StSkr 1996:502

Bilaga 2

Verksamhetsberättelse för Svenska kyrkans forskningsråd 1995

Inledning

Svenska kyrkans forskningsråd inrättades av kyrkomötet 1989. Det skall främja forskning inom teologi och inom andra områden som är väsentliga för kyrkan. Forskningsrådet skall

  • inventera behovet av forskning
  • initiera och prioritera projekt
  • informera om forskningsverksamheten och dess resultat
  • fördela anslag till projekt
Forskningsarbetet sker som ett komplement till forskning som bedrivs vid universitet och högskolor eller på andra håll inom samhälle och kyrka och för att tillgodose bredd och fördjupning av frågor som är av särskilt intresse för kyrkan.

Utvärdering av forskningsverksamheten

I samband med att Centralstyrelsen utsåg ledamöter i Svenska kyrkans forskningsråd för den mandatperiod som nu utgått fattade styrelsen beslut om att under den gångna mandatperioden utvärdera rådets dittillsvarande verksamhet. Så har också skett genom "Utvärdering av det hittillsvarande arbetet i Svenska kyrkans forskningsråd (Svenska kyrkans utredningar 1994:6), som var klar senvåren 1994. Utredningen remissbehandlades sedan och forskningsrådet tog i maj 1995 ställning till den. Bland förslagen till förändringar bör främst nämnas omorganisation av sekretariatets forskningsverksamhet till någon form av nätverksforskning i olika projekt. Detta skulle bättre ta tillvara den forskningserfarenhet som utredningsgruppen menade fanns i de olika stiften samt öka möjligheterna till samordning av de i Svenska kyrkan på olika nivåer befintliga forskningsresurserna. Utvärderingen redovisades av Centralstyrelsen till Ombudsmötet 1995.

Forskningsrådets ställningstagande innebar ett bejakande av att utöver den breda kompetens forskningssekretariatet har skall samarbetsformer med andra forskare och specialister i Svenska kyrkan vidareutvecklas. Detta medför emellertid inte att all forskning bör ske i en nätverksmodell. Forskningsuppdragens natur skall styra metoderna. Kontaktnät och olika samtalsfora bör inrättas för att ytterligare bygga upp en mer stiftsrelaterad forskning. Efter dessa riktlinjer inleddes under 1995 en viss omorientering av verksamheten. Så har till exempel flera nya forskningsprojekt startats som bygger på medverkan från stift eller pastorat.

Forskningsrådet

Svenska kyrkans forskningsråd är beslutande och rådgivande organ tillsatt av SFRVs styrelse. Rådet har primärt att besluta om övergripande mål, strategier och policy för den forskningsverksamhet, vars huvudsakliga domän är forskning som är relevant för Svenska kyrkans verksamhet. Rådet söker fortlöpande identifiera forskningsmål och initiera ny forskning.

Forskningsrådet hade 1995 följande sammansättning:
Biskop, teol dr docent Martin Lind, Linköping, ordförande
Missionsdirektor, fil dr Birgitta Larsson, Uppsala, vice ordförande
Professor, teol dr Carl Reinhold Bråkenhielm, Uppsala
Biskop, teol dr Biörn Fjärstedt, Visby
Professor, fil och teol dr Göran Gustafsson, Lund
Professor, fil och teol dr Egil Johansson, Umeå
Docent, fil dr Mereth Lindgren, Stockholm
Rektor, teol kand Karin Nyberg Fleisher, Stockholm
Kontraktsprost, teol dr docent Dag Sandahl, Kalmar

Under året har rådet sammanträtt fyra gånger. Vid rådets första sammanträde den 16 januari fördelades forskningsanslag om sammanlagt 340 000 kronor enligt följande

