StSkr 1996:502

Bilaga 4

Svenska kyrkans miljövärn

Verksamhetsberättelse 1995 -- februari 1996

När avtalet med Linköpings stift om Miljövärnet löpte ut vid årsskiftet beslutade styrelsen att fullfölja arbetet direkt under styrelsen och tillsatte en referensgrupp, i vilken ingår prosten Anders Åkerlund, ordförande, Svante Axelsson, Eva Maekin, Åsa Tham, Lars Johnsson och Stefan Edman. Som sekreterare och projektledare på heltid under 1995 utsågs stiftsadjunkt Dan Melander.

Arbetet reorganiserades i grunden och för de delar av arbetet som inte fungerat tillfredsställande genomfördes genomgripande förändringar och långsiktiga handlingsplaner. Denna omorganisation har visat sig konstruktiv och mycket bärkraftig. Sammantaget har arbetet med Svenska kyrkans miljövärn på lokal-, stifts- och riksplan utvecklats över all förväntan under perioden.

Målsättningen för miljövärnets arbete har under året varit:

att koordinera de kyrkliga organens konkreta ansvar när det gäller miljöfrågor.
att arbeta fram ett förslag till långsiktig strategi för kyrkans skapelseansvar.
att initiera utbildningar centralt och regionalt inom kyrkan.
att fullfölja receptionsprocessen av gällande miljöhandbok för kyrkan, Gröna Postillan.
att ta initiativ till dialog och samverkan med andra organisationer på riksplanet.
att verka för Svenska kyrkans tydliga roll i miljödebatt och opinionsbildning.
att verka för en fördjupad teologisk och andlig reflektion om kyrkans kontextuella roll i miljöfrågorna i vår samtid.
Dessa mål har under året förverkligats i följande arbete:

Samarbetet med Svenska kyrkans församlingsnämnd, Sveriges Kyrkliga Studieförbund, Svenska kyrkans församlings- och pastoratsförbund och avdelningen för Global ekonomi i Kyrkans hus, Uppsala har stärkts under perioden, liksom även kontakterna med tidningarna En Värld och Hela Jorden.

Besök, kontakter och samarbete med stiftsmiljövärnen har löpt kontinuerligt under perioden.

Kontakterna och samarbetet med organisationer och intressegrupper rörande Agenda 21-frågorna har varit mycket talrika; främst med Svenska Naturskyddsföreningen, Kommunförbundet, kommunernas och länsstyrelsernas Agenda 21-samordnare, Miljöförbundet, Nationella kommittén för Agenda 21, Hushållningssällskapet (regionalt), Jordens Vänner, Folkrörelserådet Hela Sverige skall leva, Fältbiologerna, Q-2000, det Naturliga steget m.fl.

I arbetet har kontakter och i vissa fall deltagande i kyrkokonferenser med följande länders kyrkor rörande Agenda 21-frågor förekommit: Finland, Åland, Norge, Polen, Tyskland och Estland.

Gröna Postillan

Under våren och sommaren 1995 utarbetades Svenska kyrkans miljöhandbok för Agenda 21- arbete, Gröna Postillan, som i själva verket är ett konsensusdokument från stiftens pilotprojekt i församlingarnas miljörevision. Postillan har blivit mycket väl mottagen och responsen i såväl kyrkan som samhälle och media i övrigt är över all förväntan. Tryckningen av tredje upplagan är under förberedande. I samband med utgivningen i september arrangerades en rikssamling för miljövärn på Ersta i Stockholm. Presskonferensen och en mängd andra presskontakter som togs har gett mycket goda resultat.

Utbildningsdagar

En mängd fortbildningskurser och utbildningsdagar har arrangerats i olika stift. Utbildningsdagarna har dragit fulla hus. I allt fler stift lägger man nu upp strategier för miljörevision av all verksamhet och drift för församlingar, stifts- och kursgårdar, kanslier och kyrkogårdar m.m. Gröna Postillan har redan nu burit mer frukt än vi någonsin kunnat ana.

Svenska kyrkans miljörevision

I ett gemensamt uttalande ställde sig Biskopsmötet bakom vår målsättning att få till stånd en miljörevision av kyrkans verksamhet och drift (alla sektorer) inför det kommande århundradet. Utifrån konkreta pilotprojekt runt om i landet ser vi att Svenska kyrkans miljörevision, förutom att den är etiskt motiverad, även motiveras av att det är ett av Svenska kyrkans största vinstprojekt. Möjligheten att omfördela hundratals miljoner kronor från ohållbar energiförbrukning och förvaltning till konstruktiv verksamhet och nya arbetstillfällen är stor.

