Förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att kyrkomötesledamöterna får möjlighet att erhålla varsitt exemplar av Svenska kyrkans bekännelseskrifter.
2. Kyrkomötet beslutar att kyrkomötesledamöterna får möjlighet att erhålla de andra av Svenska kyrkan bejakade dokument som är ekumeniska överenskom¬melser med andra kyrkor.
3. Kyrkomötet beslutar att avsätta 75 000 kr i 2011 års budget för ovanstående ändamål.
Motivering
Kyrkomötet är bundet i sitt beslutsfattande till kyrkoordningens portalparagraf (1 kap. 1 §).
Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära, som gestaltas i gudstjänst och liv, är grundad i Guds heliga ord, såsom det är givet i Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, är sammanfattad i den apostoliska, den nicenska och den athanasianska trosbekännelsen samt i den oförändrade augsburgska bekännelsen av år 1530, är bejakad och erkänd i Uppsala mötes beslut år 1593, är förklarad och kommenterad i Konkordieboken samt i andra av Svenska kyrkan bejakade dokument.
Svenska kyrkan är en bekännelsekyrka (dock ej bekännarekyrka) där vi i vår kyrkoordnings portalparagraf klargjort vad Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära baseras på. Svenska kyrkan brukar också i sin självförståelse tala om att man är en brobyggarkyrka. Det har bland annat visat sig i att Svenska kyrkan genom Kyrkomötet ingått ekumeniska överenskommelser med andra kyrkor. Dessa dokument ingår i det som portalparagrafen benämner ”andra av Svenska kyrkan bejakade dokument”.
Det är viktigt att alla ledamöter är väl grundade i de skrifter som omnämns i portalparagrafen och i de överenskommelser som Svenska kyrkan ingått. När frågan om bekännelseskrifterna varit uppe tidigare har Kyrkorättsutskottet ansett att nomineringsgrupperna ska ansvara för att alla ledamöter är insatta i vad som står i dessa dokument. Det har framkommit, alltför ofta, att okunskapen kring bekännelseskrifterna bland oss ledamöter varit stor. Vi anser därför inte att det räcker att nomineringsgrupperna ska ansvara för denna kunskapsförmedling. Ett minimikrav måste vara att alla ledamöter själva har tillgång till ett exemplar för självstudier. Detta minimikrav måste Kyrkomötet ansvara för genom att erbjuda skrifterna. Enligt lagen om Svenska kyrkan, är Svenska kyrkan ett evangelisk-lutherskt trossamfund. Svenska kyrkan är skyldig mot samhället i övrigt, så länge lagen om Svenska kyrkan finns kvar, att deras högsta beslutsfattare är väl insatta i de evangelisk-lutherska bekännelseskrifterna.
Kyrkomötesledamöter måste också vara väl insatta i de ekumeniska överenskommelser som Kyrkomötet ingått, inte minst Borgå-överenskommelsen, BEM-dokumentet (baptism, Eucharist, Ministry) och avtalet med Romersk-katolska kyrkan om rättfärdiggörelseläran. Det är viktigt att Kyrkomötets beslut och nya ekumeniska avtal inte strider mot redan ingångna överenskommelser.
Det kan inte vara rimligt att vi som beslutsfattare i Kyrkomötet ska fatta beslut i frågor som berör Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära samt ingå ekumeniska överenskommelser utan att ha tillgång till grunddokumenten. Kyrkomötesledamöterna brukar genom Kyrkomötets försorg, få tillgång till ett flertal böcker och dokument med betydligt lägre dignitet för att kunna fatta adekvata beslut.
Många av ledamöterna har naturligtvis bekännelseskrifterna och de ekumeniska överenskommelserna sedan tidigare, vilket innebär att alla inte måste beställa dokumenten, vilket reducerar kostnaden.
Örby och Värnamo den 10 juli 2010