  • Fil dr Maria Lawenius, Kungsbacka, 65 000 kr för projektet "Mentalt retarderade barns uppfattning av religiösa begrepp och symboler"
  • Fil dr Liselotte Frisk, Bollnäs, 65 000 kr för projektet "Icke-kristna trosförställningar och helandemetoder i Sverige: New Age och relaterade strömningar"
  • Teol dr Peder Thalén, Uppsala, 100 000 kr för projektet "Vår bild av sekulariseringen"
  • Teol dr Catharina Segerbank, Helsingborg,90 000 kr för projektet "Heligt och profant -- en studie om kyrkorummets helighet"
  • Fil dr Staffan Runestam, Uppsala, 20 000 kr för projektet "Forskning om Nathan Söderblom under ärkebiskopstiden 1914-1931".
Dessa projekt har knutits till forskningssekretariatets verksamhet på så sätt att forskarna projektanställts för kortare perioder. Under arbetets gång har delrapporter och preliminära versioner presenterats och diskuterats i seminarieform med sekretariatsforskarna. Projekten är ännu inte slutförda. Rådet har fattat beslut om en utvärdering av samtliga liknande forskningsprojekt under perioden 1990-1995. Dessa möjligheter till kortare projektanställningar av i regel disputerade forskare har visat sig vara en mycket betydelsefull komplettering till övrig sekretariatsforskning. Den tillmötesgår just önskemålet att kvalificerade forskare från olika håll i landet temporärt och flexibelt får tillfälle att arbeta med kyrkorelevant forskning utifrån sina erfarenheter. I Appendix 2 lämnas en sammanfattande redovisning över forskningsprojekten 1990 -- 1995.

Vid sammanträdet 10 -- 11 maj 1995 sammanträffade rådet med personalen vid sekretariatet och genomgick hela verksamheten. Därvid initierade man två nya större forskningspojekt. Det ena inriktades mot etiska frågor om äktenskaps- och familjesyn, det andra rör konfirmations- och konfirmandarbete. Båda projekten bygger på en nätverksmodell. Det förra leds av docent Gert Nilsson och är stiftsrelaterat till Växjö, Lunds och Göteborgs stift. Det senare leds av Jorgen Straarup och är församlingsrelaterat till ett urval församlingar.

Vid sammanträdet 4 oktober 1995 genomgick rådet publiceringsverksamheten och fattade därvid beslut om att göra ett temporärt uppehåll med publiceringen av Tro & Tanke Supplement samt att begränsa Tro & Tanke till åtta nummer årligen. Det är de fördyrade kostnaderna för publikationer som tvingat fram detta beslut.Rådet ställde sig också bakom projektet Sveriges kyrkohistoria, där kontrakt skrivits med Samfundet Pro Fide et Christianismo om ett anslag om sammanlagt 2,5 miljoner kronor under en sjuårsperiod. Kontrakt har också skrivits med bokförlaget Verbum. Verket skall utkomma med åtta volymer enligt följande: 1. Kristningsskedet och den tidiga medeltiden. 2. Högmedeltiden och senmedeltiden. 3. Reformationstiden. 4. Ortodoxi och envälde. 5. Pietism och upplysning. 6. Kyrklig renässans. Väckelse och liberalism. 7. Nyevangelism, reformsträvanden och förnyat kyrkotänkande. 8. Folkkyrka, väckelsesamfund och pluralism. Första volymen utkommer 1998 och sista 2002. Huvudförfattare för volymerna är kontrakterade. En halvtidstjänst som redaktionssekreterare har inrättats. Huvudansvarig för projektet är docent Lennart Tegborg. Under hans ledning arbetar en redaktionsgrupp bestående av docent Oloph Bexell, Ingmar Brohed och professor Harry Lenhammar. Denna har för författarna särskilt markerat, att ett kvinnovetenskapligt perspektiv skall genomföras konsekvent genom hela verket.

Vid rådets sammanträde i Uppsala 12 december 1995 förde rådet ånyo en ingående diskussion om begreppet "kyrkorelevant forskning" utifrån erfarenheter av tidigare, pågående och planerade forskningsprojekt.

Utöver remissvar över Utvärdering av hittillsvarande arbete i Svenska kyrkans forskningsråd har rådet lämnat följande remisser under året: Gemensam deklaration om rättfärdiggörelseläran av Lutherska Världsförbundet och Romersk-katolska kyrkan; Handlingsprogram om forskning. Ideell verksamhet -- förutsättningar, organisering och betydelse; Centralstyrelsens programförklaring och verksamhetsplan.

Forskningssekretariatet

Personalen

Vid sekretariatet arbetade 1995 fjorton personer, varav nio med egen forskning och övriga med forskningsinformation och administration. Forskarna har samtliga ett eller flera långsiktiga projekt som går över flera år och därutöver några mer kortsiktiga. Följande personal har varit anställd. För var och en anges inom parentes vederbörandes huvudsakliga ansvarsområden.

