Ekumenikutskottets betänkande
1996:506

trampminor


Till ekumenikutskottet har för beredning hänvisats OMot 1996:536 av Lisen Ridne om trampminor.

Motionen

Motionären ifrågasätter motiven bakom att trampminor fortsätter att tillverkas i vårt land trots en allmänt utbredd avsky inför dessa vapen.

I motionen hemställs

att ombudsmötet klart uttalar en önskan att vi i Sverige ej skall tillverka och försälja dessa trampminor och ser detta som en strävan för ett nödvändigt värnande om människor och människoliv.

Bakgrund

Internationellt

Enligt FN:s Human Development Report 1994 dödas ca 800 människor per månad av s.k. antipersonella minor. Antalet skadade är dock många fler, då syftet med minorna i första hand är att skada, inte att döda.

Internationellt regleras användningen av antipersonella minor dels i den internationella humanitära rätten och dels i en FN-konvention från 1980 om särskilt inhumana vapen. Däremot saknas internationella lagar som reglerar tillverkning, försäljning, export och lagerhållning av minor.

Under hösten 1995 och våren 1996 har FN genomfört en översynskonferens i syfte att förbättra och skärpa konventionen om särskilt inhumana vapen. Det nya minprotokollet, som utgör del av nämnda konvention, innebär bl.a. att protokollet ska gälla i såväl inrikes- som internationella konflikter och att antipersonella minor måste innehålla minst åtta gram metall för att kunna upptäckas med vanliga mindetektorer. Protokollet innehåller även restriktioner för handel och överföring av minor samt beslut om att en ny översynskonferens av hela vapenkonventionen ska hållas runt år 2001.

För många frivilligorganisationer och kyrkor som arbetar för ett totalförbud av personminor är resultaten av översynskonferensen en besvikelse. Kryphålen i minprotokollet anses vara många. Lutherska Världsförbundet (LVF) hör till dem som uttryckt sin besvikelse. LVF har också deltagit i ovan nämnda översynskonferens. Tillsammans med Kyrkornas Världsråd (KV) har LVF ställt sig bakom organisationen "the International Campaign to Ban Landmines" (den internationella kampanjen för förbud mot landminor) som stöds av mer än 450 frivilligorganisationer i 40 länder.

Antalet länder som stöder förslaget om internationellt totalförbud har under det senaste halvåret ökat från fjorton till fyrtio. Dessa länder har dock olika sätt att se på totalförbudet.

Sverige

Sveriges enda mintillverkare, Bofors AB, skriver i sin s.k. minpolicy daterad 11 maj 1994, att "Tillverkning av truppminor skall endast ske för det fall att svenska myndigheter så kräver.... Tillverkning och försäljning av truppminor, eller komponenter därtill, för export skall ej ske." (Termen truppmina inkluderar såväl trampminor, som utlöses genom tryck på själva minan, som trådmina, som utlöses genom att trådar som löper inom minans verkansområde påverkas.)

I 94-års regeringsförklaring står att läsa att vårt land "skall aktivt verka för ett internationellt förbud mot antipersonella minor". Däremot har Försvarsdepartementet motsatt sig ett ensidigt förbud för Sverige. I pamfletten Frågor och svar om antipersonella minor/truppminor (Försvarsdepartementet 1995) skriver man att de antipersonella minorna utgör en integrerad komponent i det system som kallas minvapen och som förutom antipersonella minor består av fordons- och stridsvagnsminor. Minvapnet anses vara en viktig del i svensk försvarsplanering. Ett ensidigt svenskt avskaffande av antipersonella minor skulle, menar man, vara förknippat med stora kostnader och skulle ej heller gynna målet, d.v.s. ett globalt förbud.

Den 10 augusti i år meddelade dock försvarsministern i massmedia att regeringen, i försvarspropositionen som presenteras i september, kommer att föreslå att all framtida användning av personminor i det svenska försvaret förbjuds och att alla lager förstörs.

Svenska kyrkan

Senast ombudsmötet diskuterade minor var 1995. Ombudsmötet beslutade då, i enlighet med hemställan i OMot 1995:540, att uttala sitt stöd till ett upprop mot antipersonella minor undertecknat av en rad frivilligorganisationer och att i skrivelse till regeringen tillkännage detta stöd. I uppropet uppmanades riksdag och regering att bl.a. öka satsningarna på minröjning, fortsätta ansträngningarna att få till stånd ett internationellt förbud mot antipersonella minor samt förbjuda den svenska tillverkningen, handeln, användningen och lagringen av antipersonella minor.

Som svar på Ombudsmötets skrivelse har regeringen i beslut av 1995-11-02 meddelat följande (i sammanfattning): Sverige har i augusti 1994 inom ramen för den internationella konferensen om översyn av 1980 års konvention om särskilt inhumana vapen lagt fram förslag om internationellt totalförbud mot antipersonella minor. Försvarsmakten har fått i uppdrag att redovisa konsekvenserna av utnyttjande av andra försvarsalternativ än truppminor i krigsorganisationen. I Sverige förekommer ingen tillverkning eller handel såvitt avser antipersonella minor. Sverige stöder aktivt minröjningsprojekt på ett flertal platser i världen. Forsknings- och utvecklingsarbete pågår avseende minröjningsutrustningar.

Så sent som i maj i år gjorde Lutherhjälpens representantskaps årsmöte ett uttalande där man krävde att Sveriges regering skulle sätt stopp för fortsatt tillverkning av antipersonella minor i Sverige och att dessa minor skulle avlägsnas ur det svenska försvarets vapenarsenal.

Utskottet

Det är med glädje som utskottet noterar försvarsministerns uttalande av den 10 augusti, vilket torde innebära förhoppningar om ett totalförbud av personminor inom det svenska försvaret. Dock är det av vikt att konstatera att beslut ännu inte är fattat av riksdagen.

Svenska kyrkan har varit en del i den opinionsbildning som skett i minfrågan och bör fortsättningsvis verka för ett totalt förbud av produktion, förvärv, lagerhållning och användning av personminor.

Hemställan

Med hänvisning till det ovan anförda hemställer utskottet

    att ombudsmötet med anledning av OMot 1996:536 som sin mening ger SFRV:s styrelse tillkänna vad utskottet anfört.

Sigtuna den 21 augusti 1996

På ekumenikutskottets vägnar

Eskil Jinnegård

Eva Carlestål

---
Närvarande: Eskil Jinnegård, ordförande, Rolf Forslin, Monica Reichenberg Carlström, Olof Lönneborg, Maja Larsson, Nelly Wallenborg, Evy Jonsson, Ingemar Öberg, Anna-Britta Bjerge, Juhani Rantanen, Christina Schnackenburg, Christina Hjertén, Britta Olinder, Martin Wihlborg, Susann Torgerson

Biskop Jonas Jonson har deltagit i utskottets överläggningar.