Övrig verksamhet

Miljövärnet har genom Åsa Tham suttit med i den nationella arbetsgruppen för miljöcertifiering av svensk skog tillsammans med Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, skogsbolagen m.fl. En Skogspostilla har utarbetats för dialogen om kyrkan och skogsbruket.

I samarbete med SACKEUS har Miljövärnet tagit fram ett ekologiskt och rättvisemärkt kaffe att erbjudas församlingar och samfund i landet under namnet Kyrkkaffe.

Ett samarbete har inletts med SJ:s miljöavdelning med målsättningen att finna konstruktiva vägar för en positiv förändring av resandemönster och resandevanor i Svenska kyrkan.

Initiativ har tagits att inleda ett treårigt projekt för utarbetande och genomförande av ett brett miljöcertifieringsprogram för Svenska kyrkan. Avsikten är att detta skall bli ett verktyg för att styra Svenska kyrkans arbete för en hållbar drift, förvaltning och kristen helhetssyn på människan och naturen, så att det får det genomslag och den fasthet som krävs för att få avsedda resultat. I detta arbete samverkar miljömässiga, rättvise-, Agenda 21-, andliga och praktiskt teologiska mål.

Miljövärnet har haft en del möten och samtal med Goda Jorden-projektet (för ett bärkraftigt jordbruk). Vi ser Goda Jorden-projektet som en naturlig del i denna process.

Under perioden har Östersjöprojektet reorganiserats i samarbete med Evangelisk-lutherska kyrkan i Estland. En projektgrupp med Dan Melander, Anders Schönbeck, Tanums kommun , och Katharina Veem har i samarbete med ärkebiskop Jaan Kivit i lutherska kyrkan i Estland utarbetet en rapport för ett samarbetsprojekt för Agenda 21-folkbildningprogram och -material. I projektet ingår byggandet av två miljö-VA-system vid en församlingsgård och ett ålderdomshem. Den ansvariga samarbetsgruppen är fristående från miljövärnet, som dock ingår med en representant. Övriga från svensk sida är Christer Åkesson, Lutherhjälpen, Katharina Veem, projektgruppen, samt Anders Schönbeck.

Miljövärnet deltog med monter och seminarier vid riksmötet i Luleå.

Under året har ett antal nummer av den interna tidningen Saltaren producerats för landets miljövärn.

Initiativ har tagits att åstadkomma en samordning av stifts- och kursgårdarnas miljörevision. Ett seminarium har hållits vid dessas årsmöte på Stiftsgården Stjärnholm. Åtskilliga kontakter har knutits under året.

Miljövärnet har gjort påtryckningar för att få till stånd en Agenda 21-utbildning för alla anställda i Kyrkans hus, Uppsala, liksom att en samordnad miljörevision inleds på samtliga avdelningar. Reaktionen har varit positiv och konkreta åtgärder kommer att tas under hösten 1996.

Miljövärnet har fått mycket god publicitet under året. Gröna Postillan har uppmärksammats ordentligt både i rikspress, radio, TV och lokala media. Detta är en process som nu är självgående. Projektet Kyrkkaffe har fått ett enormt gensvar mediamässigt utan någon egentlig ansträngning från miljövärnets sida, men väl i kraft av sitt namn och sina associationer. Miljövärnets utspel angående nyexploateringen av Amazonas regnskogar slog igenom både i DN, flera kvällstidningar, radio och en del lokala media.

Miljövärnet har från 1 januari 1996 upprättat ett distanskansli vid landets största ekologiska forskningsgård Tingvall i norra Bohuslän. Genom samverkan med Hushållningssällskapet och Göteborgs och Bohusläns länsstyrelses miljövårdsenhet (dess Agenda 21 koordinator) kan vi därmed avsevärt höja kompetenstillgången och resursanvändningen i vårt arbete. Miljövärnet finns också med som idégivare och samtalspart vid tillskapandet av ett internationellt Agenda 21 centrum för folkbildning och forskning vid anläggningen.

För Svenska kyrkans miljövärn

Anders Åkerlund
ordförande
Dan Melander
Samordnare