Ekumenikutskottets betänkande OEu 1995:503

1995:503

om barnarbete


Till utskottet har hänvisats motion 1995:553 av Paul Trossö om protest mot barnarbete och bojkott av varor som tillverkats av barnarbetare.

Motionen

I OMot 1995:553 hemställer motionären att ombudsmötet beslutar

1 att uttala sig för en bojkott av barntillverkade mattor och andra under liknande former barntillverkade varor, samt

2 att begära att Stiftelsestyrelsen genom de internationella organ och kontaktytor man har och förfogar över - exempelvis Kyrkornas Världsråd och Sveriges Kristna Råd - med kraft verkar för att opinionsbildning mot och information om barnarbetet förs ut.

Läronämndens yttrande Ln 1995:509 över motionen bifogas yttrandet.

Bakgrund

1994 års ombudsmöte begärde att styrelsen för Stiftelsen för rikskyrklig verksamhet skulle lämna rekommendationer för genomförande av offentliga opinionsyttringar. I StSkr 1995:503 redovisas detta ärende. Styrelsen instämmer i att opinionsyttringar bör bygga på goda utredningar men anser att detta är svårt att uppnå med dagens arbetsformer för ombudsmötet. Tiden för ombudsmötets sammanträde är för kort för att det skall vara möjligt att genomföra ett fullgott utredningsarbete. Till dess att ombudsmötets sammanträden kan delas upp på två perioder avstår styrelsen dock från att föreslå några principiella förändringar för hur ombudsmötet hanterar frågor om opinionsyttringar av olika slag.

Ombudsmötet har tagit ställning för bojkott av varor vid två tidigare tillfällen. 1987 uttalade ombudsmötet sig för att Svenska kyrkans församlingar, stiftsorganisationer och andra organisationer som verkar inom Svenska kyrkan skulle sluta köpa sin eldningsolja hos Shell och säga upp sina eventuella kontokort hos Shell (OUt 1987:10, Oskr 1987:18). 1993 gav ombudsmötet styrelsen för Stiftelsen för rikskyrklig verksamhet i uppdrag att snarast formulera ett uttalande om att bojkotta vissa varor ur Nestlés sortiment (OEu 1993:501, Oskr 1993:515). Vid båda dessa bojkottbeslut fanns en tydlig definition av vilken eller vilka produkter/producenter som skulle bojkottas.

FN:s konvention om barnets rättigheter stadgar att barn skall skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och arbete som kan skada dem.

I Sverige är Rädda Barnen den frivilligorganisation som arbetar mest kring barnarbete. Rädda Barnen ingår i en arbetsgrupp tillsammans med LO, TCO, IKEA, Svensk Mattimport, Svenska UNICEF-kommittén och Bonded Labour Liberation Front. Arbetsgruppen har gjort studiebesök i länder där barnarbete förekommer och man har också uppvaktat regeringen i frågan. Gruppen har uttryckt att det behövs samordnade internationella insatser mot barnarbetet.

Uppgifter från Rädda Barnen antyder att det är mycket svårt att veta vilka produkter som gjorts med hjälp av barnarbete. Sådana uppgifter ingår inte normalt i vad producenterna uppger och det har visat sig att även företag som genom besök hos sina leverantörer försäkrar sig om att barnarbetare inte används kan råka ut för att barnarbetare används i alla fall. För att säkerställa att produkter inte framställts med hjälp av barnarbete krävs enligt Rädda Barnens mening någon typ av kontrollsystem i tillverkningslandet.

Utskottet har inhämtat att ett antal definitionsfrågor lett till att större frivilligorganisationer i Sverige avstått från att propagera för en sådan bojkott som motionären föreslår. Särskilt svårt är att avgränsa vilka produkter som skall bojkottas, vilket mål bojkotten har och vilken tidsram bojkotten skall ges. Rädda Barnen är av åsikten att en bojkott också måste kombineras med åtgärder som säkerställer att de barn som berörs inte drabbas av en förvärrad livssituation på grund av bojkotten.