Kajsa Ahlstrand, TD (forskare; internationella frågor, särskilt missiologi och religionsteologi)

Jonas Alwall, TK (forskningsassistent; religionssociologi; tjänstledig)

Per Block, TD, docent (forskare; 50 % fr o m 1 aug 1995; sekulariseringsfrågor, exegetik)

Ingmar Brohed, TD, professor (forskningschef fr o m 1 aug 1995, kyrko- och teologihistoria)

Ulla Eriksson, FK (administrativ sekreterare)

May-Inger Frischenfeldt, (projektanställd 50 %; redaktör för Tro & Tanke/Supplement)

Dag Hedin, TK (forskningsassistent; budgetbevakning, internationella frågor, religionsfilosofi)

Evah Ignestam, FK (redaktör för Tro & Tanke)

Per Johnsson, TK (forskningsassistent, vikarie för Alwall; religionssociologi, särskilt kyrkostatistik)

Gun Lindberg, FK (50 % sekreterare, Sveriges kyrkohistoria)

Gert Nilsson, TD docent (forskare, etik och samhällsfrågor)

Margareta Skog, FM (forskningsassistent; religionssociologi)

Jørgen Straarup, TD, docent (forskare; religionssociologi)

Lennart Tegborg, TD, FM, docent (forskare, vikarierande forskningschef 1.1 -- 31.7 1995; kyrkohistoria)

Gunhild Winqvist Hollman, TK (publikationssekreterare, Tro & Tanke 60 %)

De forskningsanslag som rådet utdelat har formellt utgått i form av korttidsanställningar vid forskningssekretariatet.

Verksamhet

Här lämnas en översikt i huvuddrag av forskningsverksamheten och de större forskningsprojekt som varit under arbete eller påbörjats under år 1995. Sekretariatet kan lämna en detaljerad förteckning över artiklar, recensioner, deltagande i seminarier, konferenser och hållna föreläsningar av sekretariatets forskare.

Religionssociologi

Rådet har som nämnts initierat ett nytt projekt om Konfirmationen i Svenska kyrkan, lett av Jørgen Straarup. Det genomförs i samarbete med konfirmandkonsulenter i olika stift och som en enkätundersökning med ca 1800 konfirmander och deras ledare. Projektet slutförs 1997.

Bland projekt som genomförts under året eller som fortgår kan nämnas Kostnader för kyrklig verksamhet (Jrgen Straarup), Diakoniverksamhetens vidd och omfattning (Per Johnsson), Den kyrkliga reaktionen på Estonia-katastrofen (Jorgen Straarup), Konfirmationen i Svenska kyrkan (Jørgen Straarup och Gunhild Winqvist Hollman) samt Framtidsstudien Svenska kyrkan som folkkyrka (Jorgen Straarup).

Till avdelningens återkommande uppgifter hör Svenska kyrkans församlingsstatistik, som denna gång publicerades som tjugofemte årgången. Volymen innehöll därför också en översikt över Den kyrkliga statistiken fram till 1970. Under året har också redovisats Gudstjänst- och andaktsbesök i Stor-Stockholm ett veckoslut. Det är den 32e räkningen som här redovisas tillsammans med motsvarande räkning i Jönköping för 4e gången. Därtill har fogats en översikt över antalet medlemmar i valda samfund 1975-1994.

Forskare vid avdelningen har också medverkat i Framtidsstudien Svenska kyrkan som folkkyrka samt i olika svenska och nordiska forskningsprojekt.

I anslutning till avdelningen arbetar Per Block med en projekt om Sekulariseringen i Sverige 1945-1975. Arbetsmaterialet hämtas främst från dagspressen.

Tryckta publikationer från Forskningssekretariatet:

Perspektiv på Svenska kyrkans statistik 1994 (Tro & Tanke 1995:6)
Gudstjänst- och andaktsbesök i Stor-Stockholm ett veckoslut i november 1994, av Margareta Skog, Gudstjänst- och andaktsbesök i Jönköpings kommun ett veckoslut i november 1994, av Göran Åberg, Antalet medlemmar i valda samfund 1975-1994, av Margareta Skog (Tro & Tanke/Supplement 1/1995)
Fundamentalism. Mekanismer och konsekvenser (Tro & Tanke/Supplement 7/1995)

