Organisationsutskottets betänkande

1995:506

Utbildningen av kyrkomusiker/församlingsassistenter


Till organisationsutskottet har överlämnats OMot 1995:559 av Runar Patriksson, vari hemställs

1. att ombudsmötet begär att SFRV:s styrelse ger Utbildningsnämnden i uppdrag att utarbeta konkreta utbildningsvägar för i motionen nämnda kombinationstjänster och

2. att ombudsmötet begär att SFRV:s styrelse ger Utbildningsnämnden i uppdrag att genomarbeta ett förslag till utbildningsanstalter med kyrklig anknytning, som visar en timplan med innehåll som kan komma att leda till en framtida tjänst inom Svenska kyrkan som kyrkomusiker/församlingsassistent i kombination.

I motionen framhålls bl.a.följande. Tidigare angavs kyrkomusiker/församlingsassistent som ett framtidsyrke. Nu råder kärvare tider framför allt i glesbygdsförsamlingar. Den utåtriktade verksamheten i kyrkans budskap måste stärkas. Ungdomsarbete och musik utgör här ett viktigt komplement till prästernas arbete. Utbildning av kyrkomusiker/församlingsassistenter i kombination kan bli en bra lösning för många.

Utbildningsutskottet har avgett yttrande, bil..

Utskottet

I utbildningsutskottets yttrande ges en beskrivning av rådande principer för utbildningen. Utbildningsutskottet framhåller att man bör hålla fast vid grundtanken i StSkr 1990:13 "Specialiseringen är nödvändig för den kompetens församlingen behöver inom skilda områden, liksom för den enskildes yrkesidentitet." Utbildningsutskottet konstaterar samtidigt att behov finns av den typ av tjänster som motionären efterlyser men gör den bedömningen att det finns skäl att invänta den utvärdering av utbildningsreformen som är planerad.

Organisationsutskottet delar utbildningsutskottets uppfattning. Organisationsutskottet avstyrker motionen.

Hemställan

Utskottet hemställer

att ombudsmötet avslår OMot 1995:559.

På organisationsutskottets vägnar

Sigtuna den 22 augusti 1995

Birgitta Johansson

Carl Norström

Närvarande: Birgitta Johansson, ordförande, Inger Krantz, Birgitta Björner, Jan-Erik Forsberg, Börje Henriksson, Iréne Pierazzi, Berit Möllebäck, Bengt Englund, Sten Johansson, Margareta Holmberg, Gudrun Larsén, Kjell Söderberg, Birgitta Reimer, Jan Anders Jansson, Runar Patriksson.

Biskop Henrik Svenungsson och biskop Tord Harlin har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga

Utbildningsutskottets yttrande över

Motion till ombudsmötet 1995:559 av Runar Patriksson om utbildningen av kyrkomusiker/församlingsassistenter.

Motionen syftar till att organisera utbildningar som leder till kyrkomusiker/församlingsassistenttjänster i kombination.

Motionären hemställer

1.att ombudsmötet begär att SFRV:s styrelse ger Utbildningsnämnden i uppdrag att utarbeta konkreta utbildningsvägar för i motionen nämnda kombinationstjänster och

2. att ombudsmötet begär att SFRV:s styrelse ger Utbildningsnämnden i uppdrag att genomarbeta ett förslag till utbildningsanstalter med kyrklig anknytning, som visar en timplan med innehåll som kan komma att leda till en framtida tjänst inom

Svenska kyrkan som kyrkomusiker/församlingsassistent i kombination.

BAKGRUND

Församlingsassistentutbildningen har i och med utbildningsreformens genomförande upphört att existera. Utbildningsvägen inom pedagogisk profil kan utgöras av en fritidsledarutbildning som fackutbildning, med behörighet att söka till det avslutande pedagogiska profilåret. Den tidigare församlingsassistentutbildningen var en fritidsledarutbildning med kyrklig profil.

Propåer med önskemål om kombinationsutbildningar fr.a. musik/församlingsassistent har tidigare kommit till Utbildningsnämnden. Vid behandlingen av dessa har man återvänt till resonemangen i StSkr 1990:13 om Svenska kyrkans yrkesutbildningar m.m. där vikten av yrkesidentitet och utbildning för de arbetsuppgifter man avser att tjänstgöra i, betonas.

Utbildningsnämndens bedömning har varit att utbildning bör fullföljas inom en profil. Om arbetsuppgifter och/eller utkomstmöjligheter fordrar en bredare kompetens så är det vidareutbildning som får vara vägen att söka sig för arbetsgivare/arbetstagare.

I StSkr 1990:13 omnämns behovet av personal med kompetens inom ett par yrkesprofiler. Där sägs: "Kombinationsutbildning som innebär att den studerande får "dubbel kompetens" men med endast en hel samhällelig fackutbildning, väcker dock ett antal frågor som inte omedelbart kan lösas."

UTBILDNINGSNÄMNDEN

Erik Apelgårdh, Utbildningsnämnden säger i en kommentar att frågor om utbildningslängd måste ställas i detta sammanhang. Individer med "dubbel kompetens" måste kunna vara behöriga att vara musiker och församlingsassistent/församlingspedagog, för att inte vara hänvisade till att enbart söka kombinationstjänster. Behörigheten för kantorstjänst är reglerad i kyrkolagen. Han ställer också frågan: skall medlemmarna i de församlingar som beskrivs ha kvalitativt sämre rustade kyrkomedarbetare än andra?

UTSKOTTET

Utskottet konstaterar att behovet av tjänster, i likhet med vad motionären efterlyser, finns såväl i små landsbygdspastorat som i större församlingar.

Dock menar utskottet att man även i fortsättningen bör hålla fast vid den grundtanke i Utbildningsskrivelsen som refereras till ovan. För sin yrkesidentitet och professionalitet är det viktigt för den enskilde att hon/han har sin grundutbildning inom en profil.

Utskottet vill peka på att även andra kombinationer av profiler är intressanta ur denna frågeställning. I diskussionen om kyrkans ämbeten och vigning till tjänst finns ett förslag om att även kyrkomusiker skall vigas till diakoner. Vad kommer det att betyda i fråga om tjänster och arbetsfördelning?

En möjlig väg värd att uppmärksamma är de musiklärare som också har kantorskompetens. Dessa är behöriga att söka till det pedagogiska profilåret och har därmed förutsättningar att uppnå dubbel kompetens som kantor och församlingspedagog.

Utskottet hänvisar till den utvärdering av utbildningsreformen som är planerad och att det finns skäl att invänta den innan eventuella beslut om förändringar fattas.

På utbildningsutskottets vägnar

Inga Mårtensson

Lena Bohman