillfällen med dels föreläsningar och seminarier över de ämnen som tas upp i samtalsgrupperna, dels handledning på rollen som gruppledare. Vid handledningstillfällena har psykologen Ulla Holm anlitats.

Även de samtalsledare som är aktiva inom teolog- och stiftsgruppernas samtalsgrupper har inbjudits till fortbildningsdagarna.

Uppsala den 29 januari 1996

Eskil Franck
Rektor