CsSkr 1996:3

Bilaga 7

Arbetsplan för utredningsgruppen personal, tillsyn och överklaganden

Uppdraget

Det kyrkliga utredningsarbetet med anledning av principbeslutet om ändrade relationer mellan Svenska kyrkan och staten -- med direktiv fastställda av Svenska kyrkans centralstyrelse den 14 december 1995 -- har till uppgift att ge underlag för kyrkomötets beslut om ett framtida inomkyrkligt regelsystem. Detta regelsystem skall i stor utsträckning bygga på 1992 års kyrkolag. Bestämmelserna skall föras in i en kyrkoordning och i andra kyrkliga författningar (stadgor, instruktioner m.m.).

Vår utredningsgrupp ansvarar för frågor om kyrkans personal, tillsyn över ämbetsbärare och överprövning i kyrkan. De bestämmelser i kyrkolagen som vi skall ge en motsvarighet är de i 22 kap. om kommunalbesvär, 31 kap. om Kyrkomötets besvärsnämnd, 32--36 kap. om biskops- och prästtjänster, 40 kap. om upplåtelse av kyrka, delar av 37 kap. om kyrkomusiken samt i olika kapitel spridda bestämmelser om överklaganden i övrigt.

I utredningsarbetet skall en rad särskilda frågor belysas. Det gäller

-- innebörden av och formerna för en övergång av tjänster från olika myndigheter till motsvarande nya organ inom trossamfundet Svenska kyrkan,
-- i vilken utsträckning det även fortsättningsvis behöver finnas särskilda bestämmelser avseende kyrkomusikertjänsterna,
-- vilka bestämmelser som behövs för att prästerna bäst skall kunna fullgöra uppdraget att rent och klart förkunna evangeliet och rätt förvalta sakramenten,
-- hur den ordning som brukar sammanfattas i begreppet den dubbla ansvarslinjen närmare skall utformas,
-- hur ordningen för tillsättning av präster skall utformas,
-- vilket eller vilka organ som skall fullgöra olika arbetsgivarfunktioner för präster,
-- vilket eller vilka organ som skall fullgöra olika arbetsgivarfunktioner för biskopar,
-- eventuella arbetsrättsliga förändringar för det diakonala ämbetet,
-- tillsynen över ämbetsinnehavare, och
-- den närmare utformningen av ett inomkyrkligt överprövningssystem.

Ytterligare uppdrag

Biskopsmötet har den 21 november 1995 ( 137) beslutat att överlämna en promemoria till det kommande utredningsarbetet inför de förändrade relationerna med staten. Promemorian är utarbetad av förra justitierådet Inga-Britt Törnell på biskopsmötets uppdrag och avhandlar prästers yttrandefrihet m.m.

Biskopsmötet och Svenska kyrkans centralstyrelse har den 22 respektive 25 januari 1996 gjort en översyn av tidigare utfärdade rekommendationer angående tjänstgöring på prästtjänst för dem som prästvigts för tjänstgöring inom Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (EFS). Av texten framgår att frågorna om EFS-prästernas tjänstgöring skall uppmärksammas i utredningsarbetet.

Biskopsmötet har den 5 mars 1996 ( 29) beslutat att överlämna en promemoria till utredningen om Svenska kyrkans framtida organisation. Promemorian är utarbetad av förra departementsrådet Göran Göransson och avhandlar rättsliga konsekvenser av kyrkoinvigning.

I tilläggsdirektiv -- fastställda av Svenska kyrkans centralstyrelse den 22 maj 1996 -- har de frågor som Ärkestiftsutredningen och Utredningen om Svenska kyrkans utbildningsorganisation tidigare haft att arbeta med förts in i arbetet om Svenska kyrkans framtida organisation.

Arbetets bedrivande

Vi har för avsikt att samlas för sammanträde ungefär tolv gånger, någorlunda jämnt fördelat under utredningsperioden. Vid sammanträdena skall underlag för diskussionen föreligga i form av promemorior i de olika delfrågorna. Dessa promemorior bearbetas under utredningens gång till att ingå som avsnitt i den slutliga rapporten. Promemoriorna utarbetas av gruppens sekreterare eller i särskilda frågor av en sakkunnig eller expert.

Samordning och samråd

Den statliga utredningen om konstitutionella och andra rättsliga frågor har bl.a. till uppgift att utreda "frågan om handlingars offentlighet i Svenska kyrkan (. . .) med inriktning på att offentlighetsprincipen skall tillämpas även i fortsättningen." Resultatet av denna utredning är av betydelse för frågan om det föreligger ett behov av ett inomkyrkligt system för överprövning i offentlighetsfrågor.

Den statliga utredningen om personalfrågorna vid en ändring av relationerna och om statligt stöd till trossamfund har bl.a. i uppdrag att föreslå åtgärder som behöver vidtas beträffande den kyrkliga personalen i samband med att relationerna ändras mellan staten och Svenska kyrkan. Resultatet av dessa åtgärder kan tänkas påverka utformningen av reglerna rörande personal som övertas från statliga och kyrkokommunala myndigheter.

Beträffande de inomkyrkliga utredningsgrupperna föreligger ett behov av ett nära samarbete framför allt med utredningsgruppen för arbetet på olika kyrkliga nivåer, men även med de andra utredningsgrupperna och den teologiska expertgruppen.

Vi avser att i seminarieform samråda med en stiftsreferensgrupp vid ett tillfälle i början av hösten 1996. Seminariet planeras avse frågorna om arbetsgivarskapet för präster, tillsyn över ämbetshavare och församlingar samt behovet av ett bevarande av tredjegångstillsättningsförfarandet. Ytterligare samråd med stiftsreferensgrupp kan komma att ske vid senare tillfälle.

De fackliga organisationerna kommer att inbjudas till information och överläggning om utredningsgruppens arbete.

Tidsplan

Vi avser att prioritera vår uppgift att belysa den ordning som brukar sammanfattas i begreppet "den dubbla ansvarslinjen". Detta för att resultatet av denna undersökning torde kunna få genomslag även i valet av lösningar på våra andra utredningsområden.

En annan tidsmässigt prioriterad uppgift är den arbetsrättsliga analysen av olika tänkbara lösningar av frågan om arbetsgivarskapet för prästerna.

Enligt direktiven skall vi senast den 1 maj 1997 ha lämnat underlag för en lägesrapport till kyrkomötet. Därvid skall vi vad beträffar 1/ överprövningsrättens utformning, 2/ arbetsgivarfunktioner för prästtjänster och 3/ tillsyn beträffande ämbetsförvaltningen ha hunnit så långt att ett utkast till reglering i kyrkoordningen kan sammanställas av ledningsgruppen.

Arbetet i utredningsgruppen planeras vara avslutat till julen 1997. På så sätt får ledningsgruppen tid att avsluta hela utredningsarbetet till i direktiven föreskrivna slutdatumet den 1 mars 1998.