Församlingsutskottets betänkande

1995:511

En kyrklig prioriteringsplan


I detta betänkande behandlas en motion om en kyrklig prioriteringsplan.

I motion 1995:555 av Susann Torgerson hemställs

att ombudsmötet begär att SFRV:s styrelse utarbetar en plan för framtida prioriteringar inom kyrkan till vägledning för stift och församlingar.

Läronämnden har inte avgivit något yttrande med anledning av motionen.

Motionen

Motionären anför att kyrkan behöver skaffa sig beredskap för att bättre klara av att göra sina prioriteringar i framtiden. Detta anser motionären gäller såväl rikskyrkan som församlingarna. Motionären anser att rikskyrkan, efter det att den själv skaffat sig beredskap att bättre klara av sina prioriteringar, har en uppgift gentemot stift och församlingar att i olika former som exempelvis utarbetande av mallar, studiematerial och rådgivning stödja dem i detta arbete.

Bakgrund

Centralstyrelsen skriver i sin programförklaring för åren 1993-1995 att det råder samstämmighet om att Svenska kyrkans ekonomi i en nära framtid kommer att utsättas för betydande påfrestningar. I Centralstyrelsens verksamhetsberättelse för år 1994 (CsSkr 1995:2) beskrivs, under avsnitt 1.6 Svenska kyrkans ekonomi, de ekonomiska förändringarna för kyrkokommunerna.

Under året har Centralstyrelsen tillsatt en utredning om Svenska kyrkans ekonomi. Styrelsen har i juni fastställt direktiven för denna. Den bedrivs i samarbete med den av regeringen tillsatta Kyrkoutjämningsutredningen (Kuu, direktiv 1994:52).

Enligt direktiven skall utredningen genomföra en grundlig studie av Svenska kyrkans ekonomi på lokalplanet, med församlingar och kyrkliga samfälligheter, stiftsplanet och den rikskyrkliga verksamheten. Utredningsarbetet bör i alla sina delar utgå från en etisk hållning som bygger på Svenska kyrkans bekännelse.

Vidare anförs i direktiven, avseende Svenska kyrkans utgifter, att utredningen bör se på möjligheterna att med tillgänglig statistik få en klarare bild av den kyrkliga verksamhetens effektivitet och därigenom stimulera diskussionen i denna fråga och ge vägledning om vilka åtgärder som på ett resurssparande sätt leder till förbättringar av verksamheten. Utredningen bör också diskutera möjligheterna att bättre samordna den rådgivning som bedrivs av Pastoratsförbundet avseende dessa frågor med det arbete som stift och rikskyrkliga organ bedriver för främja församlingslivets utveckling. Direktiven anför även att utredningen skall studera frivilligarbetets omfattning, villkor och vilken roll frivilliga insatser kan spela i framtiden.

Utredningen skall samordna sitt arbete med kyrkobyggnadskommittén och framtidsstudien om Svenska kyrkan som folkkyrka.

I Församlingsnämndens skriftserie Mitt i församlingen finns material som är avsett att användas i församlingarna som stöd vid arbete med prioriteringsfrågor. Ett exempel på detta är Församlingsdiakoni i focus! (Mitt i församlingen 1994:9). Den har ambitionen att fungera som en inspirationskälla för utveckling av församlingsdiakonin och till hjälp för dem i församlingen som har till uppgift att arbeta med frågorna om prioriteringar och mål för församlingens diakonala insatser. Det finns ett kapitel som särskilt är avsett att utgöra ett stöd för det arbetet.

Den av Utbildningsnämnden gjorda undersökningen Behov och prioriteringar (Svenska kyrkans utredningar 1994:3) om behov och prioriteringar av befattningar och verksamhet idag och i framtiden speglar uppfattningen hos kyrkoherdar och pastoratskyrkorådsord-föranden, i ett urval av Sveriges församlingar och en totalundersökning i Luleå stift, av rådande och framtida prioriteringar i församlingsverksamheten och av befattningar. Den redovisning av undersökningen som föreligger är bland annat tänkt att väcka debatt och tjäna som utgångspunkt för analys av de framtida förutsättningarna för församlingsarbetet.

På uppdrag av 1991 års ombudsmöte har Utbildningsnämnden planlagt och genomfört en utbildning för de rikskyrkliga styrelserna och nämnderna i målrelaterat arbetssätt. Målet för utbildningen är att ge styrelser och nämnder metoder för koncentration på frågor som gäller policy och mål samt erhålla kompetens att utvärdera en målstyrd verksamhet. Arbetet har genomförts i samverkan med generaldirektör Lars Jeding. Ett utbildningsmaterial för stiftsstyrelser i målrelaterat arbetssätt beräknas utkomma under innevarande år.

Utskottet

Utskottet instämmer i vad motionären påtalar att kyrkan står inför många utmaningar framöver samtidigt som de ekonomiska resurserna är begränsade. Redan idag behöver vi på såväl församlings-, stifts- som riksplan göra prioriteringar av hur våra resurser skall användas. En sådan prioritering kräver att man har klart upprättade kort- och långsiktiga mål för verksamheten. Utskottet konstaterar att det krävs utökad kompetens bland såväl förtroendevalda som präster och anställda om hur man arbetar målrelaterat. Det är en angelägen satsning som skett när man utbildat ledamöter och ersättare i de rikskyrkliga styrelserna och nämnderna i målrelaterat arbetssätt. Det studiematerial som kommer att utges senare i år kan komma att fungera som ett instrument för att öka kunskapen att arbeta målrelaterat i stift och församlingar.

Utskottet vill betona vikten av att målskrivningsarbetet föregår budgetarbetet. Det bör vara en självklarhet att man först fastställer målen och därefter utifrån de ekonomiska ramarna gör prioriteringar och fattar beslut om verksamheten.

Utskottet delar motionärens uppfattning att det behövs verktyg för prioriteringsarbetet. Ett sådant verktyg kan till exempel Forskningssekretariatets "Pastoratspaket" utgöra. Paketet kan hjälpa pastoratet till en överblick av sin verksamhet med hjälp av statistiskt underlag. Utskottet finner det angeläget att pastoratet får hjälp av Forskningssekretariatet med analysen av det statistiska materialet.

Utskottet konstaterar avslutningsvis att man inte kan utarbeta ett material som ger kunskap om vilka prioriteringar som bör göras framöver i kyrkan eftersom det alltid måste utgå från de lokala förutsättningarna i församlingen eller i stiftet.

Hemställan

beträffande behov av nya prioriteringar i framtidens kyrka

att ombudsmötet avslår OMot 1995:555

Sigtuna den 22 augusti 1995

På Församlingsutskottets vägnar

Margareta Carlenius

Marie Schött

Närvarande: Margareta Carlenius, ordförande, Björn-Eric Carlsson, Marianne Upmark, Håkan Engström, Hans Hernström, Britt Andersson, Ulla Göransson, Berit Bergman, Nils Svensson, Gunnar Sehlberg, Curt Forsbring, Stig Carlsson, Kerstin Kedvall, Roland Johansson och Ann Larsson.