Exegetik och hermeneutik

En grupp forskare under ledning av förre forskningschefen Lars Hartman har fortsatt ett flerårigt arbete om tolkningsprinciper vid texttolkning, särskilt bibeltexter. Detta arbete slutfördes genom publicering av Om tolkning. IV. Myt -- historia -- verklighet (Tro & Tanke 1995:3). Här medverkade docent Per Block, professor Holsten Fagerberg, docent Eskil Franck, professor Lars Hartman, teol kand Dag Hedin, professor Eberhard Herrmann, professor Anders Jeffner, professor René Kieffer samt docent Sven Tengström. I stort sett samma grupp forskare har nu i nära samarbete med forskningssekretariatet och under ledning av Per Block påbörjat ett nytt exegetisk -- systematiskt hermeneutikprojekt om Bibelsyn och bibelauktoritet.

Det av forskningsrådet initierade projektet om Jesustolkningar redovisades i boken Jesustolkningar idag. Tio teologer om kristologi. Verbum 1995.

Publikationer från forskningssekretariatet:

Om tolkning. IV. Myt -- historia -- verklighet. (Tro & Tanke 1995:3)

Kyrkohistoria

En omfattande planeringstid har nedlagts som förberedelsearbete för det stora projektet Sveriges kyrkohistoria. Lennart Tegborg har haft huvudansvaret, biträdd av Ingmar Brohed. Huvudförfattarna till de tre första volymerna, docent Bertil Nilsson, docent Sven-Erik Pernler och professor Åke Andrén har under året påbörjat sitt arbete. Flera författarseminarier har hållits.

Därutöver har Brohed och Tegborg arbetat med olika projekt om folkkyrkobegreppet, kyrkorummets och kyrkobyggnadens teologi, kyrkorättsliga frågeställningar och ett projekt om lutherska minoritetskyrkor och katolska majoritetskyrkor i Slovakien och Österrike i relation till motsvarande i Sverige. Projektet ingår tillika i förberedelsearbetet för Konferensen för Europeiska Kyrkors möte i Graz 1997.

I samarbete med "Framtidsstudien Svenska kyrkan som folkkyrka" har igångsatts ett kyrkohistoriskt-systematiskt teologiskt projekt om Folkkyrkobegreppet i Sverige under 1900-talet under medverkan av bland andra Kajsa Ahlstrand, Ingmar Brohed, Gert Nilsson, Dag Sandahl och Lennart Tegborg.

Teologi och etik

Under året har igångsatts projektet Äktenskap och familj inför 2000-talet med Gert Nilsson som ansvarig. Det är relaterat till Växjö, Lunds och Göteborgs stift. På planeringsstadiet har ett samarbete etablerats med familjerådgivare och kuratorer i dessa stift. En forskargrupp håller på att etableras. Ett annat projekt arbetar med frågor om Kristendomens etiska utmaningar. Ytterligare ett annat är inriktat på modern teologi och bearbetar gudsbild, människosyn och kyrkosyn i svensk teologi under 1900-talet.

I nätverksform bearbetas olika etiska problem i samarbete med Nordiskt teologiskt nätverk för bioetik och Nordiska socialetiska konferensen. Sekretariatet har också fått ett nytt ansvarsområde när det gäller publicering genom huvudmannaskap för Ny Social Debatt. Det är en årsbok som under en period av tre år försöksvis utkommer som ersättning för Social, Debatt, som ägdes av Svenska ekumeniska nämnden och med Anne-Marie Thunberg som redaktör under trettioett år. Redaktör för Ny Social Debatt är Gert Nilsson. En referensgrupp har bildats kring Ny Social Debatt. Årsboken utkommer i Tro & Tanke.

Publikationer från Forskningssekretariatet:

Den sexuella människan. Konturer till en kristen socialetik, av Gert Nilsson. (Tro & Tanke 1995:1)
Fönster mot forskningen 2. Sammanfattning av svenska doktorsavhandlingar 1991-1993 med teologisk anknytning. (Tro & Tanke 1995:2)
Ny Social Debatt (Tro & Tanke 1995:8)
Västerländsk humanism och kristen etik -- hållbar grund för samhällsmoralen? (Tro & Tanke/Supplement 1995:3)
Två kyrkor i familjen. Rapport från en intervjuundersökning om blandäktenskap (Svenska kyrkan-Katolska kyrkan i Sverige) vintern-våren 1993/94 (Tro & Tanke/ Supplemet 4/1995)
Spånor från det teologiska verkstadsgolvet. Föreläsningsserie vid Svenska kyrkans forskningsråd, våren 1995 (Tro & Tanke/Supplement 1995:5)
Mänskligt förnuft och kristen tro, av Gert Nilsson (Tro & Tanke/Supplement 1995:6)