Svenska Kyrkans Unga har antagit en policy att inte använda produkter som misstänks ha producerats av barn. I några stift och församlingar har Svenska Kyrkans Unga också genomfört opinionsbildningsarbete som lett till ökad medvetenhet hos såväl konsumenter som affärsinnehavare.

Utskottet

Utgångspunkten för ombudsmötets beslut är att barn skall skyddas från utnyttjande och att barnens rättigheter enligt FN:s barnkonvention måste värnas.

Utskottet delar motionärens åsikt att Svenska kyrkan måste ta avstånd från utnyttjande av barn och medverka till opinionsbildningen mot sådant utnyttjande. Den som har skäl att misstänka att en vara är producerad av barn, på ett sätt som strider mot barnkonventionen, bör avstå från att köpa densamma. Samtidigt ser utskottet stora svårigheter med att klargöra hur en bojkott skall genomföras. Utskottet gör bedömningen att en bojkott som inte är väl förberedd och förankrad både i Sverige och hos organisationer i de länder där barnarbete förekommer, riskerar att bli skadlig för de berörda barnen.

Utskottet delar motionärens åsikt att stiftelsestyrelsen bör ges i uppdrag att göra Svenska kyrkans avståndstagande från utnyttjande av barn tydligt i ord och handling. Opinionsbildningsarbetet och upplysningsarbetet mot barnarbete kan främjas på många sätt. Att kräva av leverantörer att de försäkrar sig om att deras produkter inte framställts genom utnyttjande av barn kan vara ett. Att stödja projekt som hjälper utsatta barn till utbildning och hälsovård är ett annat. I Svenska kyrkans internationella kontakter kan frågan om barnarbete aktualiseras i många sammanhang. Stiftelsen för rikskyrklig verksamhet, Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission har en gemensam uppgift att främja kampen mot utnyttjande av barn.

Utskottet har inhämtat att en teologisk bearbetning av synen på barnet och barnets rättigheter pågår inom ramen för teologiska kommitténs arbete. Utskottet välkomnar och vill uttrycka sin uppmuntran för detta arbete.

Hemställan

Med hänvisning till vad ovan anförts hemställer utskottet

1 beträffande en bojkott av barntillverkade varor

att ombudsmötet avslår OMot 1995:553, yrkande 1.

2 beträffande opinionsbildningsarbetet

att ombudsmötet med anledning av OMot 1995:553, yrkande 2, begär att Stiftelsestyrelsen på lämpligt sätt verkar för att kyrkans opinionsbildningsarbete mot barnarbete stärks.

Sigtuna den 18 augusti 1995

Eskil Jinnegård

David Axelson-Fisk

Närvarande: Eskil Jinnegård ordförande, Margarethe Isberg, Rolf Forslin, Monica Reichenberg Carlström, Olof Lönneborg, Maja Larsson, Allis Olsson, Ingemar Söderström, Evy Jonsson, Juhani Rantanen, Christina Schnackenburg, Christina Hjertén, Britta Olinder, Martin Wihlborg, Jan Nunstedt.

Biskop Jonas Jonson har deltagit i utskottets överläggningar.

Läronämndens yttrande Ombudsmötet

1995:509

med anledning av motion om protest mot barnarbete Ln

och bojkott av varor som tillverkats av barnarbetare 1995:509

______________________________________________________________________

Till läronämnden har för yttrande överlämnats OMot 1995:553.

Barnarbete i motionens mening utgör ett orättfärdigt utnyttjande av barn och speglar en syn som är kränkande för barnens människovärde. FN:s barnkonvention ger uttryck för det internationella samfundets officiella syn på barnen och deras rättigheter. Läronämnden menar att också en teologisk bearbetning av synen på barnet och barnets rättigheter behövs.

Sigtuna den 14 augusti 1995

På läronämndens vägnar

GUNNAR WEMAN

Ragnar Persenius

Närvarande: Ärkebiskop Gunnar Weman, ordförande, biskop Tord Harlin, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Claes-Bertil Ytterberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Bengt Wadensjö, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Henrik Svenungsson, Göran Bexell, vice ordförande, Birger Olsson, Carl-Axel Axelsson, Anita Franzén, Björn Skogar, Cristina Grenholm, Carl Reinhold Bråkenhielm.