Internationella frågor, missiologi, religionsteologi och ekumenik

Forskningsrådet initierade ett Stewardship-projekt som sedan 1993 administreras av Lutherska världsförbundets avdelning för mission och utveckling (DMD). De regionala teamen samlades vid två tillfällen 1995. Från forskningssekretariatet deltog Dag Hedin vid projektets initiering i Centralamerika. Ett antal konsultationer ägde rum i Costa Rica, Nicaragua och El Salvador. Det har kommit på det Centralamerikanska/Svenska teamet att bearbeta förvaltarskapstanken dels ur ett lokalt församlingsperspektiv, dels ur ett ecklesiologiskt perspektiv. Under december 1995 sammanträdde styrgruppen för projektet i Genève med deltagare från Nordamerika, Afrika, Asien, Europa och Centralamerika. I den internationella styrgruppen ingår Dag Hedin från forskningssekretariatet och Anna von Malmborg från Lutherhjälpen. I LWF Studies 1995 har publicerats material från den konstituterande konsultationen med titeln Stewardship and Our Accountability to God.

I Kyrkornas Världsråds studieprojekt Gospel & Cultures deltar Kajsa Ahlstrand. Detta projekt väntas slutföras 1996. Hon medverkar också i Lutherska Världsförbundets projekt om Religious Pluralism, som också det slutförs 1996. Ett egeninitierat projekt är Gender Dimensions in the Great and the Little Traditions, som fokuseras på kvinnors positioner i några av världsreligionerna. Andra projekt under planering eller igångsatta är Religionsteologi på svenska, Missiology and Gender samt Religiös flerspråkighet.

Publikationer från Forskningssekretariatet:

Concern for Creation, ed Viggo Mortensen (Tro & Tanke 1995:5)

Appendix I

Tro & Tanke och Tro & Tanke/Supplement/ är rådets och sekretariatets viktigaste informationskälla utåt. Det är inte endast sekretariatets forskare som här publicerar sig. Under 1995 medverkade ett sjuttiotal forskare med olika bidrag. Information om denna forskning ges vid bokmässor, olika rikskyrkliga möten, kontraktsdagar etc liksom också riktad reklam till olika grupper. Vid några tillfällen under året införs också en informationssida i Svenska Kyrkans Tidning där olika pågående forskningar presenteras liksom Tro & Tanke. Prenumerantantalet för Tro & Tanke är för närvarande cirka 1000.

Under 1995 utgivna nummer av Tro & Tanke

1995:1 Den sexuella människan. Konturer till en kristen sexualetik, av Gert Nilsson
1995:2 Fönster mot forskningen 2. Sammanfattningar av svenska doktorsavhandlingar 1991-1993 med teologisk anknytning
1995:3 Om tolkning IV. Myt -- historia -- verklighet
1995:4 Gregorianik. (Svenskt Gudstjänstliv årg 70)
1995:5 Concern for Creation, ed Viggo Mortensen
1995:6 Perspektiv på Svenska kyrkans statistik 1994, red Jørgen Straarup
1995:7 Moskéer i Sverige. En religionsetnologisk studie av intolerans och vanmakt, av Pia Karlsson och Ingvar Svanberg
1995:8 Ny Social Debatt, red Gert Nilsson
1995:9 Kristendomens etiska utmaning, av Gert Nilsson

Under 1995 utgivna nummer av Tro & Tanke/Supplement

1/1995 Gudstjänst- och andaktsbesök i Stor-Stockholm ett veckoslut i november 1995, av Margareta Skog. Gudstjänst- och andaktsbesök i Jönköpings kommun ett veckoslut i november, av Göran Åberg. Antalet medlemmar i valda samfund 1975-1994, av Margareta Skog (Kyrka och Samhälle)
2/1995 Är Svenska kyrkan säker? (Kyrka och Samhälle)
3/1995 Västerländsk humanism och kristen etik -- hållbar grund för samhällsmoralen? (Internationella frågor)
4/1995 Två kyrkor i familjen. Rapport från en intervjuundersökning om blandäktenskap (Svenska kyrkan -- Katolska kyrkan i Sverige) vintern -- våren 1993/94 (Kyrka och Samhälle)
5/1995 Spånor från det teologiska verkstadsgolvet. Föreläsningsserie vid Svenska kyrkans forskningsråd, våren 1995 (Tro förr och nu)
6/1995 Mänskligt förnuft och kristen tro, av Gert Nilsson (Kyrka och samhälle)
7/1995 Fundamentalism. Mekanismer och konsekvenser (Internationella frågor)
Appendix II

Externa forskningsanslag 1990 -- 1995

FK Katarina Lewis, 1990, 1991, 1992, Tre generationer kvinnor inom schartauanismen, sammanlagt 210 000 kronor: insamling av material, seminarier vid Forskningssekretariatet, doktorsavhandling i slutskedet.

TD docent Sten Philipson, 1990, Dop och kyrkotillhörighet, 113 400 kronor. Hus med dubbel ingång. Tro & Tanke 1993:1.

TD docent Oloph Bexell, 1991, Allmänna kyrkomötets funktion, 100 000 kronor. Seminarium vid Forskningssekretariatet, manuskript.

TK Hanna Stenström, 1991, Kan vi tro på Gud Fader?, 29 400 kronor. Tro & Tanke 1992:8.

Marie Louise Ramnefalk, 1991, Engelsk medetidsmystik under 1300-talet, 35 000 kronor. Boken Julian såg Gud, 1992.

TD Jari Ristiemi, 1991, Kvalitativ syn på förnuftet, 60 000 kronor. Seminarium vid Forskningssekretariatet, skriftlig slutredovisning.

Arkitekt LAR Inger Berglund, 1992, Morgondagens begravningsplats, 100 000 kronor. Boken Kyrkogårdens meditativa rum, Verbum 1994.

TD dcoent Fredrik Brosché, 1992, Det förlösande ordet -- människosyn och vårdmodeller, 100 000 kronor. Seminarium vid Forskningssekretariatet.

TD docent Anders Jarlert, 1993, 1994, Vadstenamötet 1895, 60 000 kronor. Artikel publiceras 1996.

TD Sölve Anderzén, 1993 och 1994, Dopseden i lappmarken, 35 000 kronor. Artiklar i Scriptum 39, 1995 och Borealia 1996.

FD Lars Berggren, 1993, De medeltida dopfuntarna av gotländsk kalksten, 20 000 kronor.

Docent Per-Arne Bodin, 1993, Den ryska ortodoxa kyrkan under 1900-talet, 80 000 kronor. "Ur djupen ropar jag" -- kyrka och teologi i 1900-talets Ryssland, Tro & Tanke 1993:11.

TD docent Göran Möller, 1993, Etikens landskap; etik och kristen livstolkning, 95 000 kronor. Boken Etiken landskap, Arena 1995.

FD Ulf Sjödin, 1993, 1994 . Ungdomens instresse för det ockulta, 61 000 kronor. Relionssociologiska skrifter 1994:8.

FL lektor Kerstin Bergman, 1994, Lingvistik och språkfilosofisk bakgrund till inklusivt språk, 40 000 kronor. Seminarium vid Forskningssekretariatet.

FD Liselotte Frisk, 1994, Icke-kristna trosföreställningar och helandemetoder i Sverige: New Age och relaterade strömningar, 60 000 kronor. Seminarium vid Forskningssekretariatet, publiceringsfärdigt manuskript.

TD Birgitta Rengmyr Lövgren, 1994, Kyrkfönster under oscariansk tid. Nygotikens återspegling i Stockholms och Göteborgs kyrkor 1872-1907, 60 000 kronor. Seminarium vid Forskningssekretariatet, publiceringsfärdigt manuskript.

TD Henning Sandström, Thomas Merton och buddhismen. En studie i dialogens teologi, 1994, 20 000 kronor. Redovisning av forskningsresa.

För de externa forskningsanslagen 1995 se ovan!

Uppsala 12 april 1996

Martin Lind Birgitta Larsson
Göran Gustafsson Egil Johansson
Christina Rogestam Dag Sandahl
Catharina Stenqvist Eva Haettner Aurelius

Sven-Erik Brodd
/Ingmar